'Anayasa Mahkemesi'nin Gül'ün görev süresi kararı'na kim ne dedi?/ Video

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 15 Haziran 2012 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazeteci Metehan Demir, görev süresinin 7 yıl olduğu açıklanan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başbakan Erdoğan'ın seçimde aday olması durumunda adaylığını koymayacağına inandığını söyledi.

Gazeteci Metehan Demir, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğu kararını değerlendirdi.

Hürriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Metehan Demir, şunları söyledi:

?Ben sonuç olarak ikisinin dava arkadaşı olduğundan hareketle Abdullah Gül'ün Recep Tayyip Erdoğan'la aynı sandıkta yarışacağını düşünmüyorum. Seçime birlikte girmezler. Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında ?AK Parti'nin adayı Abdullah Gül kardeşimdir' dediyse, Gül ?Anayasa Mahkemesi'nden güç aldım, yoluma devam ediyorum. İyi olan kazansın' gibi bir ifadeyi gündeme getirmez.

Abdullah Gül, görev süresi tartışmalarının sürekli gündemde tutulmasından makam olarak çok yorgun olduğu için, bundan sonraki süreçlerde konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınacaktır.

Eğer Recep Tayyip Erdoğan kafasındaki başkanlığı açıkça deklare ederse, Abdullah Gül'ün de partinin en güçlü ismi Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte nereye gideceği de Türkiye'nin en önemli konularından biridir. BM ve NATO da Türkiye'nin siyasi sorunlarını çözmek için bekleyen kuruluşlar değil. Tabii ki, Abdullah Bey oraları da hak eder ama sonuç olarak AK Parti'nin Türkiye'de güçlü olarak iktidarına devam etmek, Köşk'e çıkmış bir Recep Tayyip Erdoğan'ı da güvenlik altına almak gibi bir siyasi endişesinin olması çok normal. Bunu da sağlayabilmek için çok güçlü bir lider profilinin AK Parti'nin başında olması lazım. Bu da akla ilk olarak Abdullah Gül'ü getiriyor.

Biz yarın sabah itibarıyla üç başlık üzerinden konuşacağız. Bir, gerçekten Recep Tayyip Erdoğan ne yapacak? İki, görev süresi sonunda Abdullah Gül ne yapacak, nasıl bir yol izleyecek? Üç, Türkiye'nin başkanlık sistemi nasıl şekillenecek? AK Parti geleceğine hangi liderle devam etmek isteyecek?

Bu soruların yanıtlarını vermemiz bizim Türkiye'nin 10-15 yıllık profilini de yavaş yavaş çizmemiz anlamına gelecektir.

Abdullah Bey, 2019'da bile aday olabilir. Buna önü açıldı ama olacak mı olmayacak mı, olursa ne kaybeder? Tarafsız bir cumhurbaşkanı olduğu gerçeği var. Ama AK Parti kökenlerinden geldiği ve o parti için çok büyük emekleri olduğu gerçeğini de göz ardı edemeyiz.?


Ilıcak: Erdoğan Köşk'e, Gül Başbakanlığa

Anayasa Mahkemesi'nin kararını yorumlayan Gazeteci Nazlı Ilıcak, "Erdoğan seçilebilirse cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak. Başbakanlık koltuğuna da eğer AK Parti oy yüzdesini koruyabilirse Abdulah Gül oturabilir. Bu da hayırlı bir gelişme olacak" dedi.

Gazeteci Nazlı Ilıcak, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresiyle ilgili kararını değerlendirdi.

NTV'ye konuşan Ilıcak şunları söyledi: "Gül cumhurbaşkanlığı adayı olarak Erdoğan'ın karşısına çıkmaz. Bu karar Gül'ün elini güçlendirdi. AK Parti'nin istemediği bir kararı vermiş oldu. Erdoğan, partili bir cumhurbaşkanı istiyorum derken, siyasete egemen cumhurbaşkanı istediğini açıklamıştı. Abdullah Gül'ün Başbakanlık koltuğuna oturması kolaylaşmıştır. Erdoğan'ın istediği bu değil.

Erdoğan'la Gül'ün aralarında uyumsuzluk yoktur. Ama cumhurbaşkanı bugünkü düzende siyasete egemen olamaz. İkinci bir Akbulut arzusundaydı Erdoğan. Kendi siyaseti yönlendirmek istiyordu ama şimdi bu durumda, Erdoğan seçilebilirse cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak. Başbakanlık koltuğuna da görünen o ki, eğer AK Parti oy yüzdesini koruyabilirse Abdulah Gül oturabilir. Bu da hayırlı bir gelişme olacak."


AK Parti'den AYM'nin Gül kararına ilk tepki

Anayasa Mahkemesi'nin Abdullah Gül'ün görev süresiyle ilgili AK Parti adına ilk değerlendirmeyi Grup Başkanvekili Nurettin Canikli yaptı.

Canikli, "Hem 7 yıl görev yapıp hem de yeniden aday olabilme kararı tutarsızlık içeriyor.. Sayın Cumhurbaşkanı 2014'te aday olursa halk kendilerini tercih eder." diye konuştu.


Bahçeli: Karar anayasaya aykırı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Anayasa Mahkemesi'nin kararını eleştirdi ve "Her şeyden önce Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı yürürlükteki Anayasa'ya açıkça aykırılık teşkil etmiştir. Anayasa Mahkemesi'nin bugün verdiği kararın tutarlılıkla, objektiflikle ve adaletle bağdaşır ve izah edilebilir hiçbir tarafı görülmemiştir. Anayasa'da açık ifadesi bulunan ve tartışma götürmez bir şekilde net olan Cumhurbaşkanlığı görev süresini sulandırmak, siyasi ve keyfi yorumlarla yeni içtihat oluşturmak en başta Anayasa'nın çiğnenmesinden başka bir anlama gelmemiştir. Partimiz bugün de aynı fikir ve kanaatlerini korumakta ve onbirinci Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün görev süresinin beş yılla sınırlı olduğuna inanmaktadır. Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün siyasi rakip olmaları kaçınılmaz bir gerçek olarak ortaya çıkacaktır" dedi.


Hamçebi: Kamuda kazanılmış hak olmaz

Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğu yönündeki kararını değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ?Kamu hukukunda kazanılmış hak kavramı olmaz" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğuna dair kararına CHP'den ilk yorumu Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi yaptı.

Hamzaçebi, "Kamu hukukunda kazanılmış hak kavramı olmaz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber