İşten atılan ve boşananlar için ?arabulucu'lar geliyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Mart 2012 09:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Meclis Adalet Komisyonu'nca hazırlanan ?Arabuluculuk' yasa tasarısında, işten atılan ve boşanma davası açanlar arabulucuya başvurabilecek. Arabulucular için üniversitede özel bölüm de açılacak.

Meclis Adalet Komisyonu, İngiltere ve ABD'ye yaptığı seyahatlerin ardından Arabulucuk Yasa Tasarısı'nda değişikliğe giderek son şeklini verdi. Buna göre iş ve boşanma davalarında da arabulucu tayin edilebilecek. Ancak aile içi şiddette arabulucuya gidilemeyecek. Adalet Alt Komisyonu'nda kabul edilen tasarıya göre, yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil olmak üzere, üzerinde tarafların serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarında arabulucular görev yapabilecek.?Aile içi şiddet iddiasını içeren uyuşmazlıklarda' ise arabulucuya gidilemeyecek.

Reklam yok, kartvizit var

Tasarının, arabulucuların gizlilik esası içinde çalışmasına ilişkin 4. maddesi aynen kabul edilirken, arabulucuların tarafların her biriyle tek tek ya da her ikisiyle aynı anda görüşebileceği yolundaki 8. maddesine bir ekleme yapıldı. Arabulucular reklam yapamayacak ancak tabela ve kartvizitlerinde arabuluculuk sıfatıyla birlikte sadece akademik ünvanlarını kullanabilecekler. Tasarıda arabulucuların aidat ödemesine ilişkin maddeleri aynen kabul edildi. Tasarıya göre Adalet Bakanlığı'nda Arabuluculuk Daire Başkanlığı ve Arabuluculuk Kurulu kurulacak. NEVİN BİLGİN ANKARA

HUKUK FAKÜLTELERİNDE ÖZEL BÖLÜMDE EĞİTİM

Tasarının 20. maddesinde kimlerin arabulucu olabileceğine ilişkin hükümde önemli bir değişiklik yapıldı. Ancak hukuk mezunları ve mesleğinde 5 yıllık tecrübesi olanların arabulucu olabileceğine karar verildi. Ancak arabulucu aynı zamanda taraflardan birinin avukatlığını üstlenemeyecek. Arabulucular hukuk fakültesinin bitirdikten sonra ayrıca, üniversitelerde ve Adalet Akademisi'nde arabuluculuk eğitimi alacak. Gizlilik kuralını ihlal etmeleri durumunda altı aya kadar hapis verilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber