Memurlardan toplu eylem tehdidi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2005 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümeti, memurun hakkını vermekte pasif davranmakla suçlayan Aksu, 50 maddenin geri kalan kısmının Meclis gündemine getirilmemesi halinde memurlar olarak toplu eylem yapacakları uyarısında bulundu.

Hükümetin toplu iş görüşmeleri sonunda imzalanan mutabakat metnine bağlı kalarak disiplin affını Meclis gündemine getirmesini memnuniyetle karşılayan Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, disiplin affı dışında toplu görüşmelerde imzalanan ortak mutabakat metnindeki diğer maddelerinde Meclis gündemine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Polis, Asker ve Yargı Mensupları da Af Kapsamına Alınsın

Bugün Meclis'te görüşülmeye başlanacak olan disiplin affının kapsamının genişletilmesini isteyen Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, polis, asker ve yargı mensuplarının af kapsamı dışında bırakılmasının yanlış olduğunu belirterek, ?Asker, yargı, ve emniyet teşkilatının af kapsamı dışında tutulması, Anayasamızın eşitlik ilkesine ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne aykırılık taşımaktadır. Yüz kızartıcı suçlar dışında yargı, asker, polis memurlarının disiplin suçlarının affedilmesi ve Meclis'e gelecek af tasarısında yer alması ve kanunun Meclis'ten çıkması için mücadele edeceğiz? şeklinde konuştu.

Memur sendikaları ile yapılan toplu görüşmeler sırasında gündeme gelen ve son olarak 5 yıl önce çıkarılan disiplin affı düzenlemesine ilişkin yasa tasarısının Meclis'e gelerek yasalaşması, 20 bin 543 bin memur tarafından merakla bekleniyor.

Bugün Meclis gündemine gelecek olan Memur ve Kamu Görevlilerinin Disiplin Cezaları Hakkındaki Kanun Teklifi'nin kapsamının genişletilmesini isteyen Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, toplu görüşmeler sırasında yüz kızartıcı suçlar nedeniyle verilen disiplin cezaları hariç kamu görevlilerinin disiplin cezalarının affını istediklerini söyleyerek, tasarıdan sadece askeri personelle, askeri yargı üyeleri ve emniyet teşkilatının farklı yasalara tabi oldukları gerekçesiyle kapsam dışı bırakılmasının yanlış olduğunu söyledi. Aksu, sözlerine şöyle devam etti: ?Meclis'e gelecek olan af tasarısında suç işleyen memurlardan zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik ve devlete karşı işlenen suçlar af kapsamı dışında tutulmaktadır. Bu saydıklarımızın dışında kademe, terfi durdurma cezası, maaş kesinti cezası vs. gibi disiplin suçu işleyen polis, asker ve yargı mensuplarının da çıkacak olan af yasası kapsamı içerisinde yer alması sağlanmalıdır Asker, yargı ve polislerde kamu çalışanıdır. Hükümetle yapılan toplu görüşmelerde ücret talebinde toplu olarak hepsi kamu çalışanı olarak değerlendirilmiştir. Asker, yargı, ve emniyet teşkilatının af kapsamı dışında tutulması Anayasamızın eşitlik ilkesine ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine aykırılık taşımaktadır. Ayrıca af sonucunda cezalar silinmeli, dosyadan çıkarılmalı ve yargı sonucunda memur haksız bulunursa, bu da af kapsamına alınmalıdır. Örneğin, kademe terfi cezası alan memur yargıya başvurduğunda, davayı kaybetmesi durumunda bu afla terfisi yapılmalıdır. Yukarıda bahsedilen suçlar dışında kalan asker ve polis memurlarının disiplin suçlarının affedilmesi ve Meclis'e gelecek af tasarısında yer alması ve kanunun Meclis'ten çıkması için mücadele edeceğiz.?

"Diğer 50 Madde Mevzuatı Çıkarılmalı"

2004 yılı toplu görüşmelerinde Kamu İşveren Kurulu ve üç konfederasyon arasında imzalanan ortak mutabakat metninin 4688 sayılı yasaya göre 3 ay içinde Meclis'e getirilmesi gerektiğini kaydeden Aksu, hükümeti bu konuda daha duyarlı davranması gerektiğini dile getirdi. Aksu, 2005 yılı Toplu Görüşmeleri'nin Temmuz ayı içinde başlayacağına işaret ederek, ?2004 yılı toplu görüşmelerde kabul edilen maddeler yasalaşmayacaksa yeni bir toplu görüşmeye ne gerek var diye sordu?? ?Ortak mutabakat metninde yer alan 50 maddenin 13 maddesi genelge olarak çıkmıştır. Bu sevindirici olmakla beraber esas olan yasa ve Anayasa değişikliklerinin TBMM'ye getirilmesidir? diyen Aksu, bir an önce 50 maddelik sosyal ve özlük haklara ilişkin teklifin Meclis'e getirilerek yasalaşmasını isteyerek, aksi halde memurlar olarak toplu eyleme gidecekleri uyarısında bulundu.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber