Başbakan'dan Teziç'e: Kızımla uğraşma, git kendini ispatla

Haber Giriş : 01 Temmuz 2005 14:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Dünyadaki ilk 500 üniversite arasında neden Türkiye'den bir tane üniversite yok? Niçin bunu sorgulamıyorsunuz? YÖK'ün Başkanı öncelikle kendisini ispatlasın."

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e sert mesajlar göndererek türban tartışmasına devam etti. Önceki akşam Azerbaycan'a giderken, uçağında bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ?Dünyada en iyi eğitim veren 500 üniversite arasında neden Türkiye'den hiçbir üniversite yok. YÖK'ün başkanı öncelikle bir defa gelsin burada kendini ispatlasın. YÖK Başkanı kalkıp da ülkenin başbakanına şuraya buraya laf yetiştireceğine kalksın da görevini yerine getirsin' dedi. YÖK Başkanı'nın, ?Meydanlarda üniversiteleri küçük düşürüyorlar' sözlerini de yanıtlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, Teziç'in konuşma metnini görmediğini söyledi ve ?Sayın YÖK Başkanı meydanlardan çekilirse bu işi meydanlarda konuşacak kimse kalmaz' dedi. Başbakan'a sorularımız ve yanıtları şöyle:

YÖK Başkanı Teziç, herkesin çocuğunu Amerika'da okutma şansı olmadığını söylerken sizi mi kast etti?

Şu anda ABD ağırlıklı yurt dışında okuyan öğrencilerin ödediği bedel bir milyar dolardır. Bazıları da şecaat arz ederken sirkatin söylüyorlar. Benim kızlarım oraya başörtüsü sebebiyle gitti. Türkiye'de bu sıkıntı olmasaydı gitmeyeceklerdi. Belki master için gönderirdim. Doktora için gönderirdim. Oğlumla ilgili de oğlunuz da mı başörtüsü yüzünden ABD'ye gitti diye yazılar yazıldı.

EN İYİSİ 659'UNCU

Türban tek gerekçe değil herhalde, siz çocuklarınızı ABD'ye iyi eğitim almaları için göndermediniz mi?

Dünyada başarılı üniversiteler neredeyse tercihinizi o yönde yaparsınız. Dünyada en iyi üniversiteler İngiltere ve ABD'de var. Biz tercihimizi ABD yönünde koyduk. Ama kalkıp da bunu kızımla benzetmesi çok çirkin bir şey. Aynı şekilde niçin Suudi Arabistan'a göndermiyorsunuz da ABD'ye gönderiyorsunuz diye yazıyorlar. Ne alakası var. Suudiler icabında çocuğunu ABD'ye gönderiyorlar. Şimdi ben bir şey soracağım niçin bunun üzerine gitmiyorsunuz mesela. Özellikle dünyadaki ilk 500 üniversite arasında neden Türkiye'den bir tane üniversite yok? İkinci 500'ün içinde 659'uncu zannediyorum Bilkent. 900 küsurda da ODTÜ var. Niçin bunu sorgulamıyorsunuz? Şu anda konuşan YÖK'ün başkanı öncelikle bir defa gelsin burada kendisini ispatlasın.

AĞLAMA OKUL AÇ

Şu anda bir çok araştırma görevlileri, yardımcı doçentlerin önü tıkandı. İşte Samsun 19 Mayıs üniversitesinde yaşanan olaylar. Mecliste araştırma komisyonu kurulması şeklinde talebimiz var ve bundan sonra da arkasını takip edeceğiz bu işlerin. Hangi üniversite, bu işlere giriyorsa hepsinin üzerine gideceğiz ve bunları halkımıza da teşhir edeceğiz. Halkımızın bunları tanıması bilmesi lazım. YÖK'ün de görevini yapması lazım. YÖK'ün görevi bu ülkede doçent profesör kadroları yetiştirmek önlerini açmaktır. İdeolojik yaklaşımlarla bu insanların önünü kesmeye kimsenin hakkı yok. Ondan sonra ağlıyorsun ben öğretim üyesi bulamıyorum diye. Üniversite açılamazmış, niye açılamasın canım? On öğrenciden bir tanesini alıyorsun. Amerika'da home schoollar var. Bizde böyle bir şey var mı? Buyur aç işte. İlla okula gelsin demiyor. Evinde bütün hazırlığını yapsın, imtihan zamanında gelsin girsin başarsın geçsin. Ama bizimkiler imtihanı bile sağ olsun çeşitlendiriyorlar.

ANAYASACI YETİŞMİYOR

Dünyayı yeniden keşfedecek değiliz ki. Ama bizim önümüzde olanlar nasıl buralara varmışlarsa biz de buralara nasıl varırız ve bundan sonra onları nasıl geçeriz bunun gayreti, hesabı içinde olmamız lazım. Bunu Tayyip Erdoğan söylediği zaman farklı yaklaşıyorsun da başkası söylediği zaman niçin farklı yaklaşıyorsun? Demek ki bana karşı ön yargın var. Ön kabulün var. Ben şu anda sayın Teziç'ten Anayasa hukukçusu Profesör arıyorum. Türkiye'de kaç tane var? Bunun cevabını arıyorum. Bunu önce açıklaması lazım. Kırk yıllık anayasa hukukçusu olarak kendisinin konuşması beni o kadar ilgilendirmiyor. Kaç tane anayasa hukukçusu kaldı Türkiye'de bana onu söylesin? Bakın o zaman size sayı verecekler hayır sayılmaz diyemeyecekler. Ve televizyonlarda dikkat ederseniz sayılıdır anayasa hukukçuları. Hep böyle üç kişi beş kişi başka gösteremezsiniz. İstanbul üniversitesinde şu anda anayasa kürsüsü başında profesör yok. Olanlar ne oldu. Bu ideolojik yaklaşımlar sebebiyle kaçıp gittiler özel üniversitelere gittiler. Ve şimdi de yetişmiyor.

İÜ'nün haline bak

Erdoğan'dan Teziç'e: YÖK'ün başına geldin, hadi belli bir süre gideceksin, (Başbakan masaya vurarak sözüne devam ediyor) bakın şu anda İstanbul Üniversitesi nerelere düştü. Gelin buna bakalım biz. Türkiye'nin bir numaralı üniversitesi, birinci kurulmuş üniversitesi şu anda nerede. Bunun üzerinde durmamız lazım. Kalkıp da YÖK Başkanı ülkenin başbakanına şuraya buraya laf yetiştireceğine veya bunları böyle bir şey açıklamaya mecbur edeceğine kalksın da görevini yerine getirsin. Bunu yapsın.

80'lerde 24'üncüydük

TÜRKİYE'nin dünya sıralamasındaki yeri, 1980 yılından itibaren 44'ten 24'e çıktığı halde, Türk üniversiteleri ?dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi' sıralamasında yer almıyor. Dünyanın en iyi 500 üniversitesi sıralamasında belli başlı ülkelerden yer alan üniversite sayıları şöyle: Amerika 170 üniversite, Almanya 43 üniversite, İngiltere 42 üniversite, Japonya 36 üniversite, İtalya 23 üniversite, Fransa 22 üniversite, Çin 16 üniversite.

NASIL OLUYOR

Üniversiteler uluslararası atıf endekslerinde yayınlanan bilimsel çalışma sayısına göre dünya sıralamasına giriyor. Kısa adları SCI, SSCI ve AHCI olan fen bilimleri, sosyal bilimler ve sanatla ilgili atıf endeksleri, ülkelerin bilimsel ve teknolojik gelişmişliğini ölçmek için kullanılıyor. Endeksler, uluslararası düzeyde kabul gören hakemli bilimsel dergilerden oluşuyor.

Şehitlere karanfil

Başbakan Tayyip Erdoğan, Bakü'de dün ilk olarak Fahri Hıyaban'daki Haydar Aliyev'in kabrini ziyaret etti. Erdoğan, daha sonra Azerbaycan Şehitliği'ne geçerek, anıta çiçek koydu ve Özel Defter'i imzaladı. Erdoğan daha sonra, yürüyerek geçtiği Türk Şehitliği'ndeki anıta da çelenk koydu. Erdoğan, şehitlikten ayrılırken, 1992'de Azerbaycan'a yaptığı ziyarette kendisine eşlik eden Muharip Bey adlı Azeri ile bir süre sohbet etti.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber