Türkçe sevdalısı Makedonyalı öğrenci: Dedemin mirascısı olarak Türkçe öğrendim

10. Türkçe Olimpiyatları'na Makedonya'dan katılan üç yıldır Türkçe öğrenen Makedonyalı Filip Simeski, dedesinin mirasçısı olarak Türkçe konuşuyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2012 18:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Simeski, daha önce dedesinin köyüne gittiğini söyleyerek Makedonya'daki Türklerin de çok iyi konuştuklarını belirtti. İlkokuldaki sıra arkadaşının da Türk olduğunu ifade eden Simeski, "Türkçeyi geliştirmemde arkadaşlarımın da etkisi oldu. Küçükken birkaç Türkçe kelime öğrendim." dedi.

Türkçeyi 11. sınıfa gittikten sonra öğrenmeye başladığını söyleyen Simeski, Türkçeyi kendisine aynı kolejden mezun olan kuzeninin sevdirdiğini şöyle anlattı: "Kuzenim bu yıl Yahya Kemal Beyatlı Koleji'nden mezun oldu. Kuzenim bana koleji ve Türkçeyi çok anlatıyordu. Kolejde güzel anılar ve hatıralar yaşadığını söylüyordu. Kuzenim bana Türkçe'nin kazandırdığı imkanları anlattı. Kendisi de benim gibi geçen sene olimpiyatlara katıldı. Ben de kuzenim sayesinde Türkçeyi çok sevdim."

Makedonya'da Türk şirketleri açıldığını ve bu şirketlere Türkçe bilenlerin alınacağını belirten Simeski, "Türkçe bize çok iyi imkanlar sağlıyor" diye konuştu. Dokuzuncu sınıfta Türkçe şiirler okumaya başlayarak Türkçeyi geliştirdiğini ifade eden Makedonyalı Simeski, aynı zamanda bir hafta İstanbul'da Türk ailesinin yanında kaldığını ve Türkçeyi çok iyi geliştirdiğini anlattı. Simeski Türkçe'nin yanı sıra ayrıca bir İstanbul hayranı. İstanbul'da kaldığı süre içinde İstanbul'u çok sevdiğini söyleyen Simeski, "İstanbul çok güzel bir şehir." şeklinde konuştu.

10.sınıftan sonra bir ay Zaman gazetesinde Türkçe'sini geliştirmek için çalıştığını sözlerine ekleyen Simeski, gazeteye yazı yazdığını ve yazılarının yayımlandığını belirtti. Gelecek yıl da Türkçe öğrenmek isteyen Simeski, Türkiye'ye üniversite okumak için gelmeyi planlıyor. "Türkiye'de çok iyi üniversiteler var" diyen Simeski, Türk üniversitelerinde okuyup bilim adamı olmanın hayalini kuruyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber