Sağlıklı yaşlanma için sağlıklı yaşamalı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Nisan 2012 23:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlıklı yaşlanmanın birinci şartı gençlik yıllarından itibaren sağlıklı yaşamanın bir yaşam tarzı haline getirilmiş olmasıdır.

Birçok hastalığın yaş ilerledikçe görülme sıklığının arttığı, bilinen bir gerçektir. Yaşlandıkça daha kaliteli bir yaşam için bu sağlık sorunlarından korunmak önemlidir. Bu nedenle yaşlılarda kronik sağlık sorunlarından kaynaklanan problemleri azaltmak, bağımsız yaşama yeteneğini ve fiziksel ve ruhsal işlevi optimal düzeyde sürdürmek için yıllık düzenli check-up önerilmektedir.

Yaşlılarda yıllık grip aşısı, 5 yılda bir zatürre aşısı ve sık yaralanma riski bulunan yaşlılarda tetanos aşısı yaptırılması ihmal edilmemelidir. Kansızlık, ileri yaş gruplarında gençlere göre daha fazla görülür. Yıllık kan sayımları yapılması ve kansızlığı olan yaşlılarda nedenlerin araştırılması ve tedavi edilmesi çok önemlidir.

Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bulunan yaşlıların bunları bırakması konusunda desteklenmeleri gerekir. Yaşlıların çoklu ilaç kullanmalarından ötürü birçok yan etki ile karşılaşma riskleri bulunmaktadır. Hekimi bu ilaçların yönetimini yapar ve yaşlı bireyi ve ailesini potansiyel riskler açısından bilgilendirir.

Genç yaşlarda olduğu gibi ileri yaşlarda da kas kitlesinin azalması ve vücut yağ kitlesindeki artışın önüne geçilmesi için egzersiz şarttır. Uzun süre hareketsiz kalındığında kalori ihtiyacında azalma olur ve zaten vücut yağ oranı artma eğiliminde olan yaşlılarda bu, kilo artışına neden olabilir. Hareketsiz yaşam sonucu kas kitlesi ve gücündeki azalma ve bunun sonucu bazal metabolizmada yavaşlama nedeniyle insülin direnci gelişebilir ve şeker, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlanmış olur.

* Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber