Bozuk mal satan teşhir edilecek

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 23:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bozuk ürün satanlar TV'den teşhir edilecek. Ürün sahibi firma da internet sitesinden hatasını tüketiciye duyuracak.

Yücel Kayaoğlu

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, halkın sağlığıyla oynayan şirketlere karşı yeni yaptırımlar getirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda hazırlanan yeni yönetmelik taslağına göre tüketici açısından her anlamda risk taşıyan ürünler firma ve marka ismi verilerek teşhir edilecek.

Piyasa Gözetimi ve Denetimine ilişkin yönetmelik taslağına göre ?kullanım süresi içinde, normal kullanım şartlarında risk taşımayan veya kabul edilebilir ölçülerde risk taşıyan ve temel gerekler bakımından azami ölçüde koruma sağlayan ürün? tanımının dışındaki ürünler güvensiz ürün olarak nitelendirilecek. Yapılan denetimlerde bir ürünün güvensiz olduğu anlaşılırsa satışına yasak getirilmesinin yanı sıra bu ürünler halka ilan edilecek. Bu kapsamda güvensiz ürünlere ilişkin hazırlanacak ilan metni iki te-levizyon kanalında 10 saniyeden az olmamak üzere tüketicilere okunabilir büyüklükte yazılı ve sesli olarak duyurulacak. Ayrıca ulusal düzeyde dağıtımı yapılan iki gazetede sayfanın dörtte birinde okunabilir büyüklükte ilan edilmesi üreticiden istenebilecek. Güvensiz ürünlere ilişkin ilan üreticinin internet sitesinde de yayınlanacak.

Üretici, güvensiz ürünlere ilişkin ilanları açık ve net yapacak. Ürünün seri ya da lot numarasına ilanlarda yer verilecek. Bu ürünlerle ilgili ne yapacağını açıkça ifade edip iadesi konusunda tüketicilere makul yollar gösterecek. Üreticiler, ürünlerin üzerinde seri, model, parti numarası veya başka bir şekilde ürünlerinin tespit edilmesini sağlayacak bilgilere yer vermek zorunda olacak.

?Reklam? satış anlamına gelecek

Reklam, satış ve kiralama amacıyla internette yer alan ürünler de piyasaya arz edilmiş sayılacak. Üretici yurt dışında olsa bile, ithalatçı sorumlu tutulacak. Denetimlere ilişkin sonuçlar bakanlığın internet sitesinde duyurulacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber