Atatürk Üniversitesi, Kazak öğrencilerin akınına uğradı

Erzurum Atatürk Üniversitesi, son yıllardaki çalışmalar sonrası yabancı öğrencilerin akınına uğradı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2012 13:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Almanya, Finlandiya, Gürcistan, Bosna ve İran gibi ülkelerden yüzlerce öğrenci Atatürk Üniversitesi'ne değişik programlarla geldi.

Kazakistanlı öğrenciler de yüksek öğrenim için son yıllarda Atatürk Üniversitesi'ni tercih etmeye başladı. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, geçtiğimiz yıl sonbaharda Kazakistan'a yaptığı ziyarette başta Al Farabi olmak üzeri birçok üniversite ile öğrenci ve akademisyen değiş tokuşu üzerine anlaşmalar yapmıştı.

20 yılının Kazakistan'da geçen AÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eyüp Ayyıldız, öğrencilere ağabeylik yaparak yabancılık çekmemelerini sağlamaya çalıştığını söyledi. Ayyıldız, bu kapsamda şehirler arası geziler de düzenlediğini ifade etti. Her şeyi devletten ve üniversiteden beklememek gerektiğini hatırlatan Ayyıldız, ?Öğrencileri şimdiye kadar Bayburt, Erzincan, Trabzon, Kayseri, Antalya, İstanbul gibi yerlere götürerek buradaki tarihi ve turistik yerleri gezdirdik. Öğrencilerimiz bu gezilerde yöre insanıyla da temaslar kurdu. Böylece kültürümüzü daha yakından tanıma fırsatı buldular.? dedi.

Jazira Alibekova, Fariza Davletova, Yerkejan Ospanova, Akerke Kebekbayeva, Aysulu Baytuşeva ve Saltanat Yeleşeva, Erzurum'da yüksek öğrenimi sürdüren öğrencilerden sadece birkaçı. Jazira, Fariza ve Yerkejan, Türkoloji Bölümü'nde yüksek lisanslarını yaparken, Akerke, Aysulu ve Saltanat ise Türk Dili Bölümü öğrencisi.

"BİZ ORİJİNAL TÜRKÜZ"

Davet üzerine Atatürk Üniversitesi'ne geldiğini ifade eden yüksek lisans öğrencisi Fariza Davletova, üniversitenin Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden biri olduğunu belirtti. Erzurum'u çok beğendiklerini ifade eden Davletova, Erzurum insanını ise misafirperver ve sıcak kanlı olarak tanımladı. İlk zamanlar sokakta gezerken insanların kendi aralarında ?Bak Japonlar, Çinliler' geziyor dediklerini vurgulayan Davletova, ?Biz orijinal Türküz. İnsanların böyle demesinden rahatsız oluyoruz ama öğrendikten sonra tavırları değişiyor.? dedi. Erzurum'da hiçbir zorluk yaşamadıklarını ifade eden Davletova, ?İklim noktasında Kazakistan ile Erzurum arasında fazla bir fark yok. Karasal iklim, orada da kış ağır geçiyor. Burada hiçbir zorluk yaşamadık. Çoğu yabancı öğrenci damak tadı problemi yaşıyor ama biz bunu da yaşamadık. Yemeklerde yabancılık çekmedik. Eski Erzurum evlerine gittik, çok beğendik. Ama gidecek fazla yer yok.? şeklinde konuştu.

Türk Dili Bölümü'nde lisans eğitimi gören Aysulu Baytuşeva ise hocalarını öve öve bitiremedi. Atatürk Üniversitesi'ndeki akademisyenlerin çok iyi ve bilgili olduklarının altını çizen Baytuşeva, ?Hocalarımız bize çok yardım ediyorlar. Çok soru sormamıza rağmen sinirlenmiyorlar. Kaynak temininde de çok yardımları oluyor. Ayrıca Kazakistan'da görev yapmış birçok hocamız bulunuyor. Prof. Dr. Sadi Çöğenli, Yrd. Doç. Dr. Eyüp Ayyıldız, Aşur Özdemir gibi Kazakistan'da görev yapmış akademisyenler bizim için büyük şans.? ifadelerini kulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber