Maliye, akaryakıt ödeneğini de emniyete vermedi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 07:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÇAPKIN ACİL ÖDENEK İSTEDİ

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, güvenlik hizmetlerinde "zafiyet" meydana gelmemesi için Ocak ayında Maliye Bakanlığı'na bir yazı göndererek mal ve hizmet alımları için 400 milyon TL ek ödenek istemişti. 220 milyon TL'si akaryakıt giderlerinden oluşan ödeneğin tahsis edilmemesi halinde Emniyet Teşkilatı'nın KGYS, elektrik, su, doğalgaz, telefon ile işçi ücretlerini karşılayamaz hale geleceğine vurgu yapılmıştı.

Nitekim İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, bir aylık akaryakıt giderlerinin 5 milyon 760 bin lira olduğunu belirterek, "İstanbul Emniyeti'ne tahsis edilen mevcut ödenek ilimizin bir aylık akaryakıt giderini dahi karşılamamaktadır. Bize 69 milyon lira ek ödenek verilmezse 5 bin ekip ile yürütülen asayiş ve trafik hizmetleri aksayacak" demişti.

BAŞBAKAN TALİMAT VERDİ

Hüseyin Çapkın'ın akaryakıt ödeneğinin düşürülmesine isyan eden yazısının basına yansıması üzerine olaydan haberdar olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan devreye girmişti. Başbakan'ın talimatı üzerine Maliye Bakanlığı, "EGM'ne ilk etapta 140 milyon lira ek akaryakıt ödeneği yollayacağız. Eylül-Ekim döneminde ise 60 milyon lira daha tahsis edeceğiz" demişti. Ancak, Maliye sözünde durmadı. 400 milyon lira ek ödenek isteyen emniyete şuana kadar "bir kuruş" dahi verilmedi.

İstanbul Emniyet Müdürü Çapkın, megakentte yürütülen güvenlik hizmetlerinin sekteye uğramaya başladığını belirterek "acil" ek ödenek talebinde bulundu. Çapkın, geçen hafta İçişleri'ne ikinci kez "özel" ibareli bir yazı göndererek akaryakıt vb. giderleri için ödenek istedi.

EMNİYET YAYA KALACAK

Akaryakıt krizi emniyetin 2012 bütçesinde mal ve hizmet alımları için 1 milyor 592 milyon lira talep etmesine karşın Maliye'nin 952 milyon lira ödenek tahsis etmesi sonucu patlak verdi. Emniyet, sadece KGYS'ler (MOBESE) için Telekom'a yılda 30 milyon lira aylık ödüyor. Maliye ek ödeneği açmazsa polis ekiplerinin "işlevsiz" kalacağı belirtildi. Üst düzey bir yetkili, "Sorun aşılmazsa polis önümüzdeki aylarda yaya görev yapmak zorunda kalabilir" dedi.

YÜZDE 60 KISITLANDI

EGM, 81 İl Emniyeti'ni akaryakıt harcamalarında tasarrufa yöneltti. Resmi devriye ekiplerine haftalık verilen akaryakıt tahsisinde yüzde 60'lara varan kısıtlamalar yapıldı. İl emniyet müdürlerine bile haftalık sadece 40 litre akaryakıt verilmeye başlandı. Tasarruf tedbirlerine rağmen mevcut ödeneğin en fazla Ağustos ayına kadar yapılacak harcamaları karşılayacağı belirtildi.

HABER: KAMİL ELİBOL / BUGÜN GAZETESİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber