Dev evlilikte karar günü

Haber Giriş : 22 Haziran 2005 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TAİ, Aselsan, Roketsan ve Havelsan'ın tek çatı altında büyük bir holdinge dönüştürülmesinde son aşamaya gelindi. Karar bugün çıkacak. Yeni projeler değerlendirilecek.

SAVUNMA Sanayii İcra Komitesi (SSİK) bugün toplanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ile diğer ilgililer katılacak. Toplantıda savunma sanayinde uzun süredir planlanan dev evlilik konusunda son sözün söylenmesi bekleniyor. Ayrıca, ihale süreci uzayan taarruz/taktik/keşif helikopteri (ATAK) ihalesinde gelinen durumun da değerlendirileceği belirtiliyor. Geçmiş Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantılarında da masaya yatırılan savunma sanayindeki şirketlerin aynı holding çatısı altında faaliyet göstermesi fikri uzun süre konuşulmuştu. Konu itibariyle birbirine yakın olan TAİ, Aselsan, Roketsan ve Havelsan'ın yurt dışındaki örneklerde olduğu gibi büyük cirolu holdinge dönüştürülmesi hedefleniyor.

ATAK Projesi'nde gelinen durumun da SSİK'te değerlendirilmesi öngörülüyor. Daha önce 10 Haziran'a kadar tekliflerin alınması ve kararın da en geç sonbaharda verilmesi planlanıyordu. Ancak firmalardan gelen talep ve bazı firmaların şartnameyi ağır bulması nedeniyle teklif alma süresi 13 Eylül'e bırakıldı. Son kararın 2006 başında verilmesi hedefleniyor. Yeni süreçle birlikte gerekli pürüzlerin de giderilmesi hedefleniyor. Şartnamede değişiklik yapılıp yapılmayacağına SSİK'te karar verileceği belirtiliyor.

30 adedi kesin, 20 adedi ilave ve 41 adedi de opsiyonel olmak üzere toplam 91 adet helikopter tedariğine ilişkin ihale çerçevesinde ABD'den Bell Helicopter ve Boeing, Avrupa'dan Agusta, ve Eurocopter, Afrika'dan Denel ile Rusya'dan Rosoboronexport firmaları şartname dosyası almıştı. SSİK'te diğer savunma projelerinde gelinen durum ve silah alımları konularının da masaya yatırılması bekleniyor.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber