Mayıs ayındaki ihracat artışı iş adamlarını sevindirdi

Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Emin Ucuz, ihracatın, Avrupa pazarındaki daralmaya rağmen, yeni pazarlar ile yukarı yönlü seyrine devam etmesinin sevindirici olduğunu belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 12:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TURAB Genel Başkanı Emin Ucuz, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ihracat pazarlarını çeşitlendirmek için çalışmaya devam ettiğini kaydetti. AB ülkelerine yapılan ihracat payının, geçen yılın Ocak-Nisan dönemine göre yüzde 48.4'den yüzde 41 seviyesine düştüğünü ifade eden Ucuz, aynı dönemde diğer ülkelerin payının ise yüzde 51,6 dan yüzde 59'a yükseldiğine dikkat çekti.

İhracatçıların, daralan AB pazarını telafi etmek için diğer pazarlarda daha fazla çalışarak ihracatı artırdıklarını vurgulayan Ucuz, şöyle devam etti: "Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Yakın Doğu'ya yaptığımız açılımları sürdürüyoruz. Mayıs ayında Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ihracatımız yüzde 24, Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 26, Orta Doğu bölgesine yüzde 27, diğer Asya ülkelerine ise yüzde 29 artış gösterdi. Yemen, mayıs ayında yüzde 543'le en fazla ihracat artışı sağladığımız ülke oldu. Libya'ya mayıs ayında ihracatımız yüzde 269 artış göstererek, yılın ilk 5 ayındaki ihracatımız 873 milyon dolara çıktı. Pakistan'a yüzde 112, Kamerun'a yüzde 98, Katar'a yüzde 83, Etiyopya'ya yüzde 76, Malta'ya yüzde 72, Suudi Arabistan'a yüzde 68, Gürcistan'a yüzde 46, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 45 arttı. Mısır'a yüzde 41, Irak'a yüzde 35, Azerbaycan ve Çin'e yüzde 32, ABD'ye yüzde 27, Rusya'ya yüzde 26 ihracat artışı yakaladık."

Söz konusu dönemde ihracatın, Avrupa pazarındaki daralmaya rağmen, yeni pazarlarla yukarı yönlü seyrine devam etmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Ucuz, "Yeni pazarlar konusunda Afrika ve Orta Doğu günden güne öne çıkıyor. Ülkelerle ticareti geliştirme misyonuyla yola çıkan TURAB olarak, iş adamlarımızın ihracatta yeni rotalara yelken açması için biz de üzerimize düşen sorumluluk ile onlara köprü vazifesi görmeye devam ediyoruz. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun kurucu üyelerinden olan TURAB, Cumhuriyet'in 100. yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine en büyük katkıyı sağlamak için gece-gündüz çalışıyor.? ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber