DİE bu fiyatları uzayda mı buldu?

Haber Giriş : 06 Temmuz 2005 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİE'nin enflasyonu hesaplarken dikkate aldığı fiyatlar masal gibi: Kira 250 YTL, doktor muayenesi 39 YTL, takım elbise 206 YTL

DİE'ye göre enflasyon düşüyor ancak bu düşüş vatandaşın cebine bir türlü yansımıyor. Vatandaşlar "Enflasyon düşüyor da biz neden farkedemiyoruz" derken, bu çelişkinin en önemli nedenlerinden biri de DİE'nin endeksini hazırlarken baz aldığı ortalama fiyatların özellikle büyükşehirlerde piyasa fiyatlarının çok altında kalması.

Örneğin DİE ortalama kirayı 250 milyon lira olarak alıyor ancak 250 milyon lira kirayla oturulacak bir ev bulmak büyükşehirlerde hemen hemen imkansız hale gelmiş durumda. Bu çelişki sağlık hizmetlerinden gıdaya, berber ücretlerine kadar pek çok alanda dikkat çekiyor. DiE'ye göre doğum ücreti 439.49, takım elbise 256.84, kontakt lens 17.19 YTL. Bu fiyaüarı piyasada bulabilmek ise imkansız.

Enflasyonu az açıklayıp bizimle alay etmesinler
Enflasyon yüzde 100 bence, geçim derdi devam ediyor, hayat pahalı. Emekliye 25 milyon lira zam yaptılar, bu neye yeter ki? 1.5 kilo et kaç para, zaten 600 milyon lirayı kiraya veriyoruz, enflasyonu az açıklayıp alay etmesinler milletle.
Şükran Mahmutoğlu / Ev hanımı

Enflasyon düşüyorsa biz neden göremiyoruz?Beş kardeşiz, anne babamız hangi masrafın altından kalkacağını şaşırıyor, babamın eline geçen maaş ay ortası gelmeden masraflara gidiyor. Ay sonunu borç alarak tamamlıyoruz. Enflasyon düştüyse biz niye göremiyoruz?
Kübra Aydoğan / Öğrenci

Ucuzlayan ne varsa bize göstersinler
İş çevreleri ekonomi düzeldi diyor. Demek ki onların işi gidiyor ama l halkın işleri hiç düzelmiyor nedense! Hayat pahalı, ucuzlayan ne var göstersinler. Rusya ihracatı durdurdu diye pazarda meyve sebzenin fiyatı ucuzladı, millet sevindi.
Cihan Demirci / Emekli

Ekonomistler enflasyon hesabıyla bizi kandırıyor
Enflasyonun düştüğüne inanmıyorum. Gelir gideri karşılamıyor. Gün geçtikçe daha kötü oluyor, alım gücü azalıyor, benim gibi bütün esnaf kan ağlıyor, çünkü milletin harcayacak parası yok. Ekonomistler vatandaşı kandırmak için enflasyonu hesaplarken hile yapıyor. Diyelim kışın inşaat olmaz, fiyatlar artmaz, onun üzerinden hesaplama yapınca enflasyonu düşmüş gösteriyorlar.
Zafer Okumuş / Esnaf

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber