Kadına şiddeti önlemek için okullara eşitlik dersi geliyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Mart 2012 09:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

"Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi" tasarısı Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarı ilk ve ortaöğretimde kadın erkek eşitliği, toplumsal cinsiyet ve kadına insan hakları konusunda eğitim verilmesini öngörüyor. Dayakçı kocaya "zorlama hapsi" getiren tasarıya göre kadın istemese dahi hakim kararıyla korunacak. Tasarıdaki bazı düzenlemeler şöyle:

ENSEST DE TASARIDA: Tasarının tanımlar bölümüne eklenen 'ev içi şiddet' tanımı ile ensestin çözümüne de yol açacak.

RE'SEN KORUMA: Hayati tehlike halinde ilgilinin talebi üzerine veya re'sen geçici koruma sağlanacak. Tedbir kararı ilgilinin talebi, bakanlık veya kolluk görevlileri ya da cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine verilecek. Mağdurun talebi olmasa da hakim tedbir kararının uygulanmasına karar verebilecek.

KREŞ DESTEĞİ: Şiddet gören ve korunan kişiye gerekirse 2 ay kreş imkânı sağlanacak.

YENİ KİMLİK: Hakim, Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik bilgi ve belgelerinin değiştirilmesine karar verebilecek.

YAKLAŞMA YASAĞI: Hakim, şiddet uygulayanın, korunanın konut, okul ve işyerine yaklaşmaması, ruhsatlı silahını teslim etmesine karar verebilecek.

TEDBİR NAFAKASI: Hakim, mağdurun yaşam düzeyine göre tedbir nafakasına hükmedebilecek.

ELEKRONİK KELEPÇE: Şiddet uygulayan elektronik kelepçe, buton veya kolye ile izlenecek.

"ZORLAMA" HAPSİ GELİ- YOR: Şiddet uygulayan, hakkında verilen tedbir kararına aykırı hareket ederse hakim kararıyla 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine çarptırılabilecek.

BAKANLIK DAVALARDA TARAF OLACAK

Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı, gerekli görürse kadın, çocuk ve aile bireylerine yönelik şiddet uygulanması ya da ihtimali dolayısıyla açılan idari, cezai, hukuki her türlü davaya katılabilecek. Kolluk görevleri ise 'kadının insan hakları' ile 'kadın erkek eşitliği' ve 'çocuk' konularında eğitim almış kolluk birimlerince yerine getirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber