Meclis TSK'dan Gladio'nun anayasasını isteyecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 09:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ERHAN SEVEN

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu kontrgerilla anayasası olarak adlandırılan "Sahra Talimatnamesi"nin Genelkurmay'dan istenmesi kararlaştırıldı. TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde oluşturulan 1960 Darbesi ve 1971 Muhtırası Alt Komisyonu dünkü toplantısında dinleyeceği isimler ile yarın görüşülecek olan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e sorulacak soruları ele aldı. Milli Birlik Komitesi(MBK) Üyesi Ahmet Er'le Pazartesi günü görüşmeyi kesinleştiren Komisyon, MBK üyesi Numan Esin ile dönemin İstanbul Belediye Başkanı Ahmet Isvan ve Gazeteci Yazar Bedii Faik'le de önümüzdeki hafta içerisinde görüşmenin gerçekleştirilmesini karara bağladı.

KOMANDO KAMPLARI ARAŞTIRILACAK

Toplantıda CHP'li üye Toptaş, orduda kontrgerilla yapılanmasının açığa çıkarılması için anayasaları sayılan 'Sahra Talimatnamesi'nin Genelkurmay Başkanlığı'ndan istenmesini talep etti. Toptaş, bu yapılanmanın daha sonra Seferberlik Tetkik Dairesi ve Özel Harp Dairesi şekline dönüştüğünü ifade ederek, "Darbe süreci öncesi ve sonrasında bu yapılanmanın etkisi büyük. 1971 muhtırası sonrasında Ziverbey Köşkü'ndeki işkenceler kontrgerilla ve MİT tarafından ortaklaşa yürütülmüştür. İşkence görenlerin tümü beraat etti. Kontrgerilla kendi çizdikleri projeler istikametinde işkencelerle ifadeler almışlar ve iddianameyi hazırlamışlardır" dedi. Toptaş bu arada MHP'lilerin oluşturduğu "komando kamplarının" da araştırılmasını isterken, "Sağ ve sol öğrenci hareketlerinde bu tür provokatif örgütlenmeler etkili oldu. Açığa çıkarılmalı" dedi. Komisyon bu talepleri benimseyerek olayları araştırılacak kronolojik takvim arasın aldı.

DEMİREL'E SORULAR

Komisyon ayrıca yarın görüşeceği Demirel'e, nelerin sorulacağına ilişkin soru listesini ele aldı. Her partinin üyesinin Demirel'e sorulacak soruları hazırlayıp bugün gerçekleştirilecek Üst Komisyona sunması benimsendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber