Hükümet orman mühendislerine ilişkin tasarı hazırladı

Haber Giriş : 01 Temmuz 2005 18:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ,üniverstelerden mezun olan ancak kamuda çalışmayan yaklaşık 2 bin 500 orman, orman endüstri ve ağaç işleri endüstri mühendisi içn yeni bir yasa tasarısı hazırladı.Tasarıya göre,serbest ormancılık ve orman ürünleri büroları kurulacak;devlet,bu bürolardan ormancılık hizmeti alacak.Doç.Dr.Yücel Çağlar,tasarının yaklaşmasının hak, yetki ve sorumluluk kargaşası yaratacağını ve ormancılk çalışmalarının özelleştirilmesi sürecine hizmet edeceğini söyledi. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Orman Mühendisliği Orman Endüstri Mühendisliği Hakkında Yasa Tasarısı" ormancılıkta yeni düzenlemelr getiriryor. Önümüzdeki yasama döneminde TBMM'ye getirilmesi planlanan tasarıdaki düzenlemeler şöyle:

- Ormanlarda yürütülen her türlü çalışma,kurulacak bürolar tarafından verilebilecek.

- Devlet, özel şirketlere ormancılıkla ilgili ihaleler açabilecek.Çalışmalar, orman işletme müdürlükleri tarafından denetlenecek.

- Bürolar,mühendisler ya da herhengi bir kişi tarafından kurulabilecek.

- Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Üyesi Doç Dr. Çağlar,anayasanın 169.maddesinde ,"Devlet,ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır"ve"Devlet ormanları kanununa göre devletçe yönetilir ve işletir"yaptırımların yer aldığına işaret etti.Söz konusu yasa tasarısının ormancılık çalıştırmalarının özelleştirilmesine katkıda bulunacağını belirten Çağlar,"Yapılması gereken,Çevre ve Orman Bakanlığı'nda görevlendirilen her düzeyde personelin yetki ve sorumluluklarının,uluslar arası çalışma ilkelerinin gerektirdiği doğrultuda düzenlenmesidir"diye konuştu.

Cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber