Bireysel Emeklilik Sistemi'nde değişiklik öngören yasa tasarısı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında 2011 yılında dış yardımı en çok artıran ülke olduğunu söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 23:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Babacan, TBMM Genel Kurulu'nda, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) değişiklik yapan yasa tasarısının tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Babacan, ''BES'te yaptığımız değişikliğin özünde, vatandaşlarımız kendi gelecekleri için sisteme ne kadar para yatırırlarsa devlet onun yüzde 25'ine kadar katkı payı koyuyor. Bu kamuya gelir sağlayacak bir düzenleme değil, hatta bütçeye bir miktar yük getiriyor. Şu ana kadar gelir vergisinden indirimler şeklinde bir devlet desteği vardı. Yeni düzenlemeyle gelir vergisinden indirimler yapmıyoruz'' dedi.

Kira sertifikalarının borçlanma enstrümanı olduğuna işaret eden Babacan, bütçenin giderlerinin artmasına paralel şekilde gelir artırıcı tedbirlerin olması da gerektiğini, ancak tasarıda bütçeye gelir olarak ilave imkan sağlayan bir madde bulunmadığını belirtti. Kira sertifikalarıyla ilgili hedef açıklamadıklarını kaydeden Babacan, uygulama başladığında piyasa şartlarına göre, içeriden ve dışarıdan gelen taleplere göre miktarı ve hangi varlıklar üzerine kurulacağının belirleneceğini, bugün için herhangi bir varlık belirlenmediğini ifade etti.

Babacan, ''Konut fiyatları ve yapılan konut miktarı açısından bugün için herhangi bir risk görmüyoruz ama yakından değerlendiriyoruz. Türkiye'de bireysel krediler 2011 yılı gibi hızlı artmıyor. Konut yapımı ve ihtiyacında geçen yılın altında bir hız beklemek normal. O konuda kontrolsüz bir büyüme, arz fazlası bugün için tespit etmiş değiliz'' diye konuştu.

Hane halkının bankalara borcunun milli gelirin yüzde 18'i civarında olduğunu, bunun dünya ölçülerine göre oldukça düşük olduğuna işaret eden Babacan, ''Yüzde 18'e hızlı vardık. Alınan tedbirlerle kredi artış hızında bir miktar kontrolü sağladık. Avrupa'da pek çok ülkede yüzde 60, 70, 80 gibi oranlar söz konusu. AB ortalaması yüzde 66, Türkiye'de ise yüzde 18 civarında'' değerlendirmesinde bulundu.

BES'te 2 milyon 800 bin kişinin bulunduğunu, şu ana kadar toplanan fon miktarının 16-17 milyar lira olduğunu belirten Babacan, yeni uygulamayla sistemin yaygınlaşmasını beklediklerini ama bir hedef ilan etmediklerini bildirdi. BES firmalarının yeni düzenlemeden dolayı beklentisinin yüksek olduğunu belirten Babacan, BES'te şimdiye kadar maaş alanların devlet desteğinden yararlanırken, ev hanımları başta olmak üzere herhangi bir geliri olmayıp tasarruf yapmak isteyenlerin de katkı sisteminden yararlanabileceklerini anlattı. Babacan, alınan tedbirlerle tasarruf oranlarının yükselmesini beklediklerini kaydetti.

-''(Alan elden veren el olduk) sözü çok isabetli...''-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Alan elden veren el olduk'' sözünün çok isabetli olduğunu belirten Babacan, ''OECD ülkeleri arasında Türkiye, 2011 yılı içinde dış yardımını en çok artıran ülke oldu. Yüzde 38'lik bir artış oldu. Geçen yıl dış yardımlarımız 1 milyar 300 milyon doları buldu. Ekonomik krizin yoğun olduğu bir dönemde Türkiye'nin dışarıya yardım eden ülkeler listesinde olması ve yardımları en hızlı artıran ülke olması dünyanın dikkatini çekiyor'' ifadesini kullandı.

Babacan, sigorta şirketlerindeki yabancı payı ile ilgili soruyu yanıtlarken, prim toplama açısından uluslararası sermayeli kuruluşların payının yüzde 53, yerli sermayeli kuruluşların ise yüzde 47 olduğunu bildirdi.

Asgari ücretin satın alma gücünün yükseldiğini belirten Babacan, şöyle konuştu:

''Asgari ücretle çalışanların sayısını tam olarak bilmiyoruz. elimizdeki veri, SGK'ye kayıtlı olup, prim ödeyenler bazında. Piyasada asgari ücretin üzerinde maaş alıp, vergiyi düşük ödemek için asgari ücretten kaydedilme çok yaygın. Gerçek anlamda asgari ücretlilerin sayısı resim kayıtlarda yok. TÜİK hane halkı gelir araştırması yapıyor. 2002'den beri hane halkımızın ortalama geliri, reel bazda ciddi oranda artmış durumda ve Türkiye'de gelir dağılımı düzeliyor, zengin ile fakir arasında uçurum daralıyor. OECD'nin aralık ayı raporunda da bu belli. Tüm OECD ülkeleri içinde gelir dağılımı en hızlı düzelen ülke olarak Türkiye gösteriliyor. Pek çok OECD ülkesinde gelir dağlımı bozulurken, Türkiye gelir dağlımı düzelen az ülke içinde yer alıyor.''

''Temel kanun'' olarak tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçildi. Görüşmeler, 1. bölüm üzerinde sürüyor.

Muhabir: Melda Çetiner

Yayıncı: İbrahim Uyar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber