OMÜ Rektörü Bernay'dan Araştırma Komisyonu açıklaması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2005 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, OMÜ yönetiminin kadrolaşmaya gittiği ve "Akraba Üniversitesi" haline dönüştürüldüğü iddialarının araştırılmasıyla ilgili komisyon kurulmasını istemesi üzerine bir açıklama yaptı.

7 Haziran'da TBMM Genel Kurulu'nda komisyonun kurulup kurulmayacağının görüşülecek olmasını ve "Akraba Üniversitesi" iddialarını değerlendiren OMÜ Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, "Sayın başbakana yanlış bilgiler verildiğini düşünüyorum. Gerçek bilgiler gittiğinde yanıltıldığını anlayacaktır. OMÜ'nün verilemeyecek hesabı yoktur. Bu üniversitede akrabaların olup olmaması beni hiç ilgilendirmiyor. Ben insanların işlerini yapıp yapmadıklarına bakarım" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın komisyon isteğinin, OMÜ'deki 83 araştırma görevlisinin sürelerinin uzatılmamasıyla ilgili bir konuda yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklandığını düşündüğünü dile getiren Rektör Bernay, "Doğru bilgilerle yanıltılmış olduğunu anlayacak. Çünkü bu sadece OMÜ ile ilgili olan bir durum değil. Konu, Maliye Bakanlığı'nın, YÖK'ün bilgileri dahilinde doktorasını bitirmiş araştırma görevlilerinin, Danıştay'ın da söylediği gibi, kamu yararı olmayan bir şekilde aynı kadrolarda bulunmamaları gerektiği konusudur. Bu araştırma görevlilerinin artık araştırma görevlisi kadrolarını aşmaları söz konusu. Başbakan gerekli bilgileri ilgili danışmanlarından alırsa farklı düşünecektir. Bunu Maliye Bakanlığı'na ve YÖK'e de sorarlarsa zannediyorum kendilerini net bir şekilde aydınlatacaklardır" diye konuştu.

OMÜ'nün eğitimde 30. yılını tamamladığını, çok büyük başarıların altına imza attığını ve hızlı bir çıkış yakaladıklarını ifade eden Rektör Bernay, komisyonun, kurulması halinde OMÜ'nün başarılarının bir kez daha gündeme gelmesini sağlayacağını, bunun ise faydalı olduğuna değindi. Bernay, OMÜ'nün son 4 yılda 130 yayından 319'a ulaştığını, öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı oranının yüzde 0.20'den 0.40'a çıktığını söyleyerek, "Bu kadar net başarıları olan bir üniversiteden ilmi olarak gerek meclisin ve gerekse başbakanımızın bilgi almasından sadece mutluluk duyarız. Biz üniversitemizden gurur duyuyoruz" açıklamasını yaptı.

OMÜ'nün Samsun, Amasya, Sinop ve Ordu illerinde faaliyet gösterdiğini, bu 4 ilde de büyük çıkışlar yakaladığını vurgulayan Rektör Bernay, "Hükümetimizin de üniversite açılması yönünde olgunlaşmış iller arasına Sinop, Amasya ve Ordu'yu aldığını görüyoruz. Bu da bir bakıma hükümetimizin de bizim üniversitemizdeki gelişmeyi taktir ettiğini gösteriyor. Bu iller OMÜ bünyesinde her biri birer üniversite olabilecek bir gelişmeyi yakalamış görünüyorlar. Ben hükümetimizin bu konuda bize yönelik takdirlerine teşekkür ediyorum. Bu konuda zannediyorum, kendileri üniversitemizdeki gelişmeleri gördüklerinde gurur duyacaklardır" dedi.

"MECLİSİN YAPTIKLARINA VE YAPACAKLARINA SAYGILIYIZ"

Bernay, Meclis Araştırma Komisyonları'nın yüce meclisin takdirinde olduğuna ve meclisin yaptıklarına her zaman saygı duyduklarına da dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Meclisin yaptıklarına ve yapacaklarına saygılıyız. Akademisyenler olarak da biz gerekli uyarılarımızı ve görüşlerimizi elbette ki kamuoyuna her zaman açık yüreklilikle ifade ediyoruz. Meclisin gerekli konularda bilgi edinmesi zaten onun takdirindedir. Biz burada çok mutlu bir şekilde komisyona üniversitemizin geldiği noktayı gurur duyarak anlatırız. Üniversiteler zaten kamu kurumları olarak birçok kurum tarafından 12 ay boyunca denetleniyor. Gerek Sayıştay'dan, gerek Maliye Bakanlığı tarafından gerekse YÖK tarafından devamlı denetlenen kurumlardır. Dolayısıyla bu konuda OMÜ'nün zaten verilemeyecek bir hesabı yok. Bütün hesaplar ortada, açık. Hesaplar yönünden Maliye Bakanlığı'nın elemanları çalışıyor, kadro yönünden YÖK tarafından denetim zaten yapılıyor. Herhangi bir hadisede burayla ilgili gerekli bilgiler aktarılıyor. OMÜ çok uzun süredir hem öğretim üyeleri hem öğrencileri yönünden huzurlu bir üniversite. Öğretim üyeleri arasındaki akrabalık bağlarına gelince; bizim üniversitemizde ve dünyadaki bütün üniversitelerde birinin akrabası olup olmamanın yükseltme kriterleri arasında bir yeri yok. Atama ve yükseltme kriterleri açık bir şekilde bizim web sayfamızda yayınlanıyor. Akademik yerlerle ilgili atamalar zaten sınavlarla olan şeylerdir. Diğer atamalar zaten memur kadrolarıyla bize geliyor. O konuda zaten bizim yapacak bir şeyimiz yok. Onun dışında bütün Anadolu üniversitelerinde ve bizim üniversitemizde akraba olanlar var mıdır, onu bilemiyorum, beni ilgilendirmiyor da. Ben insanların bu üniversitede işlerini yapıp yapmadıklarına girerken de yapılan sınavlarda bu işi hak edip hak etmediklerine bakarım. Onun dışında bir şeye bakmam. Bu da işin doğasında vardır."

Rektör Bernay, son rektörlük seçimlerinde öğretim üyelerinin kendisine verdiği oy oranının yüzde 58 olduğunu da hatırlattı. Bernay, bu oy oranının üniversitedeki huzurun devamı yönündeki tercihler olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber