Özel üniversiteye paçayı kaptıran yakayı kurtaramıyor

Haber Giriş : 10 Temmuz 2005 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hürriyet/Erkan Çelebi

FİYAT belirlemede herhangi bir sınırlamayla karşılaşmayan özel üniversiteler, yaptıkları yatırımların bedelini, yüksek zamlarla velilere yüklüyor. Önümüzdeki öğretim döneminin zam oranları yüzde 47'leri buluyor. Üniversite ücretleri ise 26.5 milyar liraya kadar ulaşıyor.

YÜKSEKÖĞRETİM Kurumu'nun (YÖK) herhangi bir sınırlama getirmemesi, özel üniversitelerin eğitim kalitesini artırmak için yaptıkları yatırımların bedelini, velilere yüklemesine yol açıyor. Bunun sonucunda, özel üniversitelerin 2005-2006 öğretim dönemi için belirledikleri zam oranı yüzde 47'lere kadar ulaşıyor. Toptan eşya fiyatlarındaki yıllık artış, yüzde 4.25'e, yıllık Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki artış da yüzde 8.95'e gerilemesine rağmen özel üniversitelerin zam oranları çok yüksek oldu. Önümüzdeki öğretim döneminin zam rekorunu yüzde 47'yle Beykent Üniversitesi elinde bulunduruyor. Beykent Üniversitesi, yeni yatırımları gerekçe göstererek, Mühendislik ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nin ücretlerini 5 bin 300 dolardan (7 milyar 800 milyon lira) 11 milyar 500 milyon liraya çıkardı. En pahalı bölüm olma özelliğini ise Yeditepe Dişçilik Fakültesi ele geçirdi. Geçtiğimiz yıl 21 milyar 600 milyon lira olan Yeditepe Üniversitesi Dişçilik Fakültesi'nde önümüzdeki dönem 26 milyar 500 milyon liraya öğrenim görülebilecek.

GEREKÇESİ YATIRIM: Beykent Üniversitesi yetkilileri, zam oranlarının bazı bölümlerde yüzde 47'ye kadar çıkmasının gerekçesini yapılan yeni yatırımlara bağladı. Yetkililer, ?Önümüzdeki öğretim yılında Ayazağa Kampusumuzu açacağız. İzmit Kampusu'nun de temelini attık. Ayrıca, yurtdışından alanında uzman olan hocalar getirerek, eğitim kalitesini yükseltiyoruz. Bu nedenle, zam oranı geçmiş yıllara oranla biraz yüksek oldu. Ancak, öğrenciler ödedikleri ücretin karşılığını fazlasıyla alacak' dedi.

REKABET ÇOK YOĞUN: Son yıllarda eğitim kalitesini yükseltmek için yatırımlara giden özel üniversiteler, çağdaş kampüsler kurup, teorinin yanı sıra pratik eğitime ağırlık vererek, başarılı öğrencilere özel sektörde iş bulmayı da taahhüt ediyor. Böyle bir rekabet ortamında aynı üniversiteye bağlı fakülteler arasında bile önemli fiyat farklılıkları oluşuyor. Bu fark, talebin yoğun olduğu bölümler ile az olan bölümler arasında iki kata kadar ulaşıyor. Geçtiğimiz yıla kadar eğitim ücretlerini döviz bazında belirleyen Sabancı, Okan, Işık, Kadir Has ve Beykent üniversiteleri, TL'nin değer kazanmasıyla birlikte bu yıl ücretlerini Türk lirası cinsinden belirleme yoluna gitti.

EN UCUZLARI: Türkiye'deki üniversiteler ve meslek yüksek okulları arasında eğitim ücreti en düşük okulların başında İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi geliyor. Fiyatları tüm lisans programlarında 9 bin 500 YTL olan İTO'nun Meslek Yüksek Okulu fiyatı 5 bin 500 YTL'den başlıyor. Başkent Üniversitesi'nde ise geçen yıl 5 bin dolar olan eğitim ücreti, bu yıl 6 bin 480 dolara çıktı.

İŞ İMKANI SAĞLIYOR: Koç, Sabancı, Okan gibi Türkiye'nin önde gelen holdinglerinin bünyesinde yer alan bazı üniversiteler ise mezun olan başarılı öğrencilere iş imkanı sağlıyor. Sabancı Üniversitesi'nde eğitimin bedeli 19 milyar 500 milyon lirayı, Koç'ta 13 milyar 500 milyon lirayı, Okan Üniversitesi'nde ise 11 milyar 718 milyon lirayı buluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber