Şikâyetçiler gizli tanık yapılıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Haziran 2012 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Halkın Hukuk Bürosu'nun hazırladığı ?gizli tanık? raporunda, özel yetkili mahkemelerde görülen hemen her davada gizli tanık uygulamasına başvurulduğu belirtilirken, savcılıkların, şikâyetçileri ya da şüphelileri gizli tanık haline getirmek gibi uygulamalara başvurdukları öne sürüldü.

Raporda, aynı davadaki iki gizli tanığın ifadelerinin virgülünden noktasına kadar aynı olduğu örneklerin bile yaşandığı vurgulandı.

Davalar ve gizli tanıklar

Halkın Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan raporda, İstanbul'da Halkın Hukuk Bürosu avukatlarının girdiği 12 dosyadan 10'unda gizli tanık bulunduğu bildirildi. Bu davalar şöyle sıralandı:

- İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi: 29 sanıklı davada 3 gizli tanık var.

- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi: 25 sanıklı davada 6 gizli tanık var.

- İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi: 1 sanıklı davada 1 gizli tanık var.

- İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi: 6 sanıklı davada 1 gizli tanık var.

- İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi: 20 sanıklı davada 10 gizli tanık var.

- İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi: 14 sanıklı davada 1 gizli tanık var.

- İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi: 21 sanıklı davada 2 gizli tanık var.

- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi: 37 sanıklı davada 1 gizli tanık var.

- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahke-mesi: 37 sanıklı davada 12 gizli tanık var.

- İstanbul 11. Ağır Ceza Mahke-mesi: 1 sanıklı davada 1 gizli tanık var.

Raporda, gizli tanık uygulamaları ile ilgili ilginç örneklere de yer verildi.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bir davanın soruşturma aşamasında 21 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldığı, uzun namlulu silahlarla evleri basılan bu kişilerden 6'sının savcılıkta yapılan görüşmeden sonra serbest bırakıldığı, serbest bırakılardan birinin şüpheliyken gizli tanık haline getirilerek ifadesinin alındığı anlatıldı.

Kopyala-yapıştır gizli tanık

Raporda, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bir davada dinlenen iki gizli tanığın ifadelerinin noktasından virgülüne kadar aynı olduğunun anlaşıldığı, bunun üzerine yeniden dinlenen gizli tanıkların aslında şikayetçi sıfatıyla ifade veren iki kişi olduğunun saptandığı vurgulandı. Mahkemenin ise, açığa çıkan bu duruma rağmen yargılanan sanıklara ceza verdiği ifade edildi.

Hem şikâyetçi hem gizli tanık

Raporda, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 15 kişinin tutuklu yargılandığı dosyada da 4 gizli tanığın aslında sanıklardan şikayetçi kişiler olduğunun anlaşıldığı vurgulandı. Savcılığın, şikayetçilerin aynı zamanda gizli tanık olarak ifadesini alarak dosyaya gizlilik kararı koydurduğu ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber