Fransa AB Anayasası Referandumu ve tüm yankıları...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2005 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB Anayasası'nın ülkelerin tümünde onaylanması gerekiyor

AB Anayasası'nın, yürürlüğe girmesi için AB ülkelerinin tümü tarafından onaylanması koşulu taşıdığından, Fransa'da referandumun "Hayır" çıkması üzerine, belgenin "ölüp ölmediği" tartışması doğdu.

Üzerinde yoğun pazarlıklar yapılan ve 25 ülkenin ulaştığı uzlaşma sonucu geçen Ekim ayında AB liderlerince Roma'da kabul edilen belgenin, planlandığı gibi 1 Kasım 2006'da yürürlüğe girebilmesi için, AB'ye üye 25 ülkenin tümünde onaylanması gerekiyor.

AB dönem başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, AB liderlerinin 16-17 Haziran'da yapacakları olağan toplantıda, "Fransa'nın anayasayı reddetmesiyle ortaya çıkan durumu ele almaları, bundan sonra ne yapılacağını değerlendirmeleri gerektiğini" söyledi.


Anayasa belgesinin hazırlayıcılarının başında gelen Fransa eski Cumhurbaşkanı Valery Giscard d'Estaing, "anayasayı reddeden ülkelerden, yeniden oylamalarının istenebileceğini" savunuyor. Ancak Fransa'da ikinci bir referandumun yapılıp yapılamayacağı üzerinde farklı görüşler dile getiriliyor.

Anayasanın yürürlüğe girememesi halinde, AB'de işleyiş, şu anda var olan kurallarıyla devam edecek.


Fransa'da 'Hayır' oylarının tamamı sayıldı: % 54.87

Fransa İçişleri Bakanlığı, ülkede AB Anayasası için yapılan referandumda oy sayma işleminin tamamlandığını ve "Hayır" diyerek anayasayı reddeden seçmenlerin oylarının oranının yüzde 54,87 olduğunu açıkladı.

Açıklamada, referandumda anayasayı kabul edenlerin oranının yüzde 45,13 olduğu, 15 milyon 422 bin 659 kişinin "Hayır", 12 milyon 686 bin 732 kişinin "Evet" oyu verdiği belirtildi. Seçime katılım oranı yüzde 69,74 olarak belirlendi. AB'nin kurucuları arasında yer alan Fransa, böylece AB Anayasası'nı reddeden ilk ülke oldu.

Fransa'da çoğunluğun "Hayır" oyu kullandığı Marsilya dışındaki büyük kentlerde genellikle "Evet" oyu çıktığı, Paris'te seçmenlerin yüzde 66'dan fazlasının "Evet" dediği belirtildi. Fransa İçişleri Bakanı Dominique De Villepin, yaptığı açıklamada, kırsal kesimde "Hayır" diyenlerin sayısının kentlerdekine göre fazla olduğunu söyledi.


Fransızlar neden 'hayır' dedi?

Fransa'da dünkü referandumda "Hayır" oyu kullananların en çok, AB Anayasası'nın işsizlik sorununu artıracağı endişesini taşıyan seçmenler olduğu belirlendi.

Sofres kamuoyu araştırma kuruluşunun anketinden alınan sonuca göre, "Hayır" oyu kullanma nedenleri sorulan seçmenlerin yüzde 46'sı, "AB Anayasası'nın işsizlik sorununu artıracağı" yönünde görüş belirtti.

Hayırcıların yüzde 40'ı ülkede genel duruma tepkili olduğunu, yüzde 35'i AB Anayasası'nın yeniden müzakere edilmesi gerektiğini, yüzde 34'ü ise AB Anayasası'nın "çok fazla liberal" olduğunu söyledi.

"AB Anayasası'nın reddedilmesiyle, Fransa'nın Avrupa içinde etkisinin azalacağı" düşüncesine katılmayanların oranı yüzde 57 olarak belirlendi.

Seçmenlerin yüzde 58'i de, "bu sonuçla AB inşasının zayıflayacağı görüşüne" karşı çıktı.


AB: Sonuç Türkiye'yi bağlamaz

AB Komisyonu, Fransa'daki AB Anayasası referandumundan çıkan 'hayır' sonucunun Türkiye'nin AB'ye katılım süreciyle bağlantılı olmadığını açıkladı.

AB Komisyonu Sözcüsü Françoise Le Bail, Fransa'daki referandum sonuçlarının Türkiye'nin AB'ye katılım süreciyle bağlantılı olmadığını açıkladı.

Düzenlediği basın toplantısında Fransa'daki referandumunun sonuçlarını değerlendiren Le Bail, "Anayasa'nın onay süreciyle AB'nin genişleme sürecinin aynı şeyler olmadığını belirtmek büyük önem taşıyor'' dedi.

AB'nin genişlemesi konusunda, en yüksek siyasi karar organı olan AB Konseyi'nin Bulgaristan, Romanya, Türkiye ve Hırvatistan için somut kararlar aldığını, bu ülkelerin bazı koşulları yerine getirmelerinin beklendiğini ifade eden Le Bail, genişleme süreci, en yüksek düzeyde alınan siyasi karar doğrultusunda devam ettiğini söyledi.

Le Bail, Fransa'da olup bitenleri derinlemesine analiz etmek ve anlamak gerektiğini, bunun öncelikle Fransız yetkililer tarafından yapılmasının beklendiğini, 16-17 haziranda, Brüksel'de yapılacak AB zirvesinde devlet ve hükümet başkanlarının konuyu ayrıntılı olarak değerlendireceklerini belirtti.

"Enformasyon açığı var"

Fransa referandumunun 'karmaşık' sonuçları hakkında herkesin kendini sorgulaması gerektiğini, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu'nun da konuyu değerlendireceğini, AB vatandaşlarıyla kurumları arasında bir 'enformasyon açığı' bulunduğunun görüldüğünü belirten Le Bail, Hollanda'da, gelecek çarşamba günü yapılacak referandumdan olumlu bir sonuç umduklarını ve bunu temenni ettiklerini söyledi.

Sözcü, bugüne kadar AB halkının yüzde 49'unu temsil eden 9 ülkede anayasaya onay verildiğini hatırlattı ve tüm halkların görüşlerinin beklenmesi gereği üzerinde durdu.


(CNN Türk)


Şener: Referandum sonucu sürpriz değil

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Fransa'da AB Anayasası için yapılan referandumdan (hayır) sonucu çıkmasının sürpriz olarak algılanmadığını ifade ederken, "bunu zaten piyasalar, önceden satın almışlardı" dedi, Bakan Şener, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ile birlikte düzenledikleri "Bankaların Basel II sürecine entegrasyonuna ilişkin yol haritasının" açıklandığı basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Fransa'daki referandumda AB Anayasasına ret çıkmasını nasıl değerlendiriyor sunuz" şeklindeki sorusu üzerine, öncelikle bu oylamayla birlikte, AB'nin geleceği ve yeni üyeleri nasıl etkileyeceği hususunun gündeme geldiğini hatırlattı.

Sonuçların sürpriz olarak algılanmadığını ifade eden Şener, şöyle devam etti:

"Türkiye'de, Fransa'da ve diğer AB ülkelerinde konu, sürpriz olarak değerlendirilmedi. Aslında referandum öncesinde kamuoyu yoklamaları ve eğilimler, hayır oylarının fazla çıkacağını gösteriyordu. Bunu önceden piyasalar satın almışlardı.

Bu açıdan baktığımızda, yeni bir durum yok diye yorum yapabiliriz.

AB uzun bir süreç. Bizim AB maceramız yarım asıra yaklaşmaktadır. 3 Ekim'de müzakereler başlayacaktır, dolayısıyla böylesine uzun bir süreçte her zaman yeni durumlar ortaya çıkabilir. Beklenmedik durumlar oluşabilir. Zaman zaman engellere rastlamak mümkündür ama bütün bunlara rağmen süreç işlemeye devam eder. AB'nin bu oylama sonucunda yara almış olduğunu düşünebiliriz ama bu birlik yoluna devam ediyor, süreç işliyor." Türkiye açısından müzakerelere 3 Ekim'de başlanacağını hatırlatan Şener, Türkiye'nin önünde yıllar olduğunu, bu arada belki de Fransa'daki referandum sonuçlarının bile bir süre sonra hatırlanmayacağına işaret etti.

Bakan Şener, "referandum sonuçları bugün için önemli ama yarın ve daha sonraki günler ortaya çıkan yeni gelişmeler, şu andaki algılamaları değiştirecek bir özelliği sahip" şeklinde konuştu.


Finlandiya: Fransızlar öncelikle Türkiye ve Bolkestein'i reddetti

Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, "Fransızların, Türkiye'nin AB üyeliği ve hizmetlerin liberalleştirilmesi önerisine, AB'den daha fazla hayır dediklerini" söyledi.

Tuomioja, yayımladığı açıklamada, "Fransızların Avrupa anayasına hayır demelerinden üzüntü duyduğunu ve bunun anayasal anlaşmanın geleceği için bir geri adım olduğunu" belirtti.

"Buna karşın acele sonuçlar çıkarmamak gerektiğini" belirten Fin Dışişleri Bakanı, "sonucun, Fransızların Türkiye'nin üyeliği veya hizmetlerin liberalleştirilmesi gibi konularda hayır demesi, bu hayırın anayasal anlaşmayla ilgisi olmaması şeklinde yorumlanabileceğini" kaydetti.

AB Komisyonu'nun iç pazardan sorumlu eski üyesi Hollandalı liberal Fritz Bolkestein tarafından hazırlanan ve Avrupa Parlamentosu'nda tartışılan teknik ağırlıklı AB yönetmeliği, hizmetlerin serbest dolaşımını düzenliyor ve liberal bir yaklaşım getiriyor.

Erkki Tuomioja, merkez sol eğilimli Finlandiya hükümetinin de, anayasal anlaşmanın onaylanması sürecini sürdürmeyi önemli bulduğunu ifade etti.

Finlandiya, Avrupa anayasası anlaşmasını bu yılın sonu veya gelecek yılın başında parlamentosunda onaylamayı öngörüyor.

ROMANYA'NIN ÜYELİĞİ

Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu da, Fransa'daki referandumun sonucunun ülkesinin AB üyeliği yolunda hiçbir değişikliğe yol açmayacağını söyledi.

Basescu, referandum sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamada, Fransızların hayır demesinin ülkesinin AB'ye üyeliği yolunda değişikliğe neden olmayacağını belirterek, bazı Avrupalı siyasetçilerin Fransa'da hayır çıkması durumunda Romanya'nın üyeliğinin ertelenmesi önerisini de sert bir şekilde reddetti.
Romanya Başbakanı Calin Popescu Tari-ceanu da, referandum sonucunun yasal açıdan değişikliğe yol açmayacağını, ancak siyasi yönden Romanya'nın AB üyeliğindeki yolunu güçleştireceğini kaydetti.


S&P: Referandumlar Türkiye üzerinde olumsuz etki yaratmayacaktır

Uluslararasıkredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S and P) Türkiye analisti Farouk Soussa, doğrudan yabancı sermaye girişindeki artışın devam etmesinin, Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesinde önemli bir unsur olacağını bildirdi.

Soussa bu arada, AB'deki referandumların Türkiye'de orta vadede makro ekonomik durum, uzun vadede ise AB'ye giriş üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacağı görüşünde olduklarını vurguladı.

Standard and Poor's Türkiye analisti Farouk Soussa, Türkiye'nin, IMF ile üç yıllık Stand-by anlaşması imzalamasının, piyasalar tarafından beklenen bir gelişme olması nedeniyle, ülke kredi notu üzerinde hemen bir etkisinin olamayacağını söyledi.

Doğrudan yabancı sermaye girişindeki artışın kredi notu üzerindeki olumlu etkisine işaret eden Soussa, "Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye girişinde artış var. AB sürecinde bunun devam etmesi, kredi notunun yükseltilmesinde önemli bir unsur" ifadesini kullandı.

RİSKLER...

Bu arada Türkiye ekonomisinde, ihtiyatlı bir kamu maliyesi yönetimi ve enflasyon düşürme politikası olmasına rağmen bazı riskler bulunduğunu ifade eden Soussa, kısa vadeli sermaye hareketleri de dikkate alındığında Cari İşlemler açığının, Türkiye'nin kredi notu önündeki en büyük olumsuz etki olmaya devam ettiğini belirtti.

AB ÜLKELERİNDEKİ REFERANDUMLARIN ETKİSİ...

Öte yandan Fransa başta olmak üzere, AB ülkelerindeki AB Anayasası konusundaki referandumlar ve bunların Türkiye ekonomisi ile Türkiye'nin AB sürecine etkisi konusuna da değinen Farouk Soussa, referandumlardan "hayır" çıkmasının, Türkiye'deki piyasalar üzerinde kısa vadeli ve düşük etkili bir çalkantı yaratabileceğini, ancak Türkiye'nin dış finansmanı üzerinde derin ve devamlı bir etki yaratmayacağını bildirdi.

Soussa, "AB'deki referandumların, orta vadede Türkiye'nin makro ekonomik durumunda, uzun vadede ise AB'ye girişi üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacağı görüşündeyiz" dedi.

Son olarak Ağustos 2004'te, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu B (+)'dan, BB(-)'ye yükselten S and P, 17 Şubat 2005'te, Türkiye'nin BB(-) olan uzun vadeli döviz cinsi ile "BB" olan uzun vade yerel para birimi cinsi ve "B" olan kısa vade döviz ve yerel para birimi kredi notlarını aynen teyit etmişti.


Gül: Referandumun Türkiye ile doğrudan ilgisi hiç yok

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Fransa'da AB Anayasası için düzenlenen referandumun Türkiye ile doğrudan bir ilgisinin hiç olmadığını" söyledi.

Bahreyn'in başkenti Manama'da gazetecilere Fransa'da yapılan AB Anayasası referandumunun ilk sonuçlarını değerlendiren Gül, "Referandumun neticeleri ortaya çıktı. Görünen o ki fark biraz daha açılıyor gibi. Şüphesiz Avrupa'da büyük bir tartışma başlayacak ve bu tartışma devam edecek. Türkiye açısından bakarsanız Avrupa'yı ne kadar ilgilendirecekse, tabi ki Türkiye'yi de bu mesele o kadar ilgilendirecektir" dedi.

Şu anda zaten mevcut hukuki bağlayıcı yasaların geçerli olmaya devam ettiğini kaydeden Gül, "Bu da bildiğiniz gibi Nice Anlaşması çerçevesindedir" diye konuştu.
Türkiye ile müzakerelere başlama konusunun, daha önce üye olan ülkeler ya da şu anda müzakereyi bitiren ülkeler için olduğu gibi Nice anlaşması çerçevesinde olduğuna dikkati çeken Gül, "Dolayısıyla Brüksel'de alınan karar, Nice anlaşması çerçevesinde alınmıştır.

Hukuki dayanağı gayet açık ve nettir. Tam üyeliğe dönük oybirliğiyle varılmış bir anlaşmadır. 3 Ekimde de müzakerelerin başlaması için herhangi bir engel yoktur. Bu referandumun Türkiye ile doğrudan bir ilgisi hiç yoktur" dedi.

Abdullah Gül, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin 3 Ekimde müzakereye başlayıp başlamaması tamamen Türkiye'ye ait bir şeydir. Türkiye istenilenleri yaptıktan sonra bunu engelleyecek herhangi bir durum zaten söz konusu değildir. Bunu herkes açıklamıştır daha önce." Gül, Türkiye'nin çok büyük ekonomik potansiyel arz eden bir ülke olduğuna da dikkati çekerek, "Türkiye hakkında zaten kolay kolay kararlar alınamaz açıkçası..." diye konuştu.

AB'yi kuran bir ülkenin ortaya çıkan anayasayı kabul etmediğine dikkati çeken Abdullah Gül, "İleride tekrar oylanır mı, bunlar kendi bilecekleri şeyler" dedi.

CHIRAC'IN KONUŞMASI

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın televizyondan halka seslendiğini hatırlatan Gül "Chirac, orada açıkça bunun iç politikaya çekildiğini söyledi. Mevcut anlaşmaların devam ettiğini ve bu anlaşmalar içinde Fransa'nın da işin içinde olduğunu belirtti" diye konuştu. Gül, mevcut anlaşmaların devam ettiğini ve bunlar içinde Fransa'nın da işin içinde olduğunu ve AB'nin yoluna devam ettiğini söyledi.

Abdullah Gül, "Dolayısıyla hukuki durum belli, herhangi bir muğlak durum söz konusu değil. Türkiye'yi doğrudan bağlayan bir şey yok ortada" dedi Ayrıca Türkiye karşıtı bir kampanyanın da söz konusu olmadığını vurgulayan Gül, "Çünkü anayasaya (hayır) diyen liderler de bunun bir anti Türk oylaması olmadığını defalarca söylediler. Dolayısıyla Türkiye olarak, bizim fazla alınacak bir durumumuz yok. Yapmamız gereken şey kendi yolumuza devam etmemiz. Yapmamız gerekenleri çok daha iyi şekilde yapmamız, 3 Ekimce kadar Türkiye'yi en işi şekilde hazırlamamızdır" diye konuştu.

AB içinde zaten büyük bir tartışmanın başlayacağına işaret eden Gül, bu tartışmaya Türkiye'nin de başka bir boyutta muhakkak katılacağını, fikirlerini söyleyeceğini belirterek "Bunlar bizim müzakere sürecimizi etkileyecek konular değildir" diye konuştu.

Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz hükümet olarak zaten çok kararlıyız. Reformları çok daha sağlam şekilde götürmek için, ekonomik yapılanmamızı çok daha kuvvetlendirmek için. Böyle bir ülkenin ekonomik potansiyeli zaten tüm dünyanın gözünü kamaştırmaktadır. O açıdan herhangi bir tereddüde gerek yoktur. Biz kendi demokratik ve ekonomik reformlarımıza çok daha kararlı şekilde devam edeceğiz. Dolayısıyla 3 Ekimce kadar her şey bizim elimizdedir. Bize bağlıdır."


Dışişleri: Fransız halkının olumsuz tutumu Türkiye ile ilgili değil

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Fransız halkının AB Anayasası'na karşı olumsuz tutum sergilemesini, "Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili değil, Fransa'nın kendi iç dinamikleriyle ilgili bir konu olarak değerlendirdiklerini" bildirdi.

Sözcü Tan, Fransa'daki referanduma ilişkin soru üzerine yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Avrupa bütünleşmesine giden yol bundan önce de zaman zaman sorunlar yaşamış, ancak Avrupa halkları her seferinde bu sorunları aşmasını bilmiştir. AvrupaAnayasası'nın onay sürecinin de, AB'nin kuruluş felsefesinde esasen var olan derin uzlaşı kültürü ve sağduyu anlayışıyla tamamlanacağına inanıyoruz." Referandum kampanyası boyunca Türkiye'nin üyelik sürecinin bazı çevreler tarafından siyasi malzeme olarak kullanıldığını hatırlatan Tan, "Fransız halkının Anayasa'ya karşı olumsuz tutum sergilemesini Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili değil, Fransa'nın kendi iç dinamikleriyle ilgili bir konu olarak değerlendiriyoruz" ifadesini kullandı.

Sözcü Tan, Türkiye'nin "tüm hazırlıklarını 3 Ekim'de başlayacak tam üyelik müzakereleri ekseninde yoğunlaştırdığını" da kaydetti.


Org. Özkök: "Fransa'da ret kararı büyük sorun"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Fransa'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı tutumunu değerlendirirken, "AB büyük bir teşkilat, ret kararı büyük sorun. Bazı ülkelerde de aynı sorunun çıkma ihtimali var. Ancak AB bu sorunları aşacak güçtedir, aşmak zorundadır" diye konuştu.

Orgeneral Özkök, Mersin'deki inceleme ve ziyaretlerinin ikinci gününde, Vali Atilla Osmançelebioğlu'nu makamında ziyaret etti.

Özkök, burada yaptığı konuşmada, ilk kez geldiği Mersin'i çok beğendiğini, "Cennet-Cehennem Mağarası" gibi güzel yerler gördüğünü belirtti.

Gazetecilerin, Fransa'da AB Anayasası için düzenlenen referandum ve bu ülkenin Türkiye'nin AB'ye üyeliğine karşı tutumuyla ilgili sorusu üzerine, "Ben askerim, nereden bileyim?" diye espri yapan Orgeneral Özkök, "AB büyük bir teşkilat, ret kararı büyük sorun. Bazı ülkelerde de aynı sorunun çıkma ihtimali var. Ancak AB bu sorunları aşacak güçtedir, aşmak zorundadır" diye konuştu.

Orgeneral Özkök'ün ziyaretinde, İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Adana 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Ayhan Taş, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Necati Kurt ve İl Jandarma Komutanı Albay Nedim Açıkgöz de hazır bulundu.

Orgeneral Özkök ve Vali Osmançelebioğlu'nun görüşmesi, daha sonra basına kapalı devam etti.


Avrupa basını Fransa'ya kızgın: AB için şok!..

BBC

Fransız seçmenin Avrupa Anayasası'nı reddetmesini, bu sabah bütün Avrupa gazeteleri manşetten duyurdu. Alman Bild gazetesi; "Avrupa Birliği için şok: Fransızlar anayasayı reddetti'' derken; Fransız Le Figaro; ''Avrupa anayasasına tarihi hayır'' başlığını kullanıyor.

Liberation: Sonuç mazoşizm şaheseri

Paris'te yayımlanan Liberation gazetesi, referandum sonuçlarını; "küreselleşmenin etkilerinden endişe eden seçmenlerin kendi kendilerine zarar verdikleri bir mazoşizm şaheseri'' diye niteliyor.

El Pais: Fransa frene bastı

Anayasayı referandumla ilk onaylayan ülkelerden, İspanya'da yayımlanan El Pais gazetesi, Avrupa'nın geleceğine ilişkin yararlı tartışmalar ve yüksek katılıma karşın, derin üzüntüsünü saklamıyor:

''Kurucu üyelerden biri, uluslararası ilişkiler tarihinde bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş bir başarı, zenginlik ve barışın yaratılmasında frene bastı'' Dönem başkanı Lüksemburg'un onay sürecinin devam etmesi çağrılarına gönderme yapan gazete, Fransa olmadan yola devam edilemeyeceğini vurguluyor.

El Mundo: Avrupa geçmişe dönecek


İspanya'da yayımlanan bir başka gazete, El Mundo, Avrupa'nın geçmişe döneceği tahmininde bulunuyor:


''Bütün gelişmeler, uzlaşma ve dayanışmanın yerine, ulusal bencillik ve çıkarların savunulması dönemine dönmekte olduğumuza işaret ediyor. Hem Avrupa hem de Avrupa Birliği'nin entegrasyonundan büyük yararlar sağlayan İspanya için kötü haber.''

The Guardian'ın Paris izlenimleri

Guardian gazetesi iç sayfalarında Paris'teki muhabiri John Henley'in referandum izlenimlerini aktarıyor.

Henley, oylarını henüz kullanmış olan Jean Baptiste ve iki oğlu, Mathieu ve Cedric'le sohbet etmiş.

Baba ve 18 yaşındaki oğlu Mathieu, anayasaya evet oyu kullanmışlar, Mathieu'nun ''Ben gencim ve Avrupa'ya inanıyorum, o benim geleceğim'' sözlerine itiraz, 21 yaşındaki ağabeyinden geliyor:

"Çok safsın. Anayasanın her tarafı para kokuyor. Anayasa metninde Rekabet, 174 kez, piyasa 78 kez geçiyor, sosyal ilerlemeye ise üç yerde yer verilmiş. Gerçekten istediğin Avrupa bu mu?''

Nicholas Watt: AB asla eskisi gibi olmayacak

Guardian'ın Avrupa editörü Nicholas Watt tarafından kaleme alınan bir analizde ise, Brüksel'i belirsiz bir geleceğin beklediği ve Avrupa Birliği kulübünün asla eskisi gibi olmayacağı vurgulanıyor.

Watt, yazısında, Avrupa'nın genişlemesi konusunda en dramatik aşamanın Türkiye'yle ekim ayında başlayacak müzakere sürecinde yaşanacağı vurguluyor:

''Türkiye'yle müzakereler başlayıp sürerken; bu ülkenin birliğe üye olup olmayacağı konusunda güçlü tereddütler oluşturabilir. Fransızların hala 'Hıristiyan kulübü' olarak niteledikleri birliğe, müslüman bir ülkeyi kabul etmenin yarattığı derin kaygı, hayır cephesini desteklemede o kadar güçlü bir faktördü ki, Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkanlar güçlenecektir.'' Fransız halkının kararının İngiltere iç siyasetine yönelik olası etkilerinin de işaretleri gazetelerin erken baskılarına yansımış.

İngiltere de, anayasayı, referanduma giderek halka onaylatmayı planlıyordu, ancak Guardian'ın haberine göre, İngiltere'deki Avrupa yanlıları, Fransa'nın kararının ardından, referandumun anlamsız olacağını düşünüyor.

Daily Telegraph: İngiltere'de de referandum yapılsın


Daily Telegraph gazetesi ise, referandum yapılmasında ısrarlı:

''Başbakan Tony Blair defalarca kamuoyu önünde, Fransa'da ne olursa olsun, İngiltere'de oy kullanılacağına dair vaatte bulundu, Fransa'nın hayır kararını, Hollanda'nın ki izlese bile, bu taahhüdüne bağlı kalmalı. Burada söz konusu olan yalnızca Başbakan'ı sözü değil. Daha önemli neden, 1975 yılından bu yana, İngilizlerin önünde, Avrupa'nın entegrasyonu konusunda oy kullanma fırsatı olmaması.''


Piyasalar referandum sonucundan fazla etkilenmedi...

Fransa'daki AB anayasası referandumundan çıkan 'hayır' sonucunun piyasalar üzerindeki etkisi kısa sürdü.

Borsa açılışın hemen ardından 24 bin 138 puana kadar gerilemesine rağmen daha sonra yönünü yukarı çevirdi. Dolar da cuma günkü kapanış seviyesinin gerisinde bulunuyor.

Borsayı ve para piyasalarını bir aydır meşgul eden Fransa referandumu beklentiler dahilinde 'hayır' ile sonuçlandı. 'Hayır' oylarının oranı yüzde 55 olurken, 'evet'ler yüzde 45 dolayında kaldı. Referanduma katılım oranı ise yüzde 70 civarında oldu.

Yorumlara göre, referandum sonucunun 'hayır' olması Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde Türkiye karşıtlarına da güç kazandıracak. Ancak, AB Komisyonu yetkilileri, sonucun Türkiye'nin üyelik sürecini etkilemeyeceğini, müzakerelerin 3 ekimde başlayacağını garanti ediyor.


Avro, uluslararası piyasada dolar ve yen karşısında değer kaybetti...

Fransa'da yeni AB Anayasası için yapılan referandumda "Hayır" oylarının yaklaşık yüzde 55 ile beklentilerin üzerinde çıkması, uluslararası döviz piyasasında avronun dolar ve yen karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Geçen hafta New York döviz piyasasında 1.2580 olan avro/dolar paritesi, Fransa'daki referandum sonuçlarının açıklanmasıyla çok sert olmasa da gerileyerek yeni haftaya 1.2510 seviyesinden başladı. Avro, Japon Yeni karşısında da geriledi.

Uzakdoğu piyasasında geçen hafta 135.65 yenden satılan avro, bugünkü işlemlerde 135.06 yen seviyesine kadar indi. Yeni AB Anayasası'nın Fransa'daki referandumda karşılaştığı engel, avronun diğer önemli paralardan İsviçre Frangı ve İngiliz Sterlini karşısında da küçük oranlarda değer kaybetmesine neden oldu. Sumitomo Mitsui Banka analistlerinden Daisuke Uno, referandumda "Hayır" çıkması olasılığının piyasalarda daha önce fiyatlandırıldığına dikkat çekerek, şu değerlendirmede bulundu: "Bu nedenle sürpriz yok. Bununla beraber, Avrupa'nın politik ve genel entegrasyonu sürecinin yavaşlayabileceği riski artmış durumda. Bazıları, avro/dolar paritesinin uzun bir aradan sonra tekrar 1.20 seviyesinin altına inebileceğini söylüyor. Ben buna katılmıyorum. 1.23 seviyesinde güçlü bir destek bulunuyor." değerlendirmesinde bulunuyor.


Türk ekonomisi 'Hayır'a tepkisiz

Fransızların AB Anayasası'na 'Hayır' demesi İMKB'yi sevindirdi. Borsa'da düşüş, dolarda artış beklenirken tam tersi oldu. Peki piyasalar neden olumsuz tepki vermedi?

Fransızların Türkiye'nin geleceğini de ilgilendiren AB Anayasası'na 'Hayır' oyunu kullanması Tüm Avrupa için şok olurken, Türkiye'de beklenen ekonomik tepki olumsuz olmadı. Herkes piyasaların allak bullak olacağını beklerken, piyasalarda tedirginlik olumlu yöndeydi. Sabah saatlerinde güne tedirgin başlayan Borsa, ilk yarıyı 290 bin puan yükselişle 24 bin 743 puandan kapattı. Yani İMKB, Fransa'da yaşanan 'Hayır'ı zaten beklediği için tepki vermedi. Döviz fiyatlarında ise olumsuz bir artış ya ada düşüş yaşanmadı. Dolar İstanbul'da 1.3670'ten, Avro ise 1.7120'den alıcı gördü.

Şener: Sürpriz değildi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Fransa'da AB Anayasası için yapılan referandumdan (hayır) sonucu çıkmasının sürpriz olarak algılanmadığını ifade ederken, ''bunu zaten piyasalar, önceden satın almışlardı'' dedi.

Bakan Şener, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ile birlikte düzenledikleri ''Bankaların Basel II sürecine entegrasyonuna ilişkin yol haritasının'' açıklandığı basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Fransa'daki referandumda AB Anayasasına ret çıkmasını nasıl değerlendiriyor sunuz'' şeklindeki sorusu üzerine, öncelikle bu oylamayla birlikte, AB'nin geleceği ve yeni üyeleri nasıl etkileyeceği hususunun gündeme geldiğini hatırlattı.

Piyasa zaten satın almıştı

Sonuçların sürpriz olarak algılanmadığını ifade eden Şener, şöyle devam etti: ''Türkiye'de, Fransa'da ve diğer AB ülkelerinde konu, sürpriz olarak değerlendirilmedi. Aslında referandum öncesinde kamuoyu yoklamaları ve eğilimler, hayır oylarının fazla çıkacağını gösteriyordu. Bunu önceden piyasalar satın almışlardı. Bu açıdan baktığımızda, yeni bir durum yok diye yorum yapabiliriz.

AB uzun bir süreç. Bizim AB maceramız yarım asıra yaklaşmaktadır. 3 Ekim'de müzakereler başlayacaktır, dolayısıyla böylesine uzun bir süreçte her zaman yeni durumlar ortaya çıkabilir. Beklenmedik durumlar oluşabilir. Zaman zaman engellere rastlamak mümkündür ama bütün bunlara rağmen süreç işlemeye devam eder. AB'nin bu oylama sonucunda yara almış olduğunu düşünebiliriz ama bu birlik yoluna devam ediyor, süreç işliyor.''


Müzekereler başlar

Türkiye açısından müzakerelere 3 Ekim'de başlanacağını hatırlatan Şener, Türkiye'nin önünde yıllar olduğunu, bu arada belki de Fransa'daki referandum sonuçlarının bile bir süre sonra hatırlanmayacağına işaret etti. Bakan Şener, ''referandum sonuçları bugün için önemli ama yarın ve daha sonraki günler ortaya çıkan yeni gelişmeler, şu andaki algılamaları değiştirecek bir özelliği sahip'' şeklinde konuştu.

Babacan: Beklenen sonuç

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Fransa'da AB Anayasası için yapılan referandumdan (hayır) çıkmasını değerlendirirken, "beklenen bir sonuç, sürpriz değil" dedi.

Babacan, "Fransa'daki referandumda hayır çıkması sizin için bir sürpriz oldu mu, bu sonuç piyasaları nasıl etkiler" şeklindeki soru üzerine, bu sonucun beklentisinin, piyasa fiyatlamalarına zaten önemli ölçüde yansıdığını hatırlattı.

Yeni ekonomik programı başarıyla uygulamaya devam ettiklerine işaret eden Babacan, ''Bütçe politikaları ve para politikaları, hedeflerimiz doğrultusunda kararlılıkla uygulanıyor. Yapısal reformlarımız takvimine uygun biçimde devam ediyor'' dedi.

3 Ekim'de müzakereler başlayacak

Başmüzakereci Babacan, referandumdan hayır çıkmasının ''3 Ekim'de başlaması öngörülen müzakereleri etkileyip etkilemeyeceği'' sorusuna karşılık da, Türkiye'nin müzakere süreciyle ilgili kararın 17 Aralık 2004 tarihinde alındığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Müzakereler, 3 Ekim 2005'te başlayacaktır. Bir ön şart olan protokol (genişleme protokolü) ise Brüksel'deki prosedür tamamlanınca imza edilecektir. Bu imza, 3 ekim tarihinden çok önce tamamlanmış olacaktır. 17 Aralık kararının hukuki zemini, Nice anlaşması ve daha önceki zirvelerde Türkiye ile ilgili alınmış kararlardır.
Uzun sürecek müzakere sürecimizde, bazı ülkelerde farklı siyasi akımlar görülebilir. Biz Türkiye olarak, hedefimize kilitleneceğiz, sabırlı olacağız ve çok çalışacağız. Müzakere sürecinde tamamladığımız her aşama, Türkiye'nin standartlarını bir kademe daha yükseltecektir.''


Fransa'daki referandum... İtalya: Türkiye'ye desteğimiz artarak sürecek

Türkiye'nin AB üyeliğinin en önemli destekçilerinden biri olan İtalya, bu desteğin Fransa'daki referandumun ardından da artarak devam edeceğini bildirdi.

AA muhabirine referandumun sonucunu değerlendiren İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, sonucun Türkiye'nin AB üyeliği sürecine ve Brüksel'de AB Konseyi'nde 3 Ekim'de müzakerelerin başlamasına ilişkin alınan karar üzerinde etkisinin olmaması gerektiğini ifade ettiler.

Fransız halkının özgür seçimine saygı duyduklarını belirten İtalyan kaynaklar, bununla birlikte, referandumdan "Hayır" sonucunun çıkmasının Avrupa'nın bütünleşme sürecini sekteye uğratmasından dolayı üzüntülerini dile getirdiler.

Referandumun AB'nin Türkiye'yi de kapsayacak şekilde genişlemesiyle bir ilgisinin bulunmadığını kaydeden kaynaklar, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin daha önce belirttiği şekilde, İtalya'nın Türkiye'nin üyelik sürecine güçlü desteğinin artarak devam edeceğini ifade ettiler.

Kaynaklar, İtalya'nın, Türkiye'nin üyeliği için objektif bir yaklaşım ve bütün adayların tabi tutulduğu eşit muamele yönünde çabalarını sürdüreceğini kaydettiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber