Afrikalı belediye başkanları Türkiye'de

Son yılların en büyük açlık ve susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kalan Afrika'nın iki önemli ülkesi Somali ve Kenya'nın belediye başkanları Türkiye'ye geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2012 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin (TDBB) davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Somalili ve Kenyalı yerel yönetim temsilcileri Türkiye'deki belediyecilik çalışmalarını yerinde inceliyor.

20-28 Haziran arasında gerçekleşecek eğitim programının açılışında TDBB Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı birliğin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Birliğin genel merkezinde yapılan programda, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Boğazlıyan'ın sunumunun ardından Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de belediyenin yürüttüğü faaliyetleri tanıttı. Programın ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Afrikalı yetkililer ise ülkelerinde yaşanan gelişmelere ilişkin Türk medyasına bilgi verdi.

Programa, Türkiye'nin belediyecilik tecrübelerini dünya ile paylaşan Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ev sahipliği yapıyor. Daha önce de dünyanın bir çok bölgesindeki belediye başkanlarını Türkiye'de ağırlayan birlik, bünyesinde ilk kez Afrikalı yerel yöneticileri ağırlıyor.

"TÜRKLER, SOMALİ HALKININ KALBİNİ KAZANDI"

Açılış programında Somali heyeti adına konuşan Mogadişu Belediye Başkan Yardımcısı Iman Icar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mogadişu ziyaretinin ardından Somali'de tarihi bir dönüşüm yaşandığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin başlattığı yardımlarla dünya gündemine oturan Somali'de insanlık dramının devam ettiğini belirten Icar, yazışmalarda hala daktilo kullanılan bir şehir olan Mogadişu'da gerçekten işleyen bir belediyeye ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Icar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bir eşleştirme projesi üzerinde çalıştıklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Mogadişu açısından başka bir ülke ya da şehre ihtiyacımız yok. İstanbul bize yeter, çünkü İstanbul bize her türlü desteği vereceğini söyledi. Türkiye hükümeti gerçekten desteklemek isterse, Somali'yi desteklemesi için başka ülkeye ihtiyacımız yok. Türkiye yetecektir. Türkiye ile Somali arasındaki ilişkiler rahatlıkla görülebiliyor. Bütün dünyanın kafası karıştı. Onlar da bize 'Türkler burada ne yapıyorlar' diye soruyorlar. Ben de 'Türkler 21 yıldır sizin yapamadığınızı yapıyorlar' diyorum. Sayın Başbakan'ın ziyaretinden sonra Türkler, Somali halkının kalbini kazandı.

AFRİKA, TÜRKİYE'NİN ADIMLARINI TAKİP EDİYOR

Programda konuşan Kenyalı temsilciler, dünyanın en büyük göçmen kamplarından birinin bulunduğu Kenya'yı, Türkiye'nin turizm tecrübelerinden yola çıkarak Afrika'nın Antalya'sı yapmayı hedeflediklerini belirttiler.

Kenya heyeti adına konuşan Garissa Belediye Başkanı İsmail Muhammed Garat ise Somali'deki iyi gelişmelerin kendi şehirlerini de etkilediğini belirterek, Türkiye'nin adımlarını takip edeceklerini ve bu konuda çok şanslı olduklarını söyledi.Garat, ''Türkiye hükümeti bir şey yapacağını söylediğinde yapıyor. BM de insanlara bakıyor ama sizin kadar değil.'' dedi.

TÜRKİYE BELEDİYECİLİĞİN OKULU HALİNE GELDİ

Programda konuşan TDBB Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, birliğin Türkçe konuşulan ülkelerde deneyim paylaşımını amaçlayarak yola çıktığını ve zaman içinde belediyeciliğin okulu haline geldiğini söyledi. Çağrıcı, şu ana kadar Balkanlar, Avrupa, Orta Asya, Uzakdoğu ve Afrika'da faaliyet gösterdiklerini ve teknoloji sayesinde çok küçülen dünyanın her yerinde yerel yönetimlerin insanlara en yakın konumda bulunduğunu belirtti.

Dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmenin önemine dikkati çeken Çağrıcı, ''Deneyim paylaşımı karşılıklı olursa güzel olur. Dünyayı yeniden keşfetmeye veya bir problemi yeniden yaşamaya gerek kalmaksızın çözümler üretilebilir. Dünyanın neresine giderseniz gidin insanların ihtiyaçları, problemleri ve çözüm yolları birbirine paraleldir.'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber