Elektrik dağıtım hatları online takip edilecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2012 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.(SEDAŞ) ve Siemens'in iş paydaşı olarak uygulayacağı 'SCADA/DMS Projesi' ile enerji kesintilerine anında müdahale edilecek. Proje kapsamında geliştirilecek sistemle, dağıtım şebekesi uzaktan izlenip, kumanda edilebilecek.

Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce'de elektrik dağıtım hizmeti veren SEDAŞ'ın Simens'e ihale yoluyla yaptıracağı proje, SEDAŞ'ın şebeke bilgilerini toplayarak, yatırım ve bakım çalışmalarına yön verecek, İlk olarak Gebze işletme Bölgesi'nde uygulamaya geçecek proje, bu yıl Kocaeli işletme Bölgesi'ni de kapsayacak. Projenin Bolu ve Düzce bölgelerinin dahil edilmesiyle birlikte 2015 yılında tamamlanması planlanıyor. SCADA/DMS, Gebze'de 55, Kocaeli'de 65, Sakarya'da 73, Bolu ve Düzce'de 109 adet olmak üzere, toplam 302 adet dağıtım merkezi ve 26 indirici trafo merkezinde kurulacak. Sistemle trafo merkezlerinin yanı sıra bir ana kontrol merkezi, bir acil durum kontrol merkezi ve 94 adet fider otomasyon noktasının uzaktan izlenebilmesi ve kontrolü sağlanabilecek.

Proje sayesinde bölgedeki dağıtım şebekesinde uzaktan müdahale ve anahtarlama yapılabileceğini belirten Siemens Akıllı Şebekeler Bölüm Direktörü Hasan Ali Pazar, enerji otomasyonu alanında büyük önem taşıyan SCADA sistemi ile teknik kayıpların azalacağını, acil durum ve bakım ekiplerine daha etkin hareket kabiliyeti sağlanacağını kaydetti. Proje İle bölgede gerçek zamanlı enerji akışının izlenebileceğini ifade eden Pazar, "Tamamı yerel mühendislerimiz tarafından gerçekleştirilen SCADA/DMS Projesi, gerek SEDAŞ çalışanlarının, gerekse dağıtım sistemine bağlı müşterilerin daha kaliteli bir elektrik dağıtım sistemine kavuşmasını sağlayacak." dedi.

SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven ise projenin bir diğer önemli yönünün müşterilere verilen hizmetin güçlendirilmesi olduğunu söyledi. SEDAŞ'ın sistemindeki bin 63 adet dağıtım merkezinin yaklaşık yüzde 30'una karşılık gelen 302 adet dağıtım merkezinin projesi kapsamına alınmasıyla, dağıtım şebekesinin yaklaşık yüzde 60'ının uzaktan izlenerek kontrol edilebilir hale geleceğini kaydeden Güven, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sistem, EPDK tarafından dağıtım şirketlerinden ileride talep edilecek gereksinimlere, SEDAŞ'ın şimdiden hazır olmasını sağlayacak 'SCADA' sayesinde, müşterilerimize, kesintisiz ve düzenli standart gerilimlerde elektrik dağıtımını gerçekleştireceğiz. Üstelik bu sistem sayesinde, geçtiğimiz ocak ayında Marmara Bölgesi'nin genelinde yaşadığımız 'komple enerjisiz kalma' gibi durumlarda da yeniden toparlanma süresi kısalacak", istasyon otomasyonu için yeni teknolojilerin de dahil edileceği projede, temel SCADA işlevlerinin yanı sıra "Coğrafi Bilgi Sistemi" ve "Araç Takip Sistemi" entegrasyonları da Siemens tarafından gerçekleştirilecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber