'Bir kilo pirinç üretimi için 2 ton su tüketiliyor'

Nilüfer Eğitim Kurumları öğrencileri, dünyanın karşı karşıya olduğu açlık ve israfla ilgili enstalasyon sergisi açtı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mayıs 2012 21:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir kilo pirinç üretimi için 2 ton su tüketildiğine dikkat çeken öğrenciler, açlık ile karşıya olan Afrika ülkeleri için dünyaya yardım çağrısında bulundu.

Bursa'da Özel Nilüfer Eğitim Kurumları öğrencileri örnek bir projeye imza attı. Bir alışveriş merkezinde gerçekleştirilen enstalasyon (toplumsal mesaj içeren mekanik düzenlemeler) sergisi ilgi gördü. Bursa'da yedincisi tertiplenen sergide öğrenciler 'beslenme ve israf' konularında hazırladıkları projelerini tanıttı. Öğrenciler, obeziteden sigaranın zararlarına, zamanın verimli kullanılmasından Afrika ülkelerine yapılan yardımlara dikkat çekti.

Serginin açılışında konuşan Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Kaya, israfın dünyadaki en büyük tehlikelerden biri olduğunu belirterek, herkesi şuurlu tüketmeye davet etti. Öğrencileri organize etitği başarılı sergisinden dolayı kutlayan Kaya, konuşmasından sonra serginin açılışını yaptı. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ ve Nilüfer Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ali Dilitatlı ile birlikte stantları gezen Kaya, öğrencilerden projeleri hakkında bilgi de aldı.

SİGARA PARANIZI AFRİKA'YA GÖNDERİN

Sergide birbirinden ilginç sunumlar dikkat çekti. Bahadır Şahinbaş (11) isimli öğrenci, hazırladığı 'sigaranın israf boyutları' konulu sunumuyla tiryakilerin sigarayı bırakmaları gerektiğini söyledi. Sigaraya verilen paranın dünyada açlık tehlikesi ile karşı karşıya olan milyonlarca insana yardım olarak verilmesini teklif eden Şahinbaş, sigaranın hem insan sağlığına hem de bütçeye zararı olduğunu ifade etti.

Sergide Burkin Ertan (12) ise "görünmeyen kayıp" isimli sunumuyla su tüketimine işaret etti. Bir kilogram pirincin üretilmesi için 2 bin ton suyun tüketildiğini vurgulayan Ertan, "Eyvah, pilavım yandı, dibi tuttu diye üzülenler var. Halbuki sadece 1 kilogram pilav yenmez hale gelmedi. Ayrıca pirincin üretilmesi için harcanan 2 ton su da yok oldu. Bu tüketimine dikkat edelim. Su en önemli zenginliğimiz" dedi.

DÜNYANIN KARA DELİĞİ İSRAF

Haluk Said Aksoy isimli öğrenci ise "dünyanın kara deliği israf" konusunda bir sunum gerçekleştirdi. İnsanların ellerindeki nimetin kıymetini bilmesi gerektiğini belirten Aksoy, "İsraf dünyanın en büyük tehlikesi. Tüketim yapmak zorundayız. Ama kaynakları şuurlu tüketmek dünyanın daha yaşanılabilir halde kalmasını da sağlar. Bunun için israfı asla göz ardı etmemeliyiz. İsraf eden toplumlar ilerleyemez" diye konuştu.

Carrefour'da 2 gün açık kalan sergi 12 Mayıs'ta Kent Meydanı, 27 Mayıs'ta da İnegöl AVM'de Bursalılar ile buluşacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber