İyot eksikliği zeka geriliğine ve guatra sebep oluyor

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, iyotun yeteri kadar alınması gerektiğine işaret ederek, iyot eksikliğinin, önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisi olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2012 14:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dr. Sevinç, iyotun insan vücudunda çok az bulunan, normal büyüme ve gelişme için gerekli temel maddelerden biri olduğuna değindi. Ülkemizde toprak erozyonu gibi nedenlerle su ve toprakta yeterince bulunmadığını hatırlatan Sevinç, dolayısıyla topraklarda yetişen besinlerden vücudun ihtiyacı olan iyotun yeteri kadar alınamadığına işaret etti.

Dr. Sevinç, şu bilgileri verdi: "İyot, tiroit hormonlarının sentezi için insanlarda gerekli temel bir öğedir. İyot, büyüme ve gelişmeyi sağlayan, beyin ve sinir sisteminin çalışmasını düzenleyen, vücut ısısını ve enerjisini kontrol eden hormonların yapılması için gereklidir. İyot eksikliği, kişi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalık bütünüdür. Ülkemizde toprak erozyonu, sel baskınları gibi nedenlerle su ve toprakta iyot yeterince bulunmamaktadır. Dolayısıyla topraklarda yetişen besinlerden de vücudun ihtiyacı olan iyot yeteri kadar alınamamaktadır. Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın sağlıklı ve üretken olmaları için, onları basit önlemlerle önlenebilen hastalıklardan korumalıyız. İyot okul döneminde hızlı büyüme ve gelişme yanı sıra yoğun öğrenme süreci içinde olan okul çocuklarının, sağlıklarının korunması ve geliştirilmesi için gereklidir."

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, günlük ihtiyacın besinlerle karşılanması gerektiğini dile getirerek, iyotun en iyi kaynağının deniz ürünleri olduğunu söyledi. Üniversitelerin yıllar içinde yaptığı araştırmalarda içme suları ve gıdada iyotun yetersiz olduğunun tespit edildiğini ifade ederek, ?Bu nedenle bireylerin günlük iyot ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunların çözümü için tuzun iyotla zenginleştirilmesi yoluna gidilmiştir. Herkesin kullandığı sofra tuzuna bir miktar iyot katılması ve bu yolla vücudun ihtiyacı olan iyotun alınmasıyla iyot yetersizliğine bağlı sorunların önlenmesi sağlanmıştır. Eğer kişi yeterince iyot alamıyorsa iyot yetersizliği hastalıkları ortaya çıkmaktadır. İyot yetersizliği hastalıklarından en sık görüleni guatrdır.? dedi.

İYOT YETERSİZLİĞİ DÜŞÜĞE VE KISIRLIĞA YOL AÇIYOR

İyot yetersizliği sorunu ile karşı karşıya kalan topluluklarda bir dizi sorun oluştuğunu aktaran Dr. Sevinç, şu bilgileri aktardı: "Bebeklerde zeka geriliği, bebek ve çocuk ölümlerinde artış, kadınlarda düşük ve kısırlık, her yaşta guatr, okul çocukları ve erişkinlerde öğrenme, anlama, algılama bozuklukları... Beyin hasarına neden olan diğer hastalıklar önlenemezken iyot yetersizliğine bağlı olan zeka geriliği ve beyin hasarı önlenebilir. Ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak, 1994 yılından beri Bakanlığımız-UNICEF işbirliğinde 'İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı'nı yürütmektedir. Programın başlangıcında iyotlu tuz tüketim oranı yüzde 18 iken, 2008 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına göre, hane halkının yüzde 85.3'ünün iyotlu tuz kullandığı görülmüştür. Kırsal alanda hane halkının yüzde 71.5'i iyotlu tuz kullanırken, kentlerde bu oran yüzde 89.9'a çıkmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber