Ankara-İzmir arasını 3.5 saate indirecek hızlı trende ilk adım

Ankara-İzmir arasında yapılacak olan 624 kilometrelik Yüksek Hızlı Tren projesinin ilk etabında imzalar atıldı. Bakan Yıldırım, Ankara-İzmir arasını 3.5 saate indirecek projenin 4 milyar liraya malolacağını söyledi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 02:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HÜKÜMETİN ulaştırma sektörüne arka arkaya yaptığı dev yatırımlara Ankara-İzmir arasını 14 saatten 3.5 saate indirecek Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesi de katılıyor. Projenin ilk adımı olan Ankara-Afyonkarahisar YHT altyapı yapım sözleşmesi dün törenle imzalandı. TCDD Genel Müdürlüğü'ndeki törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İzmir altyapı yapım işinin 624 kilometre uzunluğunda olduğunu, 3 etap halinde yapılacağını, projenin toplam maliyetinin 4 milyar lirayı bulacağını söyledi. Yıldırım, demiryolu sektöründeki yeni sloganlarının ?kara tren gecikir, hızlı tren yetişir' olduğunu da söyledi.

Her yöne YHT yapacağız

Ankara-Afyonkarahisar arasındaki kesimin 287 kilometre olduğunu ve 700 milyon liranın üzerinde maliyeti bulunduğunu belirten Yıldırım ?Oldukça büyük bir proje, bunun üst yapısı da var. Diğer kesimleri de var. Dolayısıyla oldukça büyük bir proje. Böyle projeler, 10 yıl öncesinde telaffuz bile edilmezdi, hayal bile edilmezdi. Bugün artık Ankara çıkışlı Türkiye'nin doğusuna, güneyine, batısına yüksek hızlı demiryolları yapılıyor? diye konuştu. Yıldırım, büyük şehirler arasında her yöne 150 kilometre gidildiğinde yüksek hızlı trenle karşılaşılacağını, her 150 kilometrede bir yüksek hızlı tren istasyonu olacağını söyledi. Bugün Afyonkarahisar'ın İstanbul'a 3.5, Ankara'ya 2.5 saat olduğunu dile getiren Yıldırım, projeyle Afyonkarahisar'dan İzmir'e trenle 1.5 saatte gidileceğini kaydetti. Törene katılan Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun hızlı araç kullandığını ifade ettiğini anımsatan Yıldırım ?Gördük ki hocam sen hızlı bir bakansın. İşinde, gücünde hızlısın, eyvallah ama yollarda hız yapma hocam. Yolların kralı olmaz kuralı olur, sen bize lazımsın. Onun için ne yapıp yapalım, kurallara uyalım? dedi.

Sivas ve Bursa projeleri yolda

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da İstanbul, Sivas ve Bursa YHT hatlarının peş peşe açılacağını belirterek ?Ankara-İzmir YHT koridoru da öncelikli olarak ele alınmış, koridorun ilk etabı olan Ankara-Afyonkarahisar kesiminin yapım ihalesine 26 teklif verilmiş, proje daha ihale aşamasında çok büyük ilgi görmüştür. Bu sözleşmeyle başlayan süreçte YHT'nin İzmir'e doğru yola çıkması için en önemli adım atılmaktadır? diye konuştu. Yapım bedeli 714 milyon 432 bin 200 lira olan projeyi Sigma-Burkay-Makimsan-YDA iş ortaklığının yürüteceğini belirten Karaman, ikinci etap olan Afyonkarahisar-Uşak'ın yapım ihalesine bu yıl bitmeden çıkılacağını söyledi.

Ankara İle Karahisar kalesi birleşecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ?Ankara kalesi ile Karahisar kalesini birleştireceğiz. Belki Karahisar türküsünün de herhalde sözleri de değişir diye aklıma geliyor. ?Karahisar kalesi yıkılır gelir' yerine ?Ankara'dan Karahisar kalesine hızlı tren gelir' diye belki sözleri de değiştirmek gereklidir diye düşünüyorum? dedi. Ankara ve Afyonkarahisar'ın, 287 kilometrelik hızlı tren hattı ile birleştirileceğini vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu ?Esasen çok güzel söylemişsiniz; ?Bir solukta Afyonkarahisar, bir adımda İzmir'. Artık Afyonkarahisar 287 kilometre, yapacağınız 167 kilometre şu anda Polatlı'dan itibaren olacak. Kısa zamanda alt yapısının biteceğine inanıyorum? dedi.

EROĞLU YAPIM SÜRESİNİ 6 AY İNDİRDİ

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, sözleşmenin imzası için Bakan Eroğlu, yüklenici firma Sigma-Burkay-Makimsan-YDA iş ortaklığı adına Hüseyin Aslan'ı yanına davet etti. Eroğlu, sahnnede 1080 günün aşağı çekilmesini de istedi. Aslan da, 6 ay erken bitirme sözü verdi. Eroğlu'nun bu sürenin 8 ay olmasını istemesi üzerine Yıldırım da ?Çok zorlamayalım. 6 ay garanti, 8 ay temenni diyelim? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber