Eğitim-Sen, kapatılma kararını 11 ilde protesto etti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2005 00:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MARDİN - Eğitim-Sen Mardin Şube Sekreteri Salih Tellioğlu, kapatma davasının hukuksal olmaktan çok siyasi bir duruma dönüştüğünü öne sürerek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne 210 bin üye olarak tek tek tazminat davası açacaklarını söyledi.

Esnaflara bildiri dağıtan KESK'e üye bir grup sendikalı, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak basın açıklaması okudu. Basın açıklamasını okuyan Mardin Eğitim-Sen Şube Sekreteri Salih Tellioğlu, Uluslararası hukuk normlarının ve evrensel insan hakları belgelerinin yok sayılarak verildiğini iddia ettiği kararın, Türkiye için kara bir leke olduğunu ileri sürerek, "Buradan, bizleri susturmak isteyen güç odaklarına bir kez daha sesleniyoruz. 100 yıllık, yüz binlerce eğitim emekçisinin örgütlü mücadelesini engelleyemeyeceksiniz. Eğitim-Sen açısından iç hukuk yolları tükenmiştir. Eğitim-Sen hakkını uluslararası arenada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde arayacak ve adaletin geçte olsa yerini bulması için bütün güçlerini seferber edecektir. Bu bağlamda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden 'ihtiyati tedbir' ve 210 bin üyemiz için tek tek tazminat davası açacağız" dedi.

Basın açıklamasının ardından grup, 1 Haziran'da AK Parti binası önüne ampul bırakma eyleminde buluşmak üzere olaysız bir şekilde dağıldı.

VAN - Eğitim-Sen Van Şube Sekreteri Müzahit Karakuş, Türkiye'nin aydınlanması ve demokratikleşme mücadelesinde sendikalarının her zaman ön saflarda yer aldığını söyledi.

Hacıbekir Caddesi'ndeki sendika binasında toplanan Eğitim-Sen üyesi bir grup, ellerinde bayraklarla slogan atarak, PTT Caddesi Sanat Sokağı'na geldi. Burada toplanan grup adına bir açıklama yapan Müzahit Karakuş, Türkiye'de ciddi anlamda bir demokrasi sorunu yaşandığını söyledi. Emeğin ve emekçilerin haklarını savunduklarını ifade eden Karakuş, "Çünkü biz demokrasi ve özgürlüklerin siyasi iktidardan ve Avrupa'dan geçtiğine inanmıyoruz. Demokrasi, gerçek anlamda insan hak ve özgürlüklerinin kazanılması ve bizlerin yürüteceği örgütlü mücadele ile mümkündür" dedi.

Grup açıklamanın ardından tekrar slogan atarak sendika binasına kadar yürüdü.

SAMSUN - Eğitim-Sen'in kapatma kararını sendika üyeleri protesto etti.

Çiftlik Caddesi'nde sendika binası önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik Eğitim-Sen üyesi, sendikayı kapatma kararını sloganlar atarak protesto etti. Eğitim-Sen Samsun Şube Sekreteri Yahya İş, Eğitim-Sen'in Türkiye'nin aydınlanması ve demokratikleşme mücadelesinde her zaman ön saflarda yer aldığını söyledi. İş, emeğin ve emekçilerin hakkını, örgütlü toplum olmanın demokratikleşme için vazgeçilmez olduğunu savunduklarını ve savunmaya devam edeceklerini söyledi. Eğitim-Sen'in kapatılması kararına tepki göstermek için Samsun'da 15 ilin katılımıyla miting yapılacağını belirten İş, bu bağlamda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden ihtiyat-i tedbir ve 210 bin üye için tek tek tazminat talepli dava açacaklarını sözleri ekledi.

DİYARBAKIR - Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Sekreteri Hafize İpek, hukuksal ve örgütsel anlamda tüm imkanları sonuna kadar kullanmaya devam edeceklerini söyleyerek, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) ihtiyati tedbir ve 210 bin üyemiz için tek tek tazminat davası açacağız" dedi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Ankara 2. İş Mahkemesi'nin Eğitim Sen'in kapatılma istemini reddeden kararın esastan bozmasıyla birlikte sendika üyelerinin başlatmış olduğu tepkiler sürüyor. Mahkemenin Eğitim-Sen için vermiş olduğu kararı protesto etmek için Diyarbakır'da yaklaşık 100 kişi Ofis semtinde döviz ve sloganlar eşliğinde eylem yaptı. Grup adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Sekreteri Hafize İpek, 4-5 Haziran tarihlerinde 9 ilde yapacakları mitinglerle sokaklara döküleceklerini söyledi. Sendikanın çalışmalarını sürdürdüğünü ileri süren İpek, "Eğitim-Sen olarak örgütlü toplum, demokratik Türkiye için susmayacağız. Uluslararası hukuk normları, evrensel insan hakları belgeleri yok sayarak verilen karar, Türkiye için kara bir leke, demokrasi açısından ise telafi edilemez bir hata olmuştur. Sendikamız olarak, hukuksal ve örgütsel anlamda tüm imkanları sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) ihtiyat-i tedbir ve 210 bin üyemiz için tek tek tazminat davası açacağız" şeklinde konuştu.

Eğitim Sen için verilen kararı protesto etmek için basın açıklaması yapan grup, daha sonra olaysız dağıldı.

SİVAS - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Eğitim-Sen Sivas Şubesi üyeleriyle bazı siyasi parti temsilcileri, Eğitim-Sen'in kapatılma kararına karşı eylem yaptı.

Hükümet Meydanı'ndaki Selçuk Çay Bahçesi önüne gelen KESK'e bağlı sendika üyeleriyle Türkiye Komünist Parti temsilcileri pankart açarak slogan attı. Ardından sendikacılar adına bir açıklama yapan Eğitim-Sen Sivas Şube Sekreteri Önder Doğan, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, Ankara 2. İş Mahkemesi'nin Eğitim-Sen'in kapatılması istemini reddettiğini ve kararı esastan bozduğunu söyledi. Ancak gerekçeli kararın açıklanmadığını, gerekçeli kararın açıklanmasından sonra dosyanın tekrar Ankara 2. İş Mahkemesi'ne gönderilerek mahkemenin taraflara gönüllü olarak tekrar duruşma yapacağını söyleyen Doğan, yargısal sürecin sonuçlanmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Kamuoyunda Eğitim-Sen'in kapatılmış gibi gösterilmesini doğru bulmuyoruz. Eğitim-Sen faaliyetlerini sürdürecektir. Sendikamız, hukuksal ve örgütsel anlamda tüm imkanlarını sonuna kadar kullanacaktır. Bu bağlamda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden ihtiyati tedbir ve 210 bin üyemiz için tek tek tazminat talepli davalar açacağız."

Hukuksal ve örgütsel mücadelelerinin çeşitli eylem yaparak devam edeceğini de kaydeden Doğun, 28-29 Mayıs tarihlerinde Ankara genel merkezde yapılacak toplantıyla nasıl bir yol izleneceği kararının alınacağını, 1 Haziran 2005 tarihinde Ankara'da AK Parti Genel Merkezi'ne kararmış ampul bırakma eylemi, 4-5 Haziran 2005 tarihlerinde 'Örgütlü Toplum, Demokratik Türkiye' adı altında Türkiye'de 9 ayrı ilde bölgesel miting yapılacağını söyledi.

Yapılan açıklama sonrasında eylemciler kısa süreli oturma eylemi yaptı. Konuşmalar ve oturma eylemi sırasında çeşitli slogan atan eylemcilere polis müdahale etmedi.

MERSİN - Eğitim-Sen Mersin Şube Sekreteri Sinan Muşlu, sendikanın kapatılma istemine karşı 210 bin üye ile birlikte AİHM'ye başvuracaklarını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi önünde sendika üyeleri ile birlikte basın açıklaması yapan Muşlu, Eğitim-Sen'in kapatılması istemine karşı AİHM'ye başvuracaklarını söyledi. 210 bin üyeleri ile birlikte, ihtiyati tedbir ve tazminat davası açacaklarını kaydeden Muşlu, Eğitim-Sen'in önümüzdeki dönem eylem takvimini de açıkladı.

28-29 Mayıs tarihindeki genel kurullarında olağanüstü toplanarak nasıl bir yol izleneceğini tartışacaklarını belirten Muşlu, 1 Haziran tarihinde AK Parti Genel Merkezi'ne ve tüm Türkiye'de il başkanlıklarına karartılmış ampul bırakarak eylem yapacaklarını, 4-5 Haziran tarihlerinde ise Türkiye çapında 9 ilde "Örgütlü Toplum, Demokratik Türkiye" isimli bölgesel miting düzenleyeceklerini kaydetti. Basın açıklaması olaysız sona erdi.

ERZİNCAN - Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, kapatılmasına karar verdiği Eğitim-Sen'in protesto eylemleri devam ediyor.

Kapatma kararını protesto etmek için Erzincan'da Vakıflar İşhanı önünde toplanan Eğitim-Sen Erzincan Şubesi yönetici ve üyeleri, 5 dakikalık oturma eylemi yaparak çeşitli sloganlar attılar. Daha sonra şubesi adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Erzincan Şube Başkanı Ergün Yılmaz, kapatılmayla ilgili yargısal sürecin henüz sonuçlanmadığını belirterek, "Kamuoyunda Eğitim-Sen'in kapatılmış gibi gösterilmesini doğru bulmuyoruz. Eğitim-Sen faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir. Sendikamız hukuksal ve örgütsel alanda tüm imkanları kullanmaya sonuna kadar mücadele edecektir. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mehkemesi'nden (AİHM) 'ihtiyati tedbir' ve 210 bin üyemiz için tek tek tazminat talepli davalar açacağız" diye konuştu.

Ergün Yılmaz, ayrıca önümüzdeki günlerde yapacakları protesto eylemleri hakkında bilgi verdi.

İZMİR - Eğitim-Sen İzmir Şubeler Platformu, sendikaları aleyhine açılan kapatma davasını Konak Meydanı'nda yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti.

Eğitim-Sen İzmir Şubeleri Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf Altun, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM), ihtiyati tedbir ve 210 bin üyeleri için tek tek tazminat talepli davalar açacaklarını açıkladı.

Eğitim-Sen aleyhine süren kapatma davası ile ilgili basın açıklaması yapacak olan İzmir şubeleri üyelerinden oluşan grup, Konak Meydanı yakınındaki eski Sümenbank binası önünde toplanarak yürüyüşe geçti. "Eğitim-Sen kapatılamaz", "Eğitim-Sen yuvamız kapattırmayız", "Yaşasın demokrasi mücadelemiz" şeklinde slogan atan ve Konak Meydanı girişinde polis barikatı nedeniyle duran grup, basın açıklamasını da burada yaptı. Grup adına basın açıklamasını, Eğitim-Sen İzmir Şubeleri Platformu dönem sözcüsü Yusuf Altun okudu. Altun, "Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Ankara 2. İş Mahkemesi'nin kapatılma istemi reddeden kararını esastan bozmuştur. Ancak, henüz gerekçeli karar açıklanmamıştır. Gerekçeli karar açıklandıktan sonra, dosya tekrar Ankara 2. İş Mahkemesi'ne ve mahkeme, taraflara tekrar duruşma günü tebliğ ederek, davet edecektir. Yerel mahkeme, duruşma gününde Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun esastan bozma kararına uyma doğrultusunda karar verecektir. Bu karar yeni bir durum ortaya çıkaracaktır. Bu karara karşı da temyiz yolu açıktır" dedi.

Yargı sürecinin henüz sonuçlanmadığı vurgulanan Altun'un okuduğu açıklamada, "Kamuoyunda Eğitim-Sen'in kapatılmış gibi gösterilmesini doğru bulmuyoruz. Eğitim-Sen, faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir. Sendikamız, hukuksal ve örgütsel anlamda tüm imkaları sonuna kadar kullanmaya devam edecektir. Bu bağlamda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde ihtiyati tedbir ve 210 bin üyemiz için tek tek tazminat talepli davalar açacağız" ifadelerine yer verildi.

Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağılırken, grup içindeki küçük bir kesimin Kürtçe ve ana dilde eğitim isteğini dile getiren sloganlar atması dikkat çekti.

ANKARA - Eğitim-Sen'in kapatılması kararını protesto etmek için düzenlenen yürüyüşte gergin anlar yaşandı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı yürüyüşte, kaldırımdan yürümemekte ısrar eden göstericilerle polis arasında zaman zaman arbede yaşandı.

Eğitim-Sen'in kapatılması kararını protesto etmek amacıyla Kızılay'da toplanan yaklaşık 300 kişi, "Eğitim-Sen susturulamaz", "Zafer direnen emekçinin olacak" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atarak TBMM Dikmen kapısı önüne kadar ilerledi. Trafik akışının devam ettiği eylemde göstericilerin kaldırımda yürümek istememesi üzerine çıkan gerginlikte kısa süreli arbedeler yaşandı. Polisin kaldırımla yolun kesiştiği noktaya barikat kurmasına öfkelenen eylemciler, "Emekçiye değil çetelere barikat" şeklinde slogan atarak, polise tepki gösterdi. Eylemciler, polisin üst üste yaptığı anonslar üzerine sakinleşti.

TBMM önünde basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, kapatma kararının Genelkurmay Başkanlığı emriyle verildiğini iddia ederek, "Yargıtay heyeti, dosyadaki Genelkurmay yazısını görünce esas duruşa geçmiştir" ifadesini kullandı.

Eğitim-Sen'in ana dilde eğitimi savunduğu için kapatıldığını öne süren Dinçer, "Bu davayla Türkiye'de yıllardır estirilen demokratikleşme balonunu sönmüştür. Ana dilde eğitimi savunduğu için Eğitim-Sen'in kapatılması demokratikleşme söylemlerinin sözde kaldığını ortaya çıkardı. Uluslararası eğitim örgütleri kapatma kararından sonra Türkiye büyükelçilikleri önüne siyah çelenk bırakmaya karar verdi. Eğitim-Sen mücadelesi sürecektir. Verilen bu karar 12 Eylül zihniyetinin etkisinin halen daha etkisini gösterdiğini kanıtlıyor. Karar hukuki değil siyasidir" diye konuştu.

Ağızlarına siyah bant takarak kapatma kararını protesto eden eylemciler daha sonra olaysız dağıldı.

ŞANLIURFA - Eğitim-Sen'in kapatılmasına tepkiler sürüyor. Sendikanın Şanlıurfa Şubesi üyeleri kapatılma kararıyla ilgili olarak oturma eylemi yaptı.

Eğitim-Sen Şanlıurfa Şubesi üyeleri, Karakoyun İş Merkezi önünde önce oturma eylemi, sonra basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 80 kişilik Eğitim-Sen üyesi, kararı protesto yönünde çeşitli sloganlar attı. Şanlıurfa Şube Sekreteri Şehmus Çakırtaş, sendikalarının kapatılamayacağını, demokratik bir Türkiye için susmayacaklarını belirtti. Çakırtaş, kapatma kararını protesto etmek için çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini, etkinliklere herkesin destek vermesini söyledi. Çakırtaş, 2 Haziran'da genel merkezden gelecek yöneticilerle birlikte Şanlıurfa'da protestolarının devam edeceğini kaydetti.

İSTANBUL - Türk Eğitim-Sen üyesi bir grup kapatılma kararını protesto etti.

Taksim Gezi Parkı'nda toplanan yaklaşık 400 kişi, 'Eğitim-Sen kapatılmasın', 'Anadilde eğitim hakkı alınmasın' yazılı dövizler açarak slogan attı. Grup adına açıklama yapan sendikanın İstanbul 3. Şube Başkanı Ali Ekber Işık, Türkiye'de demokratikleşmenin hızlandığı bir dönemde önce Mardin'de 12 yaşında bir çocuğa kurşun sıkıldığını, daha sonra Trabzon ve Süleymaniye'de hak arayışlarına karşı faşist tepkiler oluştuğunu ve saldırıların düzenlendiğini belirtti. Bunların yanında demokratikleşmenin gereği olan düşünce özgürlüğünü açıklamaya karşı en son Boğaziçi'nde yapılacak olan Ermeni konferansının ertelendiğini ifade eden Işık, "Bu da yetmemiş gibi şimdi de Eğitim-Sen kapatılıyor. Eğitim-Sen, sırf tüzüğünde anadilde eğitim hakkı tanınması gerektiğini belirttiği için kapatılmakla karşı karşıyadır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Ankara 2. İş Mahkemesi'nin Eğitim-Sen'in kapatılma istemini reddeden kararını esastan bozmuştur. Ancak henüz gerekçeli karar açıklanmamıştır" dedi.

Açıklama sırasında gelen bir vatandaşın 500 bin lira istemesi üzerine grup üyeleri bir süre şaşkın şaşkın bekledi. Daha sonra bir sendika üyesinin 500 bin lira verdiği vatandaş olay yerinden uzaklaştı.

Grup, yine 'Eğitim-Sen kapatılamaz' şeklinde sloganlar atarak olaysız dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber