'Annan, planının iflas ettiğini ilan etmeli'

Suriye'nin Hula'da yaptığı katliam tepki toplamaya devam ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2012 17:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (OSAM) Müdürü Doç. Dr. Gökhan Bacık, Annan Planı'nın iflas ettiğini beyirterek, dışarıdan başka kuvvet olmadan Esed'in insafa gelme ihtimalinin bulunmadığını kaydetti. Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Güvenç de yaşanan son ağır can kayıplarının Suriye'deki olayların büyüklüğünün tekrar suratlarına çarpıldığını belirtti.

Gaziantep Zirve Üniversitesi'nde düzenlenen 'Chicago Zirvesi Sonrası NATO Stratejileri ve Uluslararası Güvenlik Konferansı' öncesinde Hula'da yaşanan katliamı değerlendiren Bacık, ?Annan'ın çıkıp artık planının iflas ettiğini söylemesi lazım. Annan Planı uluslararası kamuoyunu kitledi. Suriye'ye zaman kazandırdı. Şimdi uluslar arası kamuoyu müspet adım atacaksa, Hula katliamı ile anılmak istemiyorsa, Annan Planı'nın sahibi olarak çıkıp, ?Benim planım artık işlemiyor' demeli. Güvenlik Konseyi de sert bir kanaat bildirdi. Bu planın sahibi de bunu ilan ederse belki yeni bir inisiyatif ortaya çıkar. Yoksa böyle devam eder. ABD'yi falan kastetmiyorum, dışarıdan başka kuvvet olmadan Esed'in insafa gelme ihtimali yok.? diye konuştu.

Güvenç de Suriye'de uzun süredir kanın dökülmeye devam ettiğini hatırlatarak, ?Hem kamuoyu hem bizler artık bunu kanıksama noktasına gelmiştik. Gündemin üst sıralarında değildi. Bu son ağır can kayıpları nedeniyle tekrar çarpıcı şekilde suratımıza oradaki durum çarpıldı. Bu durum dolayısıyla Amerikan politikasında hiç beklenmeyen bir sertliğe yol açtı. Benim açımdan şaşırtıcı. Seçime kadar ABD'den söylem olarak bile bu kadar bir çıkış beklemiyordum. Önümüzdeki günlerde enteresan gelişmeler olabilir. Yani bu güvenli bölgelerin kurulması, sınırda tampon bölgeler oluşturulması seçenekleri, Çin'in, İran'ın ve Rusya'nın itirazlarına rağmen sınırlı ölçüde hayata geçirilmeye çalışılır gibi geliyor. Bu bana onun habercisi gibi gözüktü.? değerlendirmesini yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber