9 bin YTL'ye rağmen Doğu'ya doktor gitmiyor

Haber Giriş : 04 Haziran 2005 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, eleman sıkıntısını çözmek için Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde çalışan sözleşmeli doktorlara yüksek miktarda döner sermaye payı ödüyor.

9 bin YTL'ye varan ek ödemeye karşın hekimleri ihtiyaç duyulan yerlere gönderemediklerinden yakınan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, teşvik edilmiş devlet hizmeti yükümlülüğü getireceklerini bildirdi. Bakan Akdağ'ın verdiği rakamı Doğu'da görev yapan doktorların alıp almadığını araştıran Zaman, gelirin hastaneye göre değiştiğini belirledi. Erzurum Bölge Tabipler Odası Başkanı Murat Karaşen, Numune Hastanesi'nde uzman hekimin en fazla 6 bin YTL ek ödeme alabileceğini belirtti. Bayburt'ta ise bir hekimin eline ortalama 5 bin YTL geçiyor. Erzurum Pasinler Devlet Hastanesi'ndeki bir uzman hekimin aylık geliri döner sermaye katkısı ile 9 bin YTL'yi buluyor.

Hekimlere zorunlu hizmetin tekrar getirilmesine ilişkin sağlık muhabirlerine açıklamada bulunan Bakan Akdağ, şimdiye kadar 16 bin yardımcı sağlık personeliyle 2 bin pratisyen hekimi eleman temininde güçlük çekilen yerlere gönderdiklerini söyledi. Akdağ, buna karşın Doğu ve Güneydoğu bölgelerine yalnızca 200 uzman hekimin kendi rızasıyla sözleşmeli olarak gitmeyi kabul ettiğini kaydetti. Bütün vatandaşların sağlık hizmetine kolayca ulaşabilmesini istediklerini belirten Akdağ, bunun için uzman hekimlere yüksek ücret teklif ettiklerini anlattı. Bitlis, Ardahan gibi Doğu illerinde sözleşmeli çalışan uzman hekimlerin maaşları dışında 8-9 milyar lira döner sermaye payı alabildiğini vurgulayan Akdağ, ?Buna rağmen oralara gönderecek hekim bulamadık.? dedi.

Bakan Akdağ, ?Siz 8-10 milyar lira verseniz de hekim sosyo-kültürel açıdan daha rahat edeceği yeri seçiyor.? ifadesini kullanıyor. Bakan, sorunu çözmek için kolaylaştırılmış ve teşvik edilmiş devlet hizmeti yükümlülüğü getireceklerini açıkladı. Yeni düzenleme hakkında bilgi veren Akdağ, en zor çalışma yerinde daha kısa süreli görev yapmayı içeren basamaklı sistem üzerinde durduklarını aktardı. Akdağ, Türkiye'yi DİE'nin sosyo-gelişmişlik sıralamasına göre 7 bölgeye ayırdıklarına dikkat çekerek, ?Yedinci bölgede öngörülen süre ile birinci bölgedeki zorunlu çalışma süresi arasında fark olacak.? diye konuştu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, uzun süredir hazırlıkları süren aile hekimliği sistemine ilişkin çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Akdağ, pilot il olarak seçilen Düzce'de doktorlara yönelik aile hekimliği eğitiminin devam ettiğini kaydetti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber