Türkiye'de en çok 2B arazisi olan Balıkesir'de 167 milyon lira gelir bekleniyor

Balıkesir Defterdar Vekili Yakup Yıldırım, Balıkesir'in Türkiye'de yüzölçümü olarak en fazla 2B arazisine sahip olduğunu belirterek, 38 bin hektar araziden Hazine'ye toplam 167 milyon lira gelir beklendiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2012 17:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşlardan bu tarihi fırsatı kaçarmamalarını isteyen Yıldırım, "Elinizi çabuk tutun. Bir daha böyle bir fırsat gelmez." dedi.

Balıkesir Defterdar Vekili Yıldırım, orman vasfını yitirmiş araziler olarak bilinen 2B alanlarının doğrudan satışına ilişkin başvuruların 7 Mayıs 2012 itibariyle başladığını belirterek, şu ana kadar kendilerine 134 başvuru yapıldığını kaydetti. Balıkesir'de yaklaşık 2 yıldır çalışma yapıldığını ifade eden Yıldırım, il genelinde toplam 51 bin 513 adet 2B parseli bulunduğunu, bunlardan 41 bin 82 adet parselin kullanıcısı olduğu bilgisini verdi. Söz konusu parsellerin rayiç değerinin 239 milyon 452 bin lira olduğunu aktaran Yıldırım, "Orman vasfını kaybetmiş arazilerde satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70'i olarak belirlenirken peşin ödemede yüzde 20 indirim uygulanacak. Buna göre 167 milyon 588 bin lira gelir bekliyoruz. İl genelinde 52 bin vatandaşın müracaatını bekliyoruz. Vatandaşlarımız, bir an önce başvurularını yapsınlar. Bu tarihi bir fırsat. Başvurular 30 Ekim 2012 tarihinde bitecek ancak vatandaşlarımız bu tarihi beklemesin. Biz vatandaşa yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Vatandaşın ayağına hizmeti götürüyoruz." dedi.

EN FAZLA ARAZİ DURSUNBEY'DE BULUNUYOR

Balıkesir'deki 2B arazilerinin yüzde 38'inin Dursunbey ilçesinde bulunduğunu ifade eden Defterdar Vekili Yakup Yıldırım, buradaki 2B parsel sayısının ise 15 bin 967 adet olduğunu söyledi. Yıldırım ayrıca il merkezi, Kepsut ve İvrinde ilçelerinde de çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Balıkesir'in sahip olduğu 2B arazilerinin yüzölçümü bakımından Türkiye'de ilk sırada bulunduğuna dikkat çeken Yıldırım, taşınmaz adet sıyısı bakımından ise üçüncü sırada olduğunu vurguladı.

2B arazileriyle ilgili çalışmaların uzun bir süreçten bugüne geldiğini hatırlatan Yıldırım, "Bu süreçte Orman ve Kadastro müdürlükleriyle Maliye Bakanlığı uzun soluklu bir çalışma yaptı. Sonuçta buraya kadar gelindi. Bizler de vatandaşın ayağına hizmeti götürmek için çalışıyoruz. Arkadaşlarımız köy muhtarlıkları, kahvehaneler, belediye ilan panoları ve hükümet konaklarında listeleri astılar. Ayrıca bu listelerin bir örneğini de internet sitemizde yayınladık. Hak sahibi vatandaşlarımız ad, soyad, parsel numaraları ve bir dilekçeyle müracaat ettikleri takdirde işlem yapıyoruz. Vatandaşlarımız, doğrudan satın almalarda başvuru bedeli olarak belediye ve mücavir alan sınırları içindeki kalan yerler için 2 bin lira, dışındaki yerler içinse bin lira ödemek şartıyla kanundan yararlanacaklar. Bu konuda vatandaşlarımızdan ciddi bir ilgi bekliyoruz." diye konuştu.

Balıkesir Defterdar Vekili Yakup Yıldırım, önceki gün 12 ilin defterdarının toplantı için Ankara'ya davet edildiğini, bu iller içinde Balıkesir'in de bulunduğunu hatırlattı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında toplantı yapıldığını bildiren Yıldırım,"Balıkesir Defterdarı olarak ben de toplantıdaydım. Toplantıya Balıkesir, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Mersin, Adana, Samsun, Sakarya, Kocaeli ve Bursa illeri katıldı. Balıkesir, ilk üç il içinde yer alıyor. Bize ayrı bir önem veriyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Orman vasfını kaybetmiş arazilerde satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70'i olarak belirlenirken peşin ödemede yüzde 20 indirim uygulanacak. Toplam bedelin yarısının peşin ödenmesi halinde ise yüzde 10 indirim yapılarak, kalan tutar takside bağlanacak. Başvuru sırasında hak sahiplerinden istenecek belgeler şunlar: Başvuru dilekçesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, başvuru bedelinin yatırıldığına dair makbuz, kanuni mirasçılardan mirasçı olduklarını gösterir veraset ilamının onaylı örneği, tüzel kişiler için ayrıca gayrimenkul tasarrufuna izinli olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber