Cepten görüşme ucuzlayacak mı?

Haber Giriş : 19 Temmuz 2005 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonu şirketlerinin yüzde 15 Hazine payı ödemesi konusunda yıllardır süren hukuk mücadelesinde hükümet geri adım attı. Atılan bu geri adım ise tüketiciye yarayacak.

Cumhurbaşkanlığı'na 12 Temmuz'da gönderilen Özelleştirme Yasası'nda yapılan düzenlemeyle Hazine'nin yalnızca KDV ve Özel İletişim Vergisi dikkate alındığında GSM şirketlerinden tahsil etmesi gereken tutarın yüzde 30'undan vazgeçmiş olduğu belirlendi.

Özelleştirme Yasası'na eklenen bir maddeyle GSM şirketlerinin ödeyecekleri yüzde 15 Hazine payına esas teşkil eden brüt gelirin tanımı yeniden yapıldı. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bir ay içinde şirketler başvurmaları durumunda imtiyaz sözleşmelerinde brüt gelir tanımına yönelik değişiklik yapılacak.
Yeni Özelleştirme Yasası'yla yapılan düzenlemeyle, "abonelere tahakkuk ettirilen gecikme faizi ile dolaylı vergiler, harç ve resim gibi mali yükümlülükler ve raporlama amacıyla muhasebeleştirilen tahakkuk tutarları", yüzde 15'lik Hazine payının belirleneceği brüt satış tutarının dışına çıkarıldı.

Kararı bekliyorlar

Yasaya eklenen maddeyle Hazine'ye ödeyecekleri pay azalacak olan cep telefonu operatörlerinin bu avantajı tüketiciye de yansıtmaları bekleniyor. Operatörler tarifelerde herhangi bir indirime gidip gitmeyecekleri konusunda henüz işin başında olunduğunu, bununla ilgili gelecekte bir karar verilebileceğini belirtti.

Turkcell yetkilileri, ilgili konunun kesinleşen bir karar olmadığını, özelleştirme paketinin Cumhurbaşkanlığı ve Rekabet Kurumu ardından da Danıştay onayından geçeceğini hatırlatarak, tarifelerde değişikliğe gidilmesinin gelecekte verilebilecek bir karar olduğu açıklamasını yaptı.
Telsim yetkilileri ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Kanun değişikliğine ilişkin şirketimizin elde edeceği avantajlarla ilgili incelemeler sürdürülmektedir. İncelemeler tamamlandığında, bundan önceki uygulamalarda olduğu üzere, söz konusu avantajlar abonelerimize aynen yansıtılacaktır" dedi.

Devletin geliri yüzde 30 azalacak
Bir fatura üzerinden inceleme yapıldığında 83.3 YTL'lik konuşma bedeline yüzde 18 KDV ve yüzde 25 özel iletişim vergisi eklendiğinde faturanın toplam tutarı 119 YTL'ye yükseliyor. Hazine'nin yüzde 15'lik payının hesaplanmasında KDV ve özel işlem vergisi dikkate alınmayacağı için, yeni düzenlemeyle şirketin ödemesi gereken 17.8 YTL'lik Hazine payı, 12.4 YTL'ye düşüyor. Böylece devletin tahsil edeceği tutar yüzde 30 oranında azalmış oluyor.

Maliye, bu yılın ilk altı ayında 1 milyar 145 milyon YTL GSM şirketlerinden yüzde 15 Hazine payı tahsilatı yaptı. Ancak bu tahsilatın 591.2 milyon YTL'si bu yıla ilişkin Hazine payı ödemelerinden kaynaklanırken, 554.4 milyon YTL'si geçen yıl şirketlerle yapılan uzlaşma çerçevesinde Nisan 1998 - Mayıs 2004 tarihini kapsayan tahsil edilmemiş Hazine payları ödemelerinden oluşuyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber