Memura toplu sözleşme hakkı getiren tasarının birinci bölümü kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2012 19:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulu'nda, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın birinci bölümü kabul edildi.

Genel Kurul'da ''Temel Kanun'' olarak görüşülen tasarının kabul edilen maddelerine göre, ''Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu''nun adı, ''Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'' olarak değiştiriliyor.

Sendika ve konfederasyonlar, zorunlu organlar dışında organlar kurabilecek, tüzüklerinde gösterilen amaçlarını gerçekleştirmek üzere uluslararası kuruluş kurabilecek, amaçlarına uyan uluslararası kuruluşlara üye olabilecek ve üyelikten çekilebilecek.

Devle Personel Başkanlığı'nın bağlı olduğu Bakanın başkanlığında, en çok üyeye sahip 3 konfederasyon genel başkanı ve Devlet Personel Başkanı'ndan oluşan ''Kamu Personeli Danışma Kurulu'' oluşturulacak.

İş yerlerinde yapılan tespite göre, kamu görevlilerinden en çok üye kaydetmiş sendika, iş yeri sendika temsilcisi seçmeye yetkili olacak. İş yerindeki kamu görevlisi sayısı 200'e kadarsa 1, 201-600 arasında ise en çok 2, 601-1000 arasında ise en çok 3, 1001-2000 arasında ise en çok 4, 2000'den fazla ise en çok 5 iş yeri sendika temsilcisi seçilebilecek.

Sendika şubesi bulunmayan il ve ilçelerde il ve ilçe temsilciliği kurulabilecek.

Sendika yöneticilerine tanınan bazı güvencelerden sendika temsilcileri de yararlanabilecek. Sendika yönetim kurullarına seçilenlerin aylıksız izin hakkından yararlanabilmeleri için öngörülen 30 gün içinde başvurma şartı kaldırılıyor.

-Toplu sözleşme kapsamı ve tarafları-

Toplu sözleşme; kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen mevzuat hükümleri dikkate alınarak, kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları, diğer mali ve sosyal hakları kapsayacak.

Toplu sözleşme hükümleri, sözleşmenin yapıldığı tarihi takip eden iki mali yıl için geçerli olacak.

Birinci bölümün kabul edilmesinin ardından verilen aradan sonra Komisyon ve Hükümetin yerine oturmaması üzerine, TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, birleşimi yarın saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.


10 MADDE DAHA KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısının 10 maddesi daha kabul edildi.

Genel Kurul'da ''temel kanun'' olarak görüşülen tasarının maddeleri üzerinde verilen değişiklik önergesi üzerinde söz alan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, ''Tez elden doğal gaza ve elektriğe yaptığınız zamları geri alın'' dedi. Bu zamların vatandaşın belini daha da büktüğünü dile getiren Türkkan, ''Siz memleket yönetmeyi bilmiyorsunuz'' diye konuştu.

Türkkan, dış politikaya yönelik eleştirilerde bulundu.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, getirilen tasarıda grev hakkının tanınmadığını belirterek, ''Toplu sözleşme var, grev yok. Dünyada başka örneği var mı biliyorum. Bu çalışanlarla alay etmektir'' dedi.


GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

TBMM Genel Kurulu'nda Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısı görüşülüyor.

Genel Kurulda, CHP'nin, ''Artvin şehir merkezi üzerinde yer alan maden ruhsat alanlarının araştırılmasıyla'' ilgili önergesinin bugün görüşülmesi önerisi ele alındı.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin şehir merkezine yakın bir yerde bulanan bölgede maden çıkartılmasının ''bir cinayet'' olduğunu savundu.

Burada maden çıkarılmasının ''can ve mal güvenliği açısından tehlikeli olduğunu'' öne süren Bayraktutan, ''İhale şartnamesinde, ihaleyi hangi firmanın alacağına ilişkin tarif vardır'' dedi.

Yanında getirdiği ''ihale şartnamesini'' yırtan Bayraktutan, ''Bu madenin çıkarılmasına asla ve asla izin vermeyeceğiz. Çünkü bu madenin çıkarılacağı yer, Artvin'in namusu ve şerefidir'' diye konuştu.

AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, ''Burada kağıtlar yırtmakla tesislerin çalışmasının önüne geçilmez. Her şeyin hukuk çerçevesinde yürümesi gerekir'' diye konuştu.

Demirkıran, çevreyle ilgili şartlar yerine getirilirse Artvin'e hiç bir şey olmayacağını söyledi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru'nun Hocalı katliamının ''soykırım'' olarak tanınması, 26 Şubat'ın ''Hocalı Soykırımı Anma Günü'' olarak kabul edilmesi için verdiği kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması önergesi de kabul edilmedi.

Daha sonra ''temel kanun'' olarak görüşülen Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısının görüşmelerine geçildi. Görüşmeler 4. madde üzerinde sürdürülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber