Davutoğlu: Nükleer silahlar insanlık için bir tehdit oluşturuyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ortadoğu'da büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçildiğini belirterek, "Böyle bir dönemde biz 10 ülke Ortadoğu'da nükleer bir tırmanmanın olmasını istemiyoruz" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2012 19:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Davutoğlu, Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi bakanlar toplantısının ardından yaptığı açıklamada, İstanbul'da küresel sorunlara ilişkin önemli konferanslar düzenlediklerini söyledi.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın hayata geçirilmesi ve dünyanın nükleer silahlardan arındırılması için 10 ülkenin 2010 yılında bir inisiyatif içinde buluştuğunu kaydeden Davutoğlu, bundan sonraki toplantının Hollanda'da bir sonraki toplantının ise Japonya'da olacağını belirtti.

Nükleer silahların bulundurulmasının ve yayılmasının ne ulusal ne de uluslararası güvenliği sağlamayacağını vurgulayan Davutoğlu, "Nükleer silahlar insanlık için bir tehdit oluşturuyor. Biz 10 ülke bu tehdidin ortadan kaldırılması için tam bir nükleer silahsızlanma ve yayılmanın önlenmesi için çabalarımızı birleştirmeye karar verdik" diye konuştu.

Bugünkü toplantı kapsamında Ortadoğu'nun kitlesel imha silahlarından arındırılması inisiyatifi konusunda da özel bir oturum yaptıklarını ifade eden Davutoğlu, bu konuda bu yıl Helsinki'de bir toplantı düzenleneceğini hatırlattı.

Ortadoğu'da büyük sıkıntılar ve bir değişim süreci yaşandığını ifade eden Davutoğlu, "Böyle bir dönemde biz 10 ülke Ortadoğu'da nükleer bir tırmanmanın olmasını istemiyoruz" diye konuştu.

-İran'ın nükleer programı-

Bakan Davutoğlu, İran'ın nükleer programına ilişkin yürütülen müzakerelerin sorulması üzerine, İstanbul'daki toplantının yeni bir süreç başlattığını ardından da Bağdat'ta ikinci bir toplantının düzenlendiğini belirtti.

Bağdat'ta daha somut adımlar atılması yönünde bir beklentilerinin olduğunu ancak bunun tam gerçekleşmediğini kaydeden Davutoğlu, Moskova'da yapılacak toplantıda daha somut neticelerin elde edilmesini umduklarını dile getirdi.

Davutoğlu, konunun bölgedeki güvenlik bağlamında Türkiye'yi doğrudan ilgilendirdiğini belirterek, bu konuda çözüm bulunması için ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi.

Davutoğlu, bir gazetecinin, "nükleer silahlanma konusunda İsrail'e karşı sessiz kalındığı" yorumlarını sorması üzerine de Ortadoğu'nun kitlesel imha silahlarından arındırılmasının İsrail'i de kapsadığını kaydetti.

Davutoğlu, "Bizim arzumuz bütün silahlardan bölgenin arındırılması ve bu konuda da objektif kriterler uygulanması. İran için geçerli olan kriterler ne ise İsrail için de aynı kriterlerin uygulanmasıdır" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber