Hükümet memura gelince kötümser/ Video

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 16 Mayıs 2012 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet uluslararası toplantılarda Türkiye'nin ekonomik başarısıyla övünürken, toplu sözleşme masasında memura getirdiği teklifte, ekonomideki riskleri, bütçenin kısıtlarını, harcama yapamayacağını teknik analizlerle anlatıyor

ANKARA - 4.5 milyon memur ve emekliyi ilgilendiren toplu sözleşme masasında 2012 yılı için yüzde 3+3, 2013 yılı için yüzde 2+3 zam öneren hükümet, resmi teklifinde bu oranları ekonomideki risklerle açıkladı. Küresel ekonomide yaşanan ekonomik sıkıntılar sürerken, her fırsatta Türkiye ekonomisinin başarısını vurgulayan hükümet, konu memura gelince ekonomiyle ilgili iyimser konuşmadı.

Önceki gün toplu sözleşme masasına resmi teklifini sunan hükümet, bu metinde ekonomideki riskleri, bütçedeki kısıtları, harcama yapamayacağını teknik analizlerle anlatarak, 2 yıllık zam teklifini yüzde 3+3 ve 2+3 şeklinde ortaya koydu. Hükümetin bu yaklaşımı ve önerdiği zam oranı, ekonomi ?iyiye mi kötüye mi gidiyor?' tartışmalarına neden olurken, konfederasyon başkanları, ?Hükümet her yerde ekonomideki iyileşmeyi, başarıları anlatıyor ama konu memur zammına gelince, herşey birden kötüye dönüyor? yorumunu yaptılar.

Toplantılarda iyimser ama

Hükümet önceki gün toplu görüşmelerin 4. oturumunda memurlara 2 yıllık zam teklifini sunmuş, bu oranlar memur tarafında büyük tepkiye neden olmuştu. Teklifin ilk bölümünü oluşturan bölümde, ekonominin genel çerçevesine ilişkin yaklaşım ortaya konuluyor. Dünyada ve Türkiye'deki gelişmeler ile genel durumun analiz edildiği bu bölümde ?Dünya ekonomisindeki belirsizlikler devam ediyor?, ?Büyüme beklentileri düşürüldü?, ?Bunun finans sektörüne olası etkilerine dair artan kaygılar var? değerlendirmeleri yapılıyor. Ardından Türkiye'nin bütçe kısıtları ve harcama sınırları anlatılıyor. Zam oranının da bu yüzden 2012'de yüzde 3+3, 2013'de yüzde 2+3 olabileceği ortaya konuluyor.

Hükümet, hemen her ulusal ve uluslararası toplantıda Türkiye ekonomisinin başarısıyla ilgili değerlendirmeler yapıyor. Benzeri değerlendirmeler uluslararası isimler tarafından da dile getiriliyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, önceki hafta ?Batı'dan Türkiye'ye doğru bakanların Türkiye'yi bir ekonomi başarısı gördüğünü' söylemiş, ?Dünyanın her köşesinde Türkiye konuşuluyor, Türkiye anlatılıyor? demişti.

Geçen hafta Türkiye'de bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde da, Türk ekonomisini övmüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber