SSK'lılara tüp bebek desteği...

Haber Giriş : 24 Mayıs 2005 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da sorun olmayan tüp bebek yönteminin SSK yönetimince "sağlık sorunu" olarak kabul edilmemesine karşın, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kısırlığın bir hastalık, tüp bebeğin de alternatif tedavi yöntemlerinden birisi olduğunu belirterek SSK'lılara destek verdi.

Akdağ, sorunun çözümü için topu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'na attı.

CHP Ordu Milletvekili Doktor Sami Tandoğdu, tüp bebek yönteminden yararlanan sosyal güvenlik kuruluşları arasındaki farklılığı TBMM gündemine getirmiş ve Sağlık Bakanı Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti.

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur mensuplarının tüp bebek yardımından yararlanmasına karşın SSK'lıların bu haktan yoksun bırakılmalarını eleştiren Tandoğdu, SSK'nın tüp bebek yöntemini "sağlık yardımı olarak değerlendirmedikleri" açıklamasını da anımsatmıştı. Tandoğdu, "Kişilerin istekleri dışında çocuk sahibi olamamaları ve alınabilecek sağlık yardımıyla tedavisinin olması, bunun bir sağlık sorunu olduğunu göstermez mi?" diye sormuştu.

AKDAĞ'DAN SSK'LILARA DESTEK

Kurumlar arasındaki farklılığın nedenleri, SSK'nın anlayışının gerekçeleri, SSK'lıların da tüp bebek yardımından yararlanabilmesi için düzenleme yapılıp yapılmayacağıyla ilgili soruların yanıtlarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan alınmasını isteyen Akdağ, SSK'ya yanıt anlamını da taşıyacak ve tüp bebek yönteminin bir tedavi unsuru olduğunu gösteren yanıtı şöyle:

"Günümüzde kısırlık, bir hastalık olarak kabul edilmekte ve kısırlık tedavisinde uygulanan diğer tıbbi ve cerrahi yöntemlerinin yanı sıra, tüp bebek ve mikro enjeksiyon yöntemleri de kısırlık tedavisinde alternatif tedavi yöntemleri olarak kabul edilmekte ve uygulanmaktadır.

Ayrıca Üremeye Yardımcı Tedavi Yöntemleri (IVF-ET) Bilim Kurulu'nun bu yönde almış olduğu bilimsel kurul kararları da mevcuttur.

Diğer taraftan, bedensel, ruhsal ve sosyal bakımından tam bir iyilik hali olarak tanımlanan ve Anayasamız ile de teminat altına alınmış bulunan sağlıklı yaşama hakkı ilkesi de gözetilerek; doğal yollardan çocuk sahibi olamayan ailelerin psikolojik ve sosyal olumsuzlukların ortadan kaldırılması ve aile bütünlüğünün korunmasına katkı sağlanması amacıyla tüp bebek tedavisine ait giderlerin devlet bütçesinden karşılanabilmesi için yapılan düzenlemeler, Maliye Bakanlığınca yayımlanan tedavi yardımına ilişkin 2005 mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı kapsamında uygulamaya konulmuştur."

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber