Kürtçe eğitimin Mardin'den başlamasını istiyorlar

Hükümetin Kürtçe'nin önümüzdeki eğitim sezonunda seçmeli ders olarak okutulacağı açıklaması üzerine Mardinliler, bu uygulamanın Mardin'den başlatılmasını istedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2012 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kentteki eğitim sendikaları ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK), Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kürtçe'nin seçmeli ders olarak verileceği açıklamasına destek vererek, uygulamanın Mardin'den başlamasını istedi.

Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Mehmet Emin Esen, Kürtçe'nin önümüzdeki dönemden itibaren seçmeli ders olarak verilmesinin kendisini mutlu ettiğini söyledi. Eğitim-Bir-Sen, hem Mardin hem de genel merkez yönetimi olarak kuruldukları günden beri hep özgürlükçü bir sendikal anlayış ile hareket ettiklerini kaydeden Esen, "Bugüne kadar her zaman inanç özgürlüğünü savunduk. Hak ve hürriyet özgürlüğünü savunduk. Bu bağlamda önümüzdeki dönemden itibaren Kürtçenin seçmeli ders olarak verilmesi bizleri mutlu etmiştir. Hükümet geç de olsa yerinde bir karar almıştır. Bu kararın, Türkiye'de insanlarımız arasındaki kaynaşmayı, kardeşliği daha da güçlendireceğine inanıyorum. Bu tür olumlu adımların atılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Eğitim-Bir-Sen Mardin Şubesi olarak da şunu özellikle vurgulamak istiyorum. Hiç kimsenin şüphesi olmasın Kürtçe dersini Mardin'de de Türkiye'nin her yerinde de verebilecek sendika üyeleri fedakâr öğretmenlerimiz vardır. Ve biz pilot il olarak da Mardin'de uygulanmasını istiyoruz. Bu anlamda hiçbir sıkıntının çıkacağını düşünmüyorum." diye konuştu.

Merkezi Mardin'de bulunan Uluslar arası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği (USTAD) Genel Başkanı Ahmet Akgül ise ?Çoktan beri atılması gereken bir adımdı. Nitekim temel insan hakları bağlamında da değerlendirdiğiniz zaman anadilin öğrenilmesi, anadilde eğitim seçmeli de bile olsa en azından bir ilk adım. Kürtçe eğitim görüşülmesi olumlu. Güzel bir uygulama umarım biran önce faaliyete geçer. ?dedi.

Kürtçe eğitimin ilk olarak Mardin'in hakkı olduğunu ifade eden Akgül, ?Zira Mardin zaten dillerin ve dinlerin şehri, Mardin Artuklu Üniversitesi bunun mihmandarlığını öncülüğünü yaptı. İlk enstitüsü burada kuruldu, lisans yüksek lisans öğrencileri ilk burada eğitim gördü. Daha sonra başka üniversitelerde de bu konuda adımlar atıldı ancak ilk çalışmayı Mardin Artuklu Üniversitesi bu uygulamaya geçtiği için zaten bunun altyapısı burada hazır durumda.? şeklinde konuştu.

MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar ise atılan adımın olumlu olduğunu ancak yetersiz olduğunu belirterek, ?Kürtçe eğitimin ileriki aşamalarda daha detaylı, daha planlı ve devlet kontrolünde yapılmasından yanayız. MÜSİAD olarak hazırladığımız anayasa taslağında zaten anadilde eğitimden yanaydık. Bunun önündeki bütün engellerin kaldırılmasını istemiştik. Bu adımın atılması, hep bölgemiz için hem Kürt vatandaşlarımız için olumlu bir hava oluşturacaktır başlangıç için önemli bir adımdır. İnşallah Kürtçe ve diğer dillerdeki eğitimi önündeki engellerin tamamen kaldırılması taraftarıyız." şeklinde konuştu.

Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulması kararını değerlendiren Kızıltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Bahçıvancı ise başından geçen bir olayı anlatarak atılan adımın çok olumlu olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber