BDDK ve TMSF'deki başkanlık düğümü sonunda çözüldü/ Video

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Haziran 2012 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1.2 trilyon liralık bankacılığın yeni patronu Mukim Öztekin

BDDK ve TMSF'deki başkanlık düğümü sonunda çözüldü. Tevfik Bilgin'den boşalan BDDK Başkanlığı görevine Mukim Öztekin getirildi. Daha önce, BDDK'ya üye yapılmak istenen Öztekin, dava açan bir üyenin geri dönmesi nedeniyle üye olamamıştı. TMSF'nin patronu ise bir kez daha Şakir Ercan Gül...

ANKARA

Bankacılığın yeni patronu sonunda belli oldu. BDDK'da yaklaşık üç aydır boş bulunan başkanlık koltuğu için beklenen atama yapılırken, başkanlık görevine Mukim Öztekin atandı. BDDK'ya üye yapılmak istenen Öztekin, dava açan bir üyenin geri dönmesi nedeniyle bu koltuğu bırakmak zorunda kalmıştı. Öztekin, böylece üye olamadığı kuruma iki yıl sonra başkan olmuş oldu. TMSF kurul üyesi olan Öztekin, BDDK atanması kesinleşirken, dün TMSF'deki çalışmalarını sonlandırarak odasını topladı. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül de dün görevine başladı. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül'ün görev süresi Şubat sonunda, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in görev süresi ise Nisan ayı başında dolarken, her kritik iki üst kurulun başkanlık görevi de bu tarihlerden itibaren boş bulunuyordu. Hükümet, bu süreçte Gül'ün tekrar bu göreve atanabilmesi için bir yasal düzenleme yaparken, üst kurul başkanlıklarında görev süresi altı yıldan beş yıla düşürülürken, tekrar atanmalarının da önü açıldı. Söz konusu yasa neredeyse bir ay önce Köşk tarafından onaylanmasına rağmen, beklenen atamalar ancak dün gerçekleşti. Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, TMSF Başkanlığına Gül tekrar atanırken, BDDK Başkanlığı görevine de Mukim Öztekin getirildi.Her iki başkan da dün aynı binada görev yaptılar. TMSF üyeliği yapan Öztekin, dün atama kararının kesinleşmesi ile fondaki kalan işlerini hallederek, masasını topladı. Şakir Ercan Gül de dört ay sonra eski görevine geri dönerek, hemen çalışmaya başladı. BDDK'da boş bulunan başkanlık ve üyelik koltukları nedeniyle karar alınmasında sorun yaşanırken, kurul üyeleri yıllık izne dahi çıkamıyordu. Başkanlık atamasyıla, diğer üyeler de rahat bir nefes aldı.

Inside Job'la veda etmişti

DOKUZ yıllık görevi boyunca her konuşmasında risk yönetiminin öneminin altını çizen Tevfik Bilgin'in BBDK'daki vedası da manidar olmuştu. Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin veda yemeğinde banka genel müdürlerine 2008 krizinin perde arkasını anlatan Inside Job filminin CD'sini hediye eden Tevfik Bilgin bir anlamda bankacılığın kumar olmadığını, toplumun yararına yapılan bir hizmet olduğu mesajını vermişti.

Üye olamadığı yere başkan olarak döndü

ÖZTEKİN, 2009'da BDDK'ya üye olarak atanmak istemiş, ancak görevde kalamamıştı. Öztekin, BDDK'da eski üye Servet Taşdelen'in mahkeme kararıyla geri dönmesi üzerine istifa etmişti Bu sorun, Öztekin'in TMSF'ye üye yapılmasıyla aşılmıştı. Öztekin'in ismi TMSF başkanlığı için de geçmişti. Eşit işe eşit ücret düzenlemesi ile BDDK başkanı başta olmak üzere üst kurul başkan ve üyelerinin maaşları yarı oranında düşerken, Öztekin'in bu göreve atanmasıyla maaş sorunu da aşılmış olacak.

ASYA FİNANS KÖKENLİ

SİYASAL Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü'nden 1987'de mezun olan Öztekin, 1988-2000 arasında Garanti Bankası, Albaraka Türk, Asya Finans'ta müfettiş yardımcısı, müfettiş, şube müdür yardımcısı, şube müdürü ve birim müdürlüğü yapmıştı. Asya Finans'ta 2000-2004 arasında genel müdür yardımcısı olan Öztekin, Mayıs 2004'ten beri Ziraat Finansal Kiralama Genel Müdürlüğü görevini yürütüyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber