MEB, Unvan Değişikliği Sınavında Yanlış Yapıyor

Bilindiği üzere, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte 28.12.2004 tarihinde değişilik yapılmış ve unvan değişikliği sınavlarında kurumda veya öğrenim durumu ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre göre yapmış olma şartının aranamayacağı belirtilmiştir. Ancak, Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan görevde yükselme sınavının teknisyenliğe geçişe ilişkin unvan değişikliği sınavında bu şarta uyulmamaktadır. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Haziran 2005 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Merhabalar ....
Çalışmalarınızı büyük bir takdirle karşılıyor başarılarınızın devamını diliyorum.Benim sorunum şu : Bildiğiniz gibi MEB bakanlık merkez ve taşra teşkilatı bünyesindeki çalışan personele görevde yükselme sınavı açmıştır.Kılavuzu ekte gönderdim.Ancak Devlet memurları görevde yükselme ve ünvan değişikliğine dair genel yönetmelikte teknisyenler için atanacağı teknisyenlik görevi ile ilgisi olmayan görevlerde çalışma şartı kaldırılmıştır diye haber yapmışsınız. Haber şu linktedir. Ancak, MEB yayınlamış olduğu görevde yükselme kılavuzunda teknisyen görevine atanacaklar için en az 5 yıl GİH sınıfında çalışmış olma şartı getirmiştir. Buda genel yönetmeliğe aykırı bir durumdur. Bu konuyla ilgili dava açmayı planlıyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum.yardımcı olursanız teşekkür ederim

CEVAP: Görevde yükselme yönetmeliği olarak bilenen genel yönetmelik 28.12.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirilmiş ve yönetmelik, unvan değişilikliği ve görevde yükselme yönetmeliği olarak yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenlemenin ek 3 üncü maddesinde "(Ek: 21/9/2004 tarih ve 2004/8246 sayılı B.K.K., R.G. 28.12.2004- 25684 R.G.) Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanmaları, bu Yönetmeliğin üçüncü bölümünde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirilir.
Unvan değişikliği sınavları, kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yaptırılır ve bu sınavlara katılacaklarda, kurumda veya öğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz.
" hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan söz konusu genel yönetmelikte 01/04/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile Milli Eğitim Bakanlığına ilişkin özel bir değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklik şu şekildedir: "Geçici Madde 6 ? Milli Eğitim Bakanlığınca bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen görevlere yapılacak atamalarda 8 inci maddede öngörülen görevde yükselme eğitimi şartı 31/12/2005 tarihine kadar uygulanmaz." Bu değişilik unvan değiştirmeye ilişkin değil görevde yükselmeye ilişkindir. İlgili maddeler görevde yükselmeye ilişkindir. Buraya tıklayarak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bu değişiliklerden sonra Milli Eğitim Bakanlığının görevde yükselme yönetmeliğinde de bir değişilik yapılmıştır. Bu değişilik şu şekildedir: "Geçici Madde 6 ? 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen görevlere atanacak personel bakımından bu Yönetmelikte öngörülen görevde yükselme eğitimine ilişkin hükümler 31/12/2005 tarihine kadar uygulanmaz."

Milli Eğitim Bakanlığı bu son değişilikten sonra bir kılavuz yayımlamıştır. Bu kılavuzun, teknisyen kadrosuna atanmak isteyen (unvan değişikliği) personel için aranan şartları düzenleyen 2.4. maddesinin a bendinde "31/12/2005 tarihi itibariyle Bakanlığımız kadrolarında en az beş yıl çalışmış ve bu sürenin en az iki yıllık kısmını genel idare veya sağlık hizmetleri sınıfına ait en son atandığı kadroda geçirmiş olmak, (Memur kadrosunda çalışmakta iken VHKİ. Kadrosuna ataması yapılmış olan bir personel bu kadroda en az iki yıl çalışmış olacaktır.)" açıklaması yer alamktadır.

Ancak MEB'in getirmiş olduğu bu beş yıllık şart ilgili mevzuata açıkça aykırıdır. Unvan değişikliği ve görevde yükselme yönetmeliğinin ek 3'üncü maddesinde yer alan "..kurumda veya öğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz." ibaresinden kurumda ve kişinin atanacağı hizmet sınıfı dışında hizmet yapmış olma şartının aranmayacağı açıkça tadat edilmiştir.

Bu itibarla, teknisyen kadrosu için unvan değişikliği sınavına girmek için aranılan genel idare hizmetleri sınıfında 5 yıl görev yapmış olma şartını "Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin" ek 3 üncü maddesinin 2 fıkrası hükmüne aykırı olduğu değerlendirilmektedir. Konunun yargıya intikal edilmesi halinde olumlu sonuçlanabileceği düşünülmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber