İnatçı keçiler 7 gün kayalıkta mahsur kaldı

Muş'un Varto ilçesine bağlı Boylu köyünde 100 metrelik kayalık üzerinde otlanan iki keçi dengesini kaybederek 30 metre altta bulunan 2 metrekarelik balkon denilen kayalık alana düştü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2012 10:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayalıklarda 7 gün mahsur kalan inatçı keçilerin imdadına Muş Doğa Sporları Kulübü (MUDOSK) ve Acil Durum Afet Müdürlüğü (AFAD) yetişti.

Muş'un Varto ilçesine bağlı 20 kilometre uzaklıkta bulunan Boylu köyünde 100 metrelik kayalık üzerinde otlanan iki keçi dengesini kaybederek 30 metre altta bulunan 2 metrekarelik balkon kayalık denilen alana düştü. Köylülerin kurtaramadığı keçiler burada günlerce mahsur kaldı. 5. gün Varto Kaymakamı Ahmet Günaydın'dan yardım istenmesi üzerine Muş'tan kurtarma ekipleri köye gönderildi. Kaymakam Günaydın da kurtarma operasyonuna bizzat katılarak ekiplere yardım etti.

Yeni doğan iki oğlak annesi keçiler 70 metre yukarıda iken, aşağıda kayalıkların altında bulunan ağılda bekleyen oğlaklar bir hafta boyunca meledi. Bir hafta boyunca düştükleri yerde aç ve susuz bir şekilde mahsur kalan 2 keçi için Varto Kaymakamı Ahmet Günaydın'dan yardım istediğini belirten keçilerin sahibi Erkan Akbal, ?İki keçimiz de bir ay önce doğum yapmışlardı, yavrularından ayrı olarak dağda otlatıyorduk. Dağda kayalık alanda otlarken keçiler zirvenin altındaki balkon gibi kayalığa düşmüşler. Tabi biz bunu bilmiyorduk, öğlen olunca yavru keçilerin dağa doğru hiç durmadan melediğini gördük, yine fark etmedik. Akşam olunca tüm sürü geldi, ama ikisinin eksik olduğunu o zaman fark ettik. Aramalarımızda iki keçinin dağda mahsur kaldığını gördük." dedi.

Aslında keçilerin kayalıkta mahsur kaldıklarını yetkililere daha önceden söylemeyi düşündüklerini, ancak iki keçi için ilgilenmezler diye söylemekten vazgeçtiklerini anlatan Akbal, sözlerine şöyle devam etti: "Ama daha sonra Varto Kaymakamımız ve İlçe Jandarma Komutanımızdan yardım istedik. Görüştüğümüz Kaymakamımız 'neden daha önce söylemediniz' dedi. Sağ olsunlar, Muş'tan AFAD ve MUDOSK ekipleri gelip iki saatlik bir uğraşın ardından keçilerimizi kurtarıp yavrularına kavuşturdular. Bundan dolayı emeği geçen herkese teşekkür ederim."

MUDOSK Başkanı Mehmet Çağlayan, ?Varto Kaymakamı Ahmet Günaydın ve AFAD'taki arkadaşlar ile birlikte keçilerin mahsur kaldığı yere intikal etti. Bir saat süren operasyonla 30 metreden bir tane anne keçiyi kurtardık. Diğer anne keçiyi ise yan taraftan çıkardık. Yavru annenin yavrusuyla kavuşma anı çok duygusaldı. Bizler MUDOSK dağcıları olarak her zaman bu gibi durumlarda yardım etmeye hazırız.? diye konuştu.

Köylülerin isteği üzerine kurtarma ekiplerini çağıran ve köyde kurtarma çalışmalarına bizzat katılan Varto Kaymakamı Ahmet Günaydın, şunları söyledi: ?Kurtarılacak olan bir keçi dahi olsa bir canlı olması nedeniyle zaman kaybetmeden olay yerine intikal ettik. Kurtarma ekipleri bir operasyonla keçileri yavrularına kavuşturdular. Keçi sahibi ve muhtarımız keşke daha önceden bize intikal etselerdi de bu hayvancağızlar bir hafta boyunca burada mahsur kalmasalardı. Keçilerin yavrularıyla olan diyalogu bizleri çok duygulandırdı. Çünkü anlattıklarına göre anne keçiler ile yavruları gece gündüz birbirleriyle meleşiyorlarmış. Bu durum bizleri çok etkilemişti. Bu nedenle kurtarma ekiplerimizden yardım istedik, sağ olsun onlar da bizleri kırmayıp buralara kadar gelip bu ağzı olup dili olmayan hayvanlara yardım ettiler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber