Yurt dışındaki eğitim fırsatları fuarda tanıtıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mart 2012 16:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yurt dışında eğitim almak isteyenlere, eğitim ve burs imkanları açılan fuarda tanıtıldı.

21. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışında eğitim imkanlarının tanıtıldığı fuarı 11 yıldır düzenlediklerini, yılda iki kez öğrencilerle bir araya geldiklerini söyledi.

Dünyanın 25 farklı ülkesinden yaklaşık 170 civarında yurt dışı üniversitesi ve kolejinin fuarlara katıldığını belirten Akar, her yıl yaklaşık 20 bin civarında ziyaretçiyi ağırladıklarını anlattı.

Ankaralı öğrenci ve velilerin Sheraton Otel'de açılan fuarda okul temsilcileriyle birebir görüşebildiklerini anlatan Akar, bu şekilde öğrencilerin yurt dışı eğitim imkanlarını tanıdıklarını söyledi.

Her fuarın bir konsept üzerine hazırlandığını anlatan Akar, şöyle devam etti:

''21. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları'nda bu yılın konsepti yurt dışındaki üniversitelerin Türk öğrencilere sağladığı burslar. Bununla ilgili 50 civarında üniversite ve kolej, Türk öğrencilere kısmi veya tam burs sağlıyor. Dünyanın en iyi 200 üniversitesi sıralamasına girmiş üniversiteler, başarılı Türk öğrencilere burs vermek üzere fuarda bulunuyor. Öğrencilere toplam değeri 1 milyon doları aşan burs imkanı sağlanıyor.''

-''Maliyet ülkeden ülkeye değişiyor''-

Başarılı öğrencilerin burs şansı bulabildiğini ifade eden Akar, bir öğrencinin burs imkanlarından faydalanabilmesi için 4 üzerinden 3,5 not ortalamasına sahip olması, eğitim göreceği yabancı dili çok iyi derecede bilmesi gerektiğini söyledi.

Öğrencilerin kendi imkanlarıyla da yurt dışında rahatlıkla eğitim görme şansını bulabildiğini belirten Akar, eğitim maliyetinin ülkeye göre değiştiğini kaydetti. Almanya, Fransa gibi ülkelerin devlet üniversitelerinde yılda 800-900 avroluk harçlar ödendiğini ifade eden Akar, maliyetin İsveç-Hollanda gibi ülkelerin İngilizce eğitim veren çok kaliteli üniversitelerinde 4-7 bin avro, İngiltere'de 10-12 bin sterlin, ABD'de 6-30 bin dolar arasında değiştiğini bildirdi.

Akar, ''Fuarda Ukrayna, Rusya, Bulgaristan, Estonya, Doğu Avrupa ülkelerinden de üniversiteler var. Buralarda maliyetler daha düşük, yılda 2-3 bin avro bedelle eğitim mümkün. Aynı şekilde Çin'de de ekonomik eğitim mümkün'' diye konuştu.

Fuarlara 20 Mart'ta İzmir, 22 Mart'ta Adana, 24-25 Mart'ta İstanbul'da devam edeceklerini anlatan Akar, şunları kaydetti:

''Uluslararası eğitim küresel hale geldi. Yılda yaklaşık 3,5 milyon öğrenci kendi ülkesinden başka bir ülkede eğitim yapıyor. Bu nedenle bir dil okulu, kolej, ortalama bir üniversite ve hatta çok iyi üniversiteler yabancı öğrenciyi kendisine çekmek istiyor. Burada toplam 170 üniversitenin en az 40'ı dünyanın en iyi üniversiteleri klasmanında. Sadece üniversitelerden bahsedemeyiz, dil eğitimi veren okullar, yaz okulları, değişim programı veren okullar var, 'work and travel' programları var ama diyebilirim ki en az 40 üniversite dünyanın en iyi 200 üniversitesi arasında.''

Fuar, Amerika, Kanada, İngiltere, Avustralya, Yunanistan, Fransa, Almanya, Hollanda, Macaristan, İrlanda, Yeni Zelanda, Estonya, Belçika, İtalya, İsviçre, İsveç, Çin, Slovakya, Bulgaristan, Rusya, Ukrayna, Polonya, İspanya ve KKTC gibi ülkelerin yanı sıra İstanbul'daki yurt dışı eğitim danışmanlık şirketlerini bir araya getiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber