Kasumov: Akkuyu'da depremsellik araştırmaları sürekli devam edecek

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Beldesi'nde kurulacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS)'nin Devlet ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, santralin kurulacağı alanda depremsellik araştırmalarının sürekli devam edeceğini belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2012 16:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin Ekonomi Platformu (MEP) ve Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) işbirliğinde, Akkuyu NGS A.Ş'nin katkıları ile nükleer santral bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD)'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Rauf Kasumov, Akkuyu'da 20-22 milyar dolarlık bir yatırımın hayata geçeceğini vurguladı. Santralde depremsellik açısından yapılacak araştırmaların sürekli devam edeceğini ifade eden Kasumov, ?Çünkü hiçbir zaman neyle karşılaşacağımızı bilemeyiz, süreci iyi yönetebilmek için verileri kontrol altında tutmalıyız. Her şeyden önce insanlığın yararına bir proje hayata geçirmeye çalışıyoruz.? diye konuştu.

Santralde kullanılmış yakıtlar ve atıklar ile ilgili konuların birbirine karıştırıldığına dikkat çeken Kasumov, ?Bazen insanlar bu ikisini bilerek, bilmeyerek birbirine karıştırıyorlar. Kullanılmış nükleer yakıt ile radyoaktif atıklar birbirinden farklıdır. Kimse kullanılmış nükleer yakıtı zaten Türkiye'de bırakmaz, çünkü değeri çok yüksek? dedi.

Radyoaktif atıklarla ilgili ise kamuoyuna 30-40 yıllık eski bilgilerin verildiğini anlatan Kasumov şöyle devam etti: ?Bugün teknoloji çok ilerlemiş durumdadır. Tüm radyoaktif atıklar konsantre hale getirilmektedir. Örneğin santralde 1 yıl boyunca kullanılacak nükleer atıklar hacim olarak bir kitaptan daha büyük olmayacak.?

Akkuyu NGS A.Ş Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Uzel ise

nükleer enerjiye sahip olmanın, Türkiye'nin 40 yıllık hayali olduğunu söyledi. ?Bu çalışma milli proje olarak ortaya konulmuş bir hedef? diyen Uzel, ÇED sürecinde yolun yarısına geldiklerini kaydetti. Şu an söz konusu sahada depremsellik, su altı, meteoroloji, zemin etütleri gibi etüt ve sondaj çalışmaları yapıldığını anlatan Uzel, şöyle devem etti: ?Santralin yapılacağı bölgede 2 bin yıllık depremsellik araştırması yapılarak, olası riskler hesaplanmakta. Bu araştırmalar ile söz konusu bölgedeki en şiddetli depremin 400 yıl önce 6 şiddetinde olduğu görülmüştür.?

Büyükeceli Bilgilendirme Merkezi Müdürü Eyüp Lütfi Sarıcı da dünya üzerinde nükleer santrallerin ticari olarak hizmet verdiğini ve sayılarının 436'ya ulaştığını kaydetti. Dünyada nükleer güç santrallerinin yapımının halen devam ettiğini bildiren Sarıcı, günümüzde dünya enerjisinin yüzde 15'inin nükleer santrallerden elde edildiğini vurguladı. Sarıcı, ?Yani 6 lambadan bir tanesi nükleer santralden faydalanmaktadır.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber