MİT ve MGK'dan itiraz geldi

MİT ve MGK, Devlet Sırrı kanun tasarısındaki bir maddeye itiraz etti ancak sonuç değişmedi.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 17 Haziran 2012 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'de bulunan Devlet sırrı yasa tasarısına iki kritik kurumdan itiraz geldi. MİT ve MGK Genel Sekreterliği temsilcileri, Başbakanlık'a bağlı kamu kurum ve kuruluşların sır önerilerinin ?'Başbakanlık'' değil, bizzat 'Başbakan tarafından'' yapılmasını istediler. Aksi taktirde, Başbakan'a direk bağlı olan bu iki kurumun yapacağı tekliflerin geçersiz kalacağı savunuldu. Ancak bu talepler kabul edilmedi.

Tasarı uyarınca bilgi, belge ve kaydın devlet sırrı olarak belirlenmesi teklifi, ilgili bakanlık aracılığıyla yapılabilecek. Başbakanlık'a bağlı kamu kurum ve kuruluşlar için de teklif Başbakanlık tarafından yapılacak. Teklifin yapıldığı tarihten itibaren bir yıl süreyle bilgi, belge ve kaydın gizliliği korunacak. Bilimsel bir buluş da, milli güvenlik bakımından önem taşıması halinde, devlet sırrı olacak.

Bir belgenin devlet sırrı olup olmadığına, Başbakan ile Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri Bakanlarından oluşan komisyon karar verecek. Sır kavramı, ?Yetkisiz kişilere açıklanması, devletin uluslararası ilişkilerine veya milli güvenliğine zarar verebilecek mahiyetteki gizli bilgi, belge ve kayıtlar? olarak tanımlandı.

Muhalefet de tasarıya karşı çıkıyor. CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, ?'Karar Başbakan ve bakanlara, yani siyasi iradeye bırakılmamalı'' dedi. CHP Uşak Milletvekili Dilek Yılmaz da ABD'de gizlilik kararına karşı idare ve bölge mahkemelerine başvuru hakkı olduğunu söyledi. CHP Muğla Milletvekili Süha Aldan da son 50 yıllık dosyaların 4 bakanın önüne geleceğini hatırlatarak ?'Bakanlar zaman bulup da dosyaları nasıl inceleyecek' diye sordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber