Bakan Şimşek: Temmuzda en düşük memur maaşı asgari ücretin 3 katı olacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, temmuz ayında en düşük memur maaşı asgari ücretin 3 katı olacağını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 19:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Şimşek, konuk olduğu televizyon programında memur zamlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek; "Temmuz ayında en düşük memur maaşı asgari ücretin 3 katı olacak.? dedi.

Kabul edilmeyen teklifle; 1 Temmuz'da en düşük memur maaşının 1757 TL olacağını belirten Şimşek, "Ortalama memur maaşı da 2039 lira olacak. Biz memurumuzu gözetiyoruz. Emeklimiz ve memurumuz bizim içi çok önemli. Biz bütçeden giderek daha fazla payı memurumuza vermişiz.? diye konuştu.

"KALKIP MAAŞLARI BOL KESEDEN VERİRSEK FATURAYI VATANDAŞ ÖDEYECEK"

Bütçeden en fazla payı memurun aldığını ifade eden Bakan Şimşek, şunları söyledi:

"Memurumuz bizim gözbebeğimiz. Geçmişte gözettik bugünde gözetiyoruz. 2002 yılında ortalama memur maaşı 578 liraydı, temmuz ayı itibari ile 2.000 küsura çıktı. Dolar üzerinden 370 dolardan, 1.100 doların üzerine çıkmış. Milletten aldığımız vergiyi kamu hizmetlerine harcıyoruz. Kabul edilmeyen teklifle; memurun bütçeden aldığı pay yüzde 30'a yaklaştı. Bu hesapta emekliler yok. Hali hazırda bütçenin yüzde 29.4'ü çalışan işçiye gidecek. Bu dönemde enflasyon yüzde 132 iken en düşük memur maaşı yüzde 316,5 artmış. Yani en düşük memur maaşı enflasyona göre daha çok artmış. Herkes memur olmak istiyor. Bu anlattıklarım sonucunda; madem biz memurumuzu gözetmiyoruz, nasıl memurluk cazip oluyor böyle? Şöyle söyleyeyim bu bütçe 75 milyonun bütçesi. Biz kalkıp maaşları bol keseden verirsek faturayı vatandaş ödeyecek. Faize gidecek paramız.?

Bütçeden payı; yatırımdan çok çalışana verdiklerini vurgulayan Maliye Bakanı, ?Bu sene devlet olarak geçen senenin enflasyon farkını da veriyoruz. Biz enflasyona milletimizi ezdirmiyoruz. Devlet için ayrılan bütçe 32 milyar lira, sadece çalışanlar için ise 100 milyarın üzerinde. Yatırım için 1 lira; ama çalışanımıza bütçeden 3 lira ayırıyoruz.? diye konuştu. Avrupa'da kamudan eleman çıkartılırken kamuya 140 bin eleman aldıklarını dile getiren Mehmet Şimşek, "Geçen sene Türkiye'de 140 bin yeni kamu çalışanı alındı. Avrupa ücretleri azaltıp, elemen çıkarırken biz daha çok doktor, hakim çalışsın diye kamu çalışanlarını yol açtık.? açıklamasında bulundu.

"BENZİNDE GERÇEKTEN VERGİ YÜKÜ YÜKSEK"

?Bizim dünyayı yakalamamız sadece maaş vermemiz olmaz. Biz milletimize hizmet için buradayız. Kamu hizmetlerinin en iyi şekilde verilmesi gerekmekte." diyen Şimşek, şöyle devam etti:

"Ortalama memur maaşı ile 2002 Aralık ayında 265 kilo pirinç alıyormuşuz. Şu an 461 kilo alıyor aynı memur. Ortalama memur maaşı ile 2002'de 3.600 kilovat saat elektrik alabiliyorken şu an 6028 kilovat saat elektrik alabiliyor. 1.543 metreküp doğalgaz alabiliyorken şimdi 2.042 metreküp doğalgaz alabiliyor. Mazota gelelim; 2002'de ortalama memur maaşı ile 457 litre mazot alınırken şimdi 490 litre mazot alınabiliyor. Benzinde gerçekten vergi yükü yüksek; fakat bizim dönemde yükselmedi. 2002 yılında 100 liralık benzinin 70 lirası vergi idi şimdi 58 lirası vergi. Vergi yükü azalmış ama hala yükü yüksek. Gelir vergisini, kurumlar vergisini, KDV'yi düşürdük biz. Eğitim, sağlık, turizm ve giyimde KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 8'e indirdik. Fiili KDV oranı yüzde 14.4'tü biz bunu da indirmişiz. Alkollü içkilerde, sigarda, ithal arabalarda yurtdışından ithal edilen cep telefonlarında vergiyi yükselttik doğrudur.?

Cari açığın düşürülmesi için uğraş verdiklerini hatırlatan Bakan Şimşek, ?Hakkettiğinizden daha fazla harcarsanız cari açık artar. Cari açığı iyi yönetirsek bu artışlar sürdürülebilir olur. bütçe imkanlarının üzerinde oranlar veriliyor. Bu paraları çıkarmak için ya borçları ya da vergileri arttıracağız. Her ikisinde de fatura vatandaşa çıkıyor. Biz bu faturayı milimize etmeye çalışıyoruz.? dedi. Bu sene 4 bin iş ve meslek danışmanı alacaklarını belirten Maliye Bakanı, ?4.000 tane İş ve Meslek Danışmanı alacağız. Bunun 2.000 tanesi için vize vermiştik, alındı. Fakat bir şekilde sınavda 2800'ün üzerinde sınavda başarılı olma söz konusu. Çalışıyoruz bu konuda çözülecek inşallah.? müjdesini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber