Sigara içmeyin şişmanlamayın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2012 12:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD'deki Ulusal Kanser Enstitüsü'nün Nobel ödüllü Direktörü Harold Varmus, kanserden korunmak için sigara içilmemesini, aşırı kilolu olunmamasını ve aşırı güneşe maruz kalınmamasını önerdi.

Bilkent Üniversitesi'nde genetik araştırmaları yapan bilim adamlarını ziyaret eden Varmus, ABD ile Türkiye arasında kanser üzerine ortak çalışmalar yaptığını belirterek 'Türk meslektaşlarımızla birtakım ortak işler yapıyoruz. Toplantılar, projeler yapıyoruz' dedi. İşte Varmus'un kanserden korunabilmek için önerileri:

- Sigara içmeyin.

- Aşırı güneşe maruz kalmayın

- Şişmanlamayın

- Egzersiz yapın

- Rutin taramalarınızı ihmal etmeyin

- Genetik risk var. Özellikle kötü genlere sahipseniz bunu değiştiremezsiniz. Bunun en iyi örneği, bazı kolon, göğüs ve yumurtalık kanserleridir ve korunmak için yapabileceğiniz şeyler var

İŞSİZLİK DE BAHANE

Varmus, kansere yakalanmada stres ve akıl sağlığının risk faktörleri arasında düşünüldüğünü, ancak bu konuyla ilgili bilimsel verilerin çok zayıf olduğunu belirtti. Varmus bu konuda şöyle konuştu: 'İnsanlar kansere bu tarz bir sebep bulmak istiyorlar ama her kanserin böyle bir sebebi olmayabilir. 'Evliliğim kötüydü, iş bulamadım, çok çalışıyordum' gibi sebeplerle 'kanser oldum' demek çok saçma. 'O bu sebeple kanser oldu, kötü şeyler yaşadı, ben bu tecrübeleri yaşamadım, o zaman kanser olmayacağım' diye bir çıkarımda bulunmak yanlıştır.'

SAKIN KORKMAYIN, ÜZERİNE GİDİN

MEME kanseri tedavisi gören tiyatro oyuncusu Vahide Gördüm, ''Hastalıktan korkmamak gerekiyor. Ne olduğunu belirleyip üzerine gitmek gerekiyor'' dedi. Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu'nca düzenlenen ''Kanserden Korkma'' paneline katılan Gördüm, 'Ben erken teşhis değildim. Ancak çok geç de değildim. Biraz kendime dikkat etmemişim. Bu benim hatamdı. Zaten bu hatadan dolayı belki bu kadar çok çektim. Daha öncesinde olsaydı, daha kolay atlatabilirdim. Ama geçti gitti. Radyoterapim sürdüğü sürece zaten setlere gidememem. Ama bittikten sonra, son bir-iki bölüme gireceğim'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber