'Trafiğin asıl canavarı ticari araçlar'

Trafikteki mevcut araç sayısının 16 milyon 200 bine ulaştığı, trafik kazalarında ticari araçların ağırlığı olduğu belirtildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2012 16:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplam araç sayısının yüzde 7,5'ine tekabül eden bir milyon 250 bin ticari aracın kazalara karışma oranının yüzde 23 olduğu kaydedildi.

Ticari araçların kazalara karışma oranının çok yüksek olduğunu gören Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanlığı kazaların fazla göründüğü illerde eğitim turuna çıktı. Türkiye'de toplam 16 milyon 200 bin araç bulunuyor. Toplam araçların yüzde 7,5'i yani bir milyon 250 bin araç ticari araç olarak kayıtlarda geçiyor. Ancak ticari araçların kazaya karışma oranlarının çok yüksek olduğu belirtiliyor. Kazaları aza indirgemek için Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanlığı ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu kazaların en fazla görüldüğü 20 ilde eğitim faaliyetleri başlattı. İki kurumun ortaklaşa düzenlediği eğitim seminerinin 12'ncisi Şanlıurfa'da gerçekleşti.

Toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan Trafik Eğitim Ve Araştırma Daire Başkanı Yusuf Alan trafikteki toplam araç sayısı ve kazaya karışan araç tipleri hakkında istatistiki bilgiler verdi. Türkiye'de 16 milyon 200 bin tescilli motorlu araç bulunduğunu anımsatan Alan, ülke geneli 23 milyonun üzerinde sürücünün olduğuna işaret etti. Ticari araç sayısının toplam araç sayısının yüzde 7,5'e tekabül ettiğini dile getiren Alan, ticari araç sayısının az olmasına rağmen kazaya karışma riskinin fazla olduğunu söyledi. Meydana gelen kazaların yüzde 23'ünün ticari araçların karıştığı kazalar olduğunu aktaran Alan, bunu ticari araçların trafikteki yoğunluğuna bağladı. Alan, ?Bu bağlamda Karayolları Trafik Güvenliği Kurulu toplantısında alınan bir karar gereği Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ile yapmış olduğumuz çalışma neticesinde 20 ilimizdeki bu illeri belirlerken araç sayılarını, il nüfusunu kaza oranlarını, sürücü sayısı ve benzeri kriterleri dikkate alarak 20 ilde ticari araç sürücülerini bilgilendirme kararı aldık.? dedi.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın ise şunları dedi: ?Kara yollarında biz trafik seyrimiz otomobillere göre daha fazla yol kullanıyoruz. Yüzde olarak az olmamıza rağmen bu arada kazaya karışma riski de fazla oluyor. Amacımız emniyetle müştereken plan ve proje dahilinde bu eğitimleri kazaların çok olduğu illerde yapmaktır.?

El Ruha Otel'de gerçekleşen eğitim seminerine çok sayıda kamu kurum ve kuruluş temsilcisi katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber