Sarıkaya'da dolu 7 bin dekar tarım alanına zarar verdi

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde etkili olan sağanak yağışla birlikte dolu yağışı, 7 bin dekar ekili tarım alanına zarar verdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 20:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlçeye bağlı Boyalık Köyü Muhtarı Mehmet Ali Yıldırım, yağmurla birlikte dolunun düşmesi sonucu ekili tarım alanlarında büyük zararın meydana geldiğini belirtti. Yıldırım, "Doludan en fazla zararı ekinlerimiz gördü. Yağmurla birlikte yaklaşık 20 dakika dolu düşmesi ekili tarım alanlarına büyük zarar verdi. Bu zarar, çoğunluğu hububat olmak üzere yaklaşık 7 bin dekar alanı kapsıyor." dedi.

Köyde arazisi olan vatandaşların bir kısmının yurt dışında yaşadığını, bir kısmının ise eğitim döneminde çocuklarını okutmak için ilçede olduğunu belirten Köy Muhtarı Yıldırım, "Köyümüzde arazisi olan vatandaşlarımız ilçede ve yurt dışında yaşıyor. Bu yüzden köydeki arazilerini başkalarına icar yolu ile ekimini sağlıyor. Yazları hasat zamanı gelip mahsülü paylaşıyorlar. Ama bu yıl paylaşabilecekleri bir mahsulleri de kalmadı. Çünkü dolu köyümüz tarım alanlarının yüzde 80'ine zarar verdi. Hasat döneminde neyi biçtirecekler de mahsulü bölüşecek." diye üzüntüsünü dile getirdi.

Tarım sigortasının öneminin bu gibi afetlerde ortaya çıktığını vurgulayan Yıldırım, çiftçilerin tamamına yakınının ekili tarım alanlarını sigortalatmadığını söyledi. Bunun sebebinun ise sigorta yaptıracak paranın olmayışı ve tarla sahiplerinin tarlalarını icara vermesinden, ortak ekilmesinden kaynaklandığına işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu yüzden de sigorta yaptırmadık. Şu an ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Genelde bölge çiftçimizin tamamı borçlarını hasat dönemine yani Ağustos ayına göre ayarlıyor. Şimdi hasat döneminde de mahsul olmayınca bu borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz. Bunun yanı sıra tekrar tarlamızı ekmek için tohum, gübre, mazot giderlerimizi nasıl karşılayacağız. Ayrıca, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası'na olan borcumuzu nasıl ödeyeceğiz. Devlet büyüklerimizden bizlere yardımcı olmasını istiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber