İstanbul için 7 projenin maliyeti 32 milyar dolar

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 28 Mayıs 2012 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, İstanbul için 7 projeleri olduğunu belirti...

Bilal Çetin \ VATAN

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, İstanbul için 7 projeleri olduğunu belirterek, ?Avrasya geçişi, Marmaray, Ankara-İstanbul Hızlı Treni, 3. köprü, 3. havalimanı, İzmir-İstanbul otoyolu ve Kanal İstanbul geliyor. 32 milyar dolarlık yatırım olacak? dedi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-İzmir otoyolu kapsamında inşaa edilecek İzmit Körfez geçişi Asma Köprüsü'nün rüzgar testleri için bulunduğu İtalya'nın Milano kentinde bakanlığının yürüttüğü projeler ve güncel konularda önemli açıklamalar yaptı. Yıldırım'ın Milano'da gazetecilere yaptığı açıklamalar özetle şöyle:

4 İSTANBUL'A 59 MİLYAR

LİRALIK YATIRIM: İstanbul için süren 7 büyük projemiz var; Avrasya geçişi, Marmaray, Ankara-İstanbul Hızlı Treni, 3. boğaz köprüsü, 3. havalimanı, İzmir-İstanbul otoyolu ve Kanal İstanbul. Toplam yatırım 32 milyar dolar (58.9 milyar lira). Bunun 10 milyar dolarını öz kaynaklardan, kalanını yap-işlet-devret ile yapacağız. 3. boğaz köprüsü ile İzmit Körfez Geçişi'ni önümüzdeki 3 yıl içinde aynı anda bitirmeyi planlıyoruz. Yani 2015'te iki köprümüz daha olacak.

4 150 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ 3. HAVALİMANI:

İstanbul'a 3. havalimanı için hazırlıklar son aşamaya geldi. Yerini belirledik. 150 milyon yolcu kapasiteli olacak. 5 pisti ile aynı anda iniş ve kalkışa uygun olacak. İlk bölümünü 3 yıl içinde bitireceğiz. Terminal pistlerin arasında olacak. İkinci bölümünü hizmete girdikten sonra bitireceğiz.

4 - 5 BİN KONUT YIKILMASI LAZIM:

Gecikmelerin sorun olduğu ortada; yok sayamayız. Atatürk Havalimanı kapasitesinin 2 katı çalışıyor. Böyle bir havalimanı dünyanın hiçbir yerinde yok. Orada operasyonu sürdürebilmek için arkadaşlarımız olağanüstü çalışıyor. 2003'te 8 milyon olan yolcu sayısı 2011'de 38 milyona çıktı. Havalimanı aynı, ama artış inanılmaz. Günde 1.100 uçuş yapılıyor. Havalimanını büyütmek mümkün değil. İlave pist yapmak çok maliyetli. 5 bin konut yıkmanız lazım. Kot farkı çok fazla. 5 milyar dolar ve çok zaman harcamak lazım. Fizibıl değil.

4 RÖTARLARI AZALTMAYA ÇALIŞIYORUZ:

Peki 3 yıl ne yapacağız? Bu sorunun kaynağı tek başına havalimanı değil. Sorunların oluşmasında herkesin katkısı var. Yer hizmetlerinin, hava kontrolörlerinin, ikram hizmetlerinin, check-in sisteminin vs... Yönetimsel sorunlar da var. O yüzden bir dizi adım attık. Seyrü-sefer alt yapısını yeniledik. Uçuşlarla ilgili kalkış sürelerini kısaltmak gibi- bir takım çalışmalarımız var. Kontrolörlerden pilotlara kadar herkesi daha yoğun havalimanlarına eğitime yolladık. Uzmanları getirip ders verdirdik. Daha fazla park alanı yapıyoruz. 760 dönümlük askeri alanı da devralıp uçaklar için park yeri yapıyoruz. Atatürk Havalimanı'nda rötarları bitirmek mümkün değil. Ama en azından katlanılabilir düzeye getirmeye çalışıyoruz.

4 EMNİYETTEN TAVİZ

VERMEYİZ: Bugün yaşanan sorunda herkesin payı var. Kimse suçu havalimanına ya da DHMİ'ye atmasın. Havacılıkta emniyet asla müzakere konusu olmaz. Gerekli tedbirleri hep birlikte alacağız.

4 ANKARA METROSU

UYKUMUZU KAÇIRIYOR: Ankara metrosu çok gecikti. Çayyolu-Kızılay ve Batıkent-Sincan hattını 2013 sonuna kadar bitirip hizmete sokuyoruz. Tandoğan-Keçiören ise 2014'te hizmete girecek. 2 yıl bu çapta bir iş için çok kısa. Bir gün sarkma olsa yetişmeyecek. O yüzden uykularımızı kaçırıyor bu iş. Ama çok gecikti, milletin bekleyecek hali yok.

4 DEMİRYOLLARI

KANUNUNU DEĞİŞECEK: Mevcut kanuna göre devlet demiryollarının tekel hakkı var. Başkası demiryolu yapamıyor. Ayrıca yapılmış demiryollarına da işletmeci olarak girilmiyor. İmkan veren bir düzeltme yapacağız. Böylece demiryollarında da da karada, havada, denizde olduğu gibi herkesin hizmet alacağı, hizmet vereceği bir alt yapı haline gelecek. Bazıları bunu özelleştirme gibi takdim ediyorlar ama burada özelleştirme falan yok. Tamamen sektörün, altyapının herkesin genel hizmetine verilmesi. Ülkenin buna ihtiyacı var. Altyapı bize, biz altyapıya bakıyoruz. Ne işletiyoruz ne de işletme isteyene izin veriyoruz.

TORUNLARIMIZLA İLGİLENİRİZ

Bakan Binali Yıldırım, Ak Parti'deki üç dönem kuralıyla ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı: ?Üç dönem kuralı, partinin kuralı. Ben Türkiye tarihinin en uzun süreli Ulaştırma Bakanıyım. Biz görev adamıyız. Başbakanımız görev verdi, yaptık. Yarın ne olur bilemem. Allah bir kapıyı kapatırken bir başkasını açar. Hiçbir şey olmazsa torunlarımız büyüyor, onlarla ilgileniriz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber