Bağış ve Yılmaz, Siirt'te 'Gapgenç' festivaline katıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mayıs 2012 02:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP Gençlik Evleri tarafından Siirt'te yapılan 'Gapgenç Festivali' kapsamındaki 'Küresel Vatandaşlık Zirvesi'ne katıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Bakan Bağış, ''Bugün Türkiye kendi küresel konumunu çok daha iyi anlayan bir ülke haline geldi'' dedi. Siirt'te, dünyanın dört bir yanından gelen konukların ağırlanıyor olmasının Türkiye'nin küreselleşmesiyle ilgili olduğunu belirten Bağış, ''Türkiye zinciri kırdı ve bir Siirtli olarak gururla söylüyorum, o zinciri kıran merkez Siirt olmuştur. Çünkü Türkiye'nin makus talihini değiştiren lideri, yiğidi düştüğü yerden kaldıran Siirtlilerdir. Seçmiş ve meclise göndermişlerdir'' diye konuştu.

Hazreti Mevlana'nın ''aynı dili değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir'' dediğini hatırlatan Bağış, dünyanın farklı yerlerinden Siirt'e gelen gençlerin aynı duyguları paylaştığını belirterek, ''Dünyanın farklı yerlerinden gelen gençlerle bizim gençlerimiz aynı duyguları paylaşıyorlar. Hepimiz daha aydınlık bir gelecek, barış ve huzur içinde yaşamak istiyoruz. Japonya'dan, Van'daki depreme yardım etmek için koşarak gelen sayın Miyazaki maalesef artçı bir depremde hayatını kaybetti. Onun içindeki insan sevgisi onu buraya kadar taşımıştı. Ve bugün dünyanın farklı yerlerinden, farklı ulus, etnisite, kültür ve inançların mensupları insanlığın ortak sorunlarına çare aramaya çalışıyorlar. İşte küresel vatandaşlık böyle bir şey'' şeklinde konuştu.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise festivale yurt dışından katılan gençlerin daha önce sanal ortamlar üzerinden kafalarında kurdukları imajların, buradaki birebir temas sonucu değişeceğini ifade etti. Bütün dünyada en fazla ihtiyaç duyulan şeylerden birisinin yüz yüze iletişim olduğuna inandığını vurgulayan Yılmaz, ''Dünyada teknoloji ne kadar gelişse de sanal ortamlar ne kadar ilerlese de hiçbir şey yüz yüze iletişimin yerini tutamaz'' sözlerini sarf etti.

Bakan Yılmaz, şöyle devam etti. ''Şu anda Türkiyemizde 165 üniversite var. Bunlara ciddi yatırım yapıyoruz. Burslarımızla yurtlarımızla diğer imkanlarımızla öğrencilerimizin yanında olmaya çalışıyoruz. Bir diğer konu genç nüfusun istihdamı. Küresel krizle birlikte gençler istihdam sorununu daha yoğun bir şekilde yaşıyorlar. Bu konuda da hükümet olarak çok ciddi çalışma içindeyiz. Son 2 yılda da genç istihdamında önemli gelişmeler sağladık. Genç işsizliğinde geriye gidiş söz konusu. Ama bunu devam ettirmeliyiz. Gençleri istihdam eden şirketlerden sigorta primi almıyoruz belirli şartlar dahilinde. Gençlere dönük eğitim programları, aktif iş gücü politikaları uyguluyoruz. İşkur aracılığıyla eğitim programları uyguluyoruz. SODES gibi, kalkınma ajansı gibi çeşitli mekanizmalarla yine gençlerimizin donanımına onları iş gücü piyasasına hazırlayan programlar yapıyoruz.''

Gapgenç Festivali'ne 60 ülkeden 1500'i kayıtlı binlerce genç katılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber