12 Eylül Davası müdahilleri taleplerini anlattı

Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın Ankara 12.Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam ediliyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 19:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müdahil İsmail Uyar, 12 Eylül döneminde işkence gördüğünü belirterek, bir fırsatını bulup cezaevinden kaçtığını söyledi. Uyar, "Bana ulaşamayınca babamı karakola çağırdılar. Eğer bulunmazsam hane kadınlarına tecavüz edeceklerini söylemişler. Babam buna dayanamadı, minareden kendini atarak intihar etti" dedi.

12 Eylül davasının dördüncü duruşmasında müdahillik talebinde bulunanların beyanları alındı. Müdahil Sabriye Tuncay, işkence görmediğini ama kardeşinin işkence gördüğünü belirterek, "Sistem kendisine hizmet edecek kişileri buluyor ve çıkarıyor. Ben sistemin yargılanmasını istiyorum. O sistem işkence yaptı, kardeşimi ve babamı geri istiyorum. Kardeşim Özgüç Tuncay, Fatsa olayları sonrasında ortadan kayboldu. Biz kendisinin cesedini yaptığımız araştırmalarla belediye mezarlığında bulduk. 4 kız kardeş mezarını açtırdık. 12 Eylül zihniyetinin ve bu zihniyeti yaratan sistemin yargılanmasını istiyorum" dedi.

Müdahil Aysel Yukarıgöz, idam edilen Ramazan Yukarıgöz'ün annesi olduğunu belirterek, "Kenan Evren eğer yaptığı işlerin doğru olduğuna inanıyorsa davasına sahip çıksın. Gelsin burada kendisinin savunsun" diye konuştu.

Müdahil Abdurrahman Demir ise, "Devlet babayı öldürür yetime sahip çıkar. Maalesef sahip çıkmadığı için basına verdim" dedi. Davaya müdahil olmak istediğini anlatan Demir, 12 Eylül darbesinde işkencede ayak parmaklarını kaybettiği ayağını duruşmada göstermek istedi.

"FATSA'DA YAŞANAN OLAYLAR DARBE KOŞULLARININ OLUŞTURULMASI OLARAK ADLANDIRILMIŞTIR"

Dönemin Fatsa Belediye Başkanı Lütfü Sönmez'in oğlu Naci Sönmez, babasına otopsi yapılmadığını, cenazesinin gösterilmediğini ve selasının yarım kesildiğini söyledi. Fatsa olaylarının 12 Eylül darbesinin provasının yapıldığı olaylar olduğunu belirten Sönmez, "Benim bu davaya müdahilliğime karar verilmesi gerektiğini, aksi takdirde davanın göstermelik olacağını düşünüyorum. Olayları bizzat yaşayanlar hayatta, bunlar dinlenebilir. Fatsa'da yaşanan olaylar darbe koşullarının oluşturulması olarak adlandırılmıştır, iddianamede çıkan olaylar. Babam 5 yıl işkence gördü, selası yarıda kesildi, etraf kuşatılmıştır. Bunun bir belgesi yoktur. Devlet cenazeyi kuşatmıştır ve biz cenazeyi öyle gömdük. Babam haksız yere tutuklanarak 5 yıl hapse atılmıştır ve hayatını kaybetmiştir. Benim müdahilliğim kabul edilemeyecekse bu dava gerçek olmayacaktır. Canlı tanıkları o dönemle ilgili ben getirebilirim" şeklinde konuştu.

"Evren VE ŞAHİNKAYA'NIN İFADELERİNİN ALINMASIYLA RÜYALARIMIN RENKLİ RÜYALARA DÖNÜŞECEĞİNE İNANIYORUM"

İsa Tekin de, "Ben 30 yıl sonra mahkemenizde konuştuktan sonra artık kabus değil, siyah beyaz görmeye başladım. Diyarbakır zindanlarında işkence gördüm ayrıca Diyarbakır zindanlarında gerçekleştirilen kitapları da bir araya topladım. Bunları da mahkemenize ayrıca sunuyorum. Sanıklar hakkında bu davanın açılmasıyla rüyalarım siyah beyaza dönüştü. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın ifadelerinin alınmasıyla rüyalarımın renkli rüyalara dönüşeceğini düşünüyorum. Mahkemeye yargılandığım davanın iddianamesini delil olarak sundum" diye konuştu.

"500 KÜSUR ASKERLE KÖYÜMDEN ALINDIM"

Yasin Keskin de, "Sadece Kenan Evren ve Şahinkaya'nın değil, o dönemde görev yapan tüm bu işkencelere katılan bürokratından en küçük memuruna kadar bu davada yargılanmasını talep ediyorum. Köyden alındığımda öğretmendim, 500 küsur askerle köyümden alındım. Nasıl böyle 500'den fazla askerle köy kuşatılarak alınıyorum. Öğretmenler üzerindeki baskının düşünülmesini talep ediyorum" dedi.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman İnce, TBMM'ye yazılan müzekkereye cevap geldiğini bildirerek, "MİT Müsteşarlığından darbe olacağı konusunda TBMM arşivlerinde bilgiye ve belgeye rastlanmadığı bildirildi" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber