İZSU, suyun yüzde 100 sağlıklı olduğu konusunda ısrarlı

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün İzmir'in suyuna yönelik 'Yüzde 80 oranında temiz' değerlendirmesine karşılık İZSU Genel Müdürlüğü, suyun yüzde 100'ünün İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik standartlarına göre 'uygun içilebilir su kalitesinde olduğunu' açıkladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2012 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne atanan Uzm.Dr. Bediha Türkyılmaz'ın ?Şu an itibariyle İzmir'in suyunun yüzde 80 oranında temiz olduğunu söyleyebilirim. Bu gerçekten iyi bir sonuç, ama biz bunu yüzde 100'e çıkarmayı hedefledik. Yapacağımız analizlerde olumsuz bir durumla karşılaşırsak da durumu Büyükşehir Belediyesi'ne iletip, tedbir alınmasını isteyeceğiz. İzmirliler'in damacana suya para verme dönemini bitirmek istiyoruz? şeklindeki açıklamalarına cevap veren İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, ?Suyumuz yüzde 100 temiz.? dedi.

İzmir halkına sunulan içme ve kullanma suyunun kalitesinin, Sağlık Bakanlığı mevzuatı gereği İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kontrollerinin dışında 2000 yılından beri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından da kontrol edildiğini hatırlatan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, ?İzmir'in içme suyu numuneleri, şimdiki unvanı İl Halk Sağlığı Müdürlüğü olan Hıfzıssıhha Enstitüsü Laboratuvarı'nda analiz edilmektedir. Analizi yapılan suyun yüzde 80'inin değil yüzde 100'ünün İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliklere göre uygun standartlarda olduğu analiz sonuçları ile ortaya konulmuş, internette düzenli yayınlanarak kent halkına duyuruları yapılmaktadır.? açıklamasını yaptı.

"SUYUMUZ A1 KALİTESİNDE"

11 ilçeye temin edilen içme ve kullanma suyunun Tahtalı, Balçova Barajları ile Göksu-Menemen-Halkapınar-Pınarbaşı kuyularından sağlandığını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı: ?Tahtalı-Balçova barajlarından temin edilen içme ve kullanma suyu, her iki yerde bulunan içme suyu arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra şebekeye verilmektedir. Baraj havzalarındaki kısıtlayıcı koruma kontrol çalışmaları ile göl hamsu kalitesi A1 sınıfında (Basit fiziksel arıtma ve dezenfeksiyon ile içilebilir su kalitesinde) olup içme suyu arıtma tesisi çıkış su kalitesi de İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik standartlarına göre uygun, içilebilir su kalitesindedir. Ayrıca kuyulardan temin edilen içme ve kullanma suyu da Çullu- Menemen-Halkapınar'da bulunan 3 adet arsenik içme suyu arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra şebekeye verilmektedir. İçme suyu arıtma tesislerinden şebekeye verilen su kalitesi İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik standartlarına göre uygun içilebilir su kalitesindedir. İdaremiz tüm tesis giriş ve çıkışlarından, su dağıtım depolarından ve şebekeden günlük/haftalık numuneler alarak Akredite İZSU laboratuvarında analiz etmekte ve kontrol edilmesinin yanı sıra İl Sağlık Müdürlüğü elemanları ile İZSU ekiplerince ortak yapılan denetimlerle numuneler alınmaktadır. Bu kapsamda 11 ilçeyi besleyen 7 adet ana su deposundan 2011 yılı içinde mevzuata göre izlenmesi gereken numune sayısı 59 adet olması gerekirken 84 adet numune; 80 adet farklı adresten de mevzuat gereği 1516 adet alınması gerekirken 2011 yılında 1960 adet numune alınmıştır. Bu numuneler hem Hıfzıssıhha hem de İZSU laboratuvarlarında analiz ettirilmiştir. Suyun analiz sonuçları İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik standartlarına göre uygun içilebilir su kalitesinde olup, gerek İZSU gerekse İl Sağlık Müdürlüğü internet sayfalarında düzenli olarak yayınlanmaktadır.?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 5216 sayılı yasa kapsamında genişleyen görev alanında kalan çevre 10 ilçe ve 167 köyde de çalışmaları aynı şekilde yürüttüğünü hatırlatan İZSU yetkilileri şöyle devam etti: ?Bu yerleşimlerin su kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla, İZSU tarafından su şebekeleri yenilenmiş, 57 adet köy su deposunun tamiratı ve yenilenmesi yapılmıştır. 86 adet deponun yenileme çalışmaları devam etmektedir. 29 adet gaz klor, 295 otomatik sıvı klor dozaj sistemleri, 17 adet arsenik/demir/mangan paket içme suyu arıtma tesisleri yapılarak gerek mikrobiyolojik gerekse kimyasal parametreler açısından su kalitesinin İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik standartlarına uygun hale getirilmesi sağlanmıştır. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, asbest olarak idaremize devredilen içme suyu şebekelerinin ilçe, köy, belde, mahalle ayrımı olmaksızın yenilenmesi, eski ve yıpranmış depoların, pompa istasyonlarının bakım onarımının yapılması ve uygun yer temini edildiğinde paket içme suyu arıtma tesisleri kurulması, alternatif su kaynaklarının bulunması konularında su kalitelerinin iyileştirilmesi çalışmalarını hızla sürdürmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber