Adli Sicil Kanun Teklifi yasalaştı

Haber Giriş : 25 Mayıs 2005 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda, Adli Sicil Kanunu'nun yeni TCK'ya uyumunu öngören yasa teklifi kanunlaştırıldı. Yeni yasaya göre, adli sicil bilgileri, kullanılış amacı belirtilmek suretiyle ilgili kişiye veya vekiline, kamu kurum ve kuruluşlarına, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına verilebilecek. Yabancı devletler tarafından istenilen adli sicil bilgilerinin verilmesinde, karşılıklılık ilkesi gözetilecek.

Adli sicil bilgileri, mahalli adli sicillerde Cumhuriyet Başsavcılıkları'nca, Asliye Mahkemeleri'nin bulunmadığı ilçelerde kaymakamlıklarca, merkezi adli sicilde ise Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce verilecek. Yeni yasa, kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine mahkumiyete ilişkin bilgilerin otomatik işleme tabi bir sistem kullanılarak toplanmasına, sınıflandırılmasına, değerlendirilmesine, muhafaza edilmesine ve gerektiğinde en seri ve sağlıklı biçimde ilgililere bildirilmesine dair usul ve esasları belirliyor.

TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'nün yasa teklifi ele alındı. Yapılan görüşmeler sonrasında teklif yasalaştırıldı.
Yeni yasa, kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine mahkumiyete ilişkin bilgilerin otomatik işleme tabi bir sistem kullanılarak toplanmasına, sınıflandırılmasına, değerlendirilmesine, muhafaza edilmesine ve gerektiğinde en seri ve sağlıklı biçimde ilgililere bildirilmesine dair usul ve esasları belirliyor.

Hakkında Türk mahkemeleri veya yabancı ülke mahkemeleri tarafından kesinleşmiş ve Türk hukukuna göre tanınan mahkumiyet kararı bulunan Türk vatandaşları ile Türkiye'de suç işlemiş yabancıların kayıtları da dahil tüm adli sicil bilgileri; mahallinde bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ndeki, Merkezi Adli Sicil'de tutulacak. Merkezi Adli Sicil, adli sicil kayıtlarının güncelleştirilmesi, düzenlenmesi, düzeltilmesi ve mahalli adli sicillere ulaştırılmasını sağlayacak. Mahalli Adli Sicil, bulunduğu yerle gerektiğinde diğer yerlere ait adli sicil bilgilerinin bilgisayara girilmesi, bu bilgilerin merkezi adli sicile aktarılması ile merkezi adli sicilden bilgilerin alınıp ilgili şahıs ve kurumlara iletilmesiyle görevli olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber